Foto: PantherMedia/Scanpix

Bērna uzvedība dažreiz šķiet pavisam nepieņemama. Tev šķiet, ka māci viņam to vislabāko, bet rezultāta nav. Tavi centieni izaudzināt paklausīgu bērnu bieži cieš sakāvi? Vai esi padomājis, kāpēc tā notiek? Iespējams, atbildi tev palīdzēs rast portāla Ihappymama.ru apkopotie pieci biežākie iemesli bērnu nepaklausībai.

Bērns vēlmes netiek piepildītas. Ja bērns neiegūst to, kas viņam ir tik svarīgi, viņš sāk pretoties vecāku prasībām un noteikumiem, jo tieši šajā brīdī viņam aktuāli ir kaut kas pavisam cits. Iespējams, viņš vienkārši ir fiziski noguris un vēlas atpūsties, vai ir izsalcis un viņam gribas paēst. Iespējams, bērns nesaņem pietiekami daudz mīlestības un vecāku glāstu jeb viņa vajadzība pret mīlestību netiek apmierināta.

Vecāku neprasme pareizi reaģēt uz bērna emociju izvirdumiem. Ja vecāki nepareizi reaģē uz bērna tā "psihošanu", viņi neparāda pieņemamo izeju no situācijas. Bez tam, vecāki šādā veidā nepieņem bērna jūtu izpausmes, tātad – nepieņem bērnu kā personību. Tā rezultātā šis kļūst par galveno iemeslu pastāvīgai nepaklausībai. Bērns tādā veidā mēģina tomēr kaut kā apmierināt savas vajadzības, viņa izpratnē un saprašanā pieņemamā veidā.

Trauksme par brīvības nepieciešamību. Bērns sajūt neuzticēšanos, ja nezina, kas tieši viņu sagaida. Plānošana bērnam rada pārliecību un mieru. Bērns, kurš zina, ko sagaidīt nākotnē, jūtas iekšēji komfortablāk. Pretējā gadījumā viņš sāk pretoties un aizsargāt savu neatkarību.

Nogurums un spēku izsīkums. Noguris bērns noteikti būs kaprīzāks, viņš negribēs akceptēt kādu kompromisa variantu, ar viņu nebūs iespējams sarunāt. Mūsdienu bērni bieži cieš no pārslodzes dažādās nodarbēs, pulciņos, skoliņās, kurās tiek nosūtīti vecāku iegribu pēc. Tādēļ ir svarīgi sekot, lai bērna nodarbes būtu atbilstošas viņa iespējām. Tāpat ir svarīgi noteikt dienas režīmu, lai organisms adaptētos šīm papildu slodzēm un pēc tām būtu arī atpūta.

Pārāk augstu prasību izvirzīšana no vecāku puses. Ja vecāki no bērna pieprasa vairāk, nekā to ļauj viņa attīstības līmenis, vecums un temperamenta īpatnības, viņi apmaiņā iegūst spēcīgu pretošanos un protestu. Tādā veidā bērna organisms aizsargājas no uzdevumiem, kas bērnam vēl nav pa spēkam.

Tādēļ ieteicams paanalizēt savas attiecības ar bērnu, un pirms viņu vainot nepaklausībā, pamainīt varbūt arī savu attieksmi pret mazo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!