Foto: Shutterstock

Ļaut bērnam patstāvīgi paveikt darbiņus, viņu vērojot no malas, ir Montesori pedagoģiskās pieejas pamats. Bet vai zināji, ka ar šādas metodes pieeju vari mudināt bērnā arī tik svarīgo lasītprasmi?

Brīdī, kad bērns ir izlasījis savu pirmo garo vārdu bez vecāku vai audzinātājas/skolotājas palīdzības, viņam mirdz acis un gribas tvert burtu virknējumus vēl un vēl. "Lasīšanas spēles var būt jautrs veids, kā veidot bērna lasītprasmi un dalīties kopīgā lasīšanas pieredzē," stāsta Montesori pedagoģe Kristīna Klemera vietnē "Motherly". Lūk, piecas pedagoģes ieteiktas rotaļas, kas būs piemērotas bērniem vecumā no trīs līdz sešiem gadiem, kuri sākuši savu ceļu burtošanas pasaulē!

Skaņu medības

Pirms bērnam mācīt burtus un to secību, ir jāiemācās izolēt dažādas skaņas un atpazīt tās. Jautrs veids, kā praktizēt šo prasmi, ir ar skaņu medību palīdzību. Turklāt šai rotaļai nevajag nevienu īpašu piederumu, un tā būs piemērota bērniem, kas ir trīs līdz četrus gadus veci.

Kā spēlēt? Sāc ar to, ka liec bērnam atrast mājās kādu priekšmetu, kas sākas ar "bē". Turklāt uzsver nevis pirmo burtu "b", bet tā fonētisko izrunu. Atkārto skaņu pāris reizes un tad sūti mazo resgali medībās. Citā spēles variācijā vari bērnam nolikt priekšā piecus sešus priekšmetus, piemēram, rotaļu lācīti, banānu, klucīti utt. Tad saki: "Es redzu ar savām actiņām kaut ko, kas sākas ar "k"!" un ļauj bērnam meklēt attiecīgo priekšmetu.

Slēptais ziņojums

Šo spēli bērni ir īpaši iemīļojuši un labprāt spēlē Montesori nodarbībās, norāda Kristīna Klemera. Tā būs piemērota jau nedaudz lielākiem bērniem, kas ir četrus līdz piecus gadus veci. Uz nelielām papīra lapiņām uzraksti īpašu slēpto ziņojumu, kas bērnam būs jānolasa, – īsus, viegli saprotamus vārdiņus, piemēram, acs, ola, lelle, lapa utt. Palūdz bērnam klusiņām izlasīt vārdu, to izburtojot, bet pēc tam liec atrast vārdiņam piederošu priekšmetu.

Foto: Shutterstock

Komandas

Spēle, kas stipri līdzīga mēmajam šovam, un kuru varat spēlēt divatā ar bērnu vai iesaistīt vairākus bērnus, apvienojot lasīšanu ar kustībām. Uz papīra loksnītēm uzraksti dažādas darbības, ko var viegli attēlot ar kustību – skriet, sēdēt, lekt, stāvēt, plaukšķināt, tupēt utt. Tad bērnam jāizvelk lapiņa un jāattēlo tur uzrakstītā darbība, bet rotaļas biedram tā jāatmin.

Bērnam mācoties lasīt, spēli var padarīt sarežģītāku, uz lapiņām rakstot jau garākas darbības, piemēram, "lec augstu", "apskauj spilvenu", "dod pieci draugam" utt. Ļauj bērnam arī pašam izdomāt komandas, kuras uzrakstīt uz lapiņām un izspēlēt citiem rotaļbiedriem.

Krāsu lapiņas

Daudzus krāsu nosaukumus ir sarežģīti fonētiski izrunāt, it īpaši latviešu valodā. Taču ar treniņu un rotaļām to izdarīt ir vienkāršāk. Šai spēlei nepieciešams uz papīra lapiņām uzrakstīt dažādu krāsu nosaukumus ar melnas tintes pildspalvu, lai vārda un tintes krāsas nesakristu un bērnam uzdevums nebūtu pārāk vienkāršs. Sāc ar trim lapiņām, uz kurām uzrakstīti visvieglāk izrunājamo krāsu nosaukumi, piemēram, zils, melns un bērna mīļākās krāsas nosaukums.

Tad trenējieties kopā ar bērnu izrunāt katras krāsas nosaukumu, pie reizes ievērojot to rakstību. Kad bērns apguvis visas trīs uz lapiņām uzrakstītās krāsas, sāciet spēli. Lapiņas aizloki, ieliec trauciņā un liec bērnam izvilkt vienu no lapiņām. Kad bērns izlasījis uz lapiņas rakstīto, liec atrast priekšmetu, kas ir tādā krāsā, un novietot lapiņu pie tā. Un tā pamazām spēlei vari piepulcināt lielāku skaitu lapiņu ar dažādu krāsu nosaukumiem.

Vārdu bingo

Bingo ir viena no klasiskajām galda spēlēm, kas aizrautīgi liek meklēt skaitļus kartiņās. Taču to var pielāgot arī mazajiem lasītājiem, kas apgūst skaņu likšanu kopā, lai veidotu vārdus. Vari darīt divejādi – spēlēt vārdu bingo bez nekādiem īpašiem piederumiem, vienkārši aplūkojot, kādi priekšmeti atrodas ap bērnu, nosaucot viņam tā vārdu un liekot atrast.

Otrajā un nedaudz sarežģītākajā versijā vari sagatavot dažādu vārdu kartītes, kurās ir deviņi lauciņi, kas aizpildīti ar īsiem un bērnam vienkārši izlasāmiem vārdiem. Tie var būt kā lietvārdi, tā darbības vārdi, īpašības vārdi vai pat saikļi. Atsevišķi sagatavo pa vienai mazas lapiņas, uz kuras bingo meklējamie vārdi ir uzrakstīti, liekot bērnam pa vienai lasīt lapiņas un meklēt bingo kartītēs, vai šis vārds ir trāpījies spēlētāja kartītēs.

Ja bērnam ir grūti izlasīt vārdus un sameklēt tos uz kartītēm, tad zini, ka spēle varbūt viņam ir par grūtu. Sāc ar vienkāršiem vārdiem un skaņām, neizlabojot bērnu, ja viņš kļūdās. Vienkārši pievērs uzmanību tām lietām, kur bērns kļūdās, lai vēlāk varētu trenēties un uzlabot prasmes. Lasīšanas spēles ir jautrs un labs veids, kā trenēt prasmes, taču svarīgākais ir tas, ka bērnā tās raisa zinātkāri un liek prātot, kā pārot skaņas un burtus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!