Foto: Shutterstock

Joga gan jau katram asociējas ar kaut ko savu – citam ar mieru, harmoniju, citam vēl ar ko citu, bet šoreiz palūkosim, vai un kādi ieguvumi varētu būt grūtniecēm, apmeklējot jogas nodarbības. Par to stāstīs trīs bērnu mamma, grūtnieču jogas skolotāja un jogas terapeite Agnese Guļāne.

Ja būtu jāatbild uz jautājumu, vai topošajai mammai būtu ieteicams apmeklēt jogas nodarbības un ko tās vispār sniedz, Agnese atbild ātri un skaidri: "Viennozīmīgi, jā. Ieguvumu ir ļoti daudz, turklāt daudzi no tiem ir novērtējami vien ilgtermiņā".

Lūk, jogas terapeites uzskaitītie pieci ieguvumi!

"Pirmkārt, jogas prakses laikā tu iepazīsti sevi, savu ķermeni un savus paradumus. Sevis iepazīšana ir laikietilpīgs process visas dzīves garumā, tomēr grūtnieču jogā mēs cenšamies iepazīt savu ķermeni caur potenciālo "mātišķuma", ja tā var teikt, prizmu jeb to, kā ķermenis, kas līdz šim bija ekskluzīvi tikai mans, ar kuru es šad un tad dalījos ar kādu mīļu cilvēku uz mīlēšanās brīdi, nu ir kļuvis par mājvietu vēl kādam. Tas ir skaisti, tas ir brīnumaini, un dažām tas ir arī bailīgi. Jogi saka pat diezgan radikāli, ka uz grūtniecības brīdi tu savu ķermeni ziedo savam bērnam, tas nav vairs tavs. Nodarbībās mums ir laiks detalizēti izpētīt, kādēļ viņi tā domā un ko ar to darīt.

Ieradumi ir tie, kas mūs veido, tomēr lielu daļu no tiem mēs pat neapzināmies. Jogas prakses laikā mēs tos pēkšņi ieraugām. Daži ir "labi", daži ir tādi, kurus gribētos mainīt. Piemēram, bailes vai vieglu padošanos pirmo grūtību priekšā… vai izteiktu nepatiku pret kaut kā jauna apgūšanu (vai "es nemāku, man nesanāk!" piedzīvošanu).

Mēs spējam iemanīties dzīvot savā komforta zonā, darīt lietas, kā mums patīk un padodas ("kā tās ir jādara"), bet grūtniecība, dzemdības, bērnu audzināšana liek mums augt, spiež no komforta zonas ārā, jo tās ir zināšanas, prasmes, iemaņas un sajūtas, kurām nav iespējams sagatavoties kā eksāmenam. Nu mēs nonākam pie otrā jogas nodarbību ieguvuma: jogas prakse spēj vienus paradumus nomainīt ar citiem, turklāt tā nodrošina ne vien elastīgāku miesu, bet arī prātu. Elastīgs prāts jaunajai māmiņai lieti noderēs, jo ar maziem bērniem ir vēl trakāk kā ar bitēm: nekad neko nevar zināt. 100 procentu drošs plāns ir tāds, ka plāni mainīsies. Elastīgs un atvērts prāts ir laimīgs un mierpilns prāts.
Foto: Shutterstock

Jogi saka, ka sievietē mīt divas dabas. Mātišķā, kas ir beznosacījumu mīlestība un piedošana, un sievišķā, kura ir taisnprāte, kas zina visas pareizās atbildes! Sieviete savā ziņā ir kā žongliere: vienlaikus mēģina gaisā noturēt vairākas bumbiņas. Jā, viņa to spēj, tādu daba viņu ir radījusi, tomēr tas nozīmē arī, ka ik pa laiciņam ir jāatpūšas no žonglēšanas un lavierēšanas, jāļaujas mieram, citādi draud izdegšana. Trešais ieguvums: mēs mācāmies izjust mieru katrā jogas nodarbībā, jo tas nāk ar laiku un ar praksi. Mācāmies jēgpilni un efektīvi atpūsties, "paņemt laiku sev" pa īstam.

Kad plānojam kāzas, mums ir skaidra bilde par to, kādas mēs tās vēlamies. Līdzīgi ir ar bērnu audzināšanu: visiem ir strikts viedoklis par to, kā bērni jāaudzina. Kad tie ir … trīsgadīgi vai septiņgadīgi, kad tiem var sapīt matus bizēs vai iet kopā makšķerēt. Pa vidu parasti ir "miglas zona", kad mēs neapzināmies, ka bērns jau ir tad, kad vēl nav dzimis, ka mēs jau viņu audzinām. Vai gluži otrādi, pārlieku liela atbildības sajūta un šaubas, vai mēs būsim labi vecāki, vai mēs esam gatavi kļūt par vecākiem. Savas atbildes mums palīdz atrast "salīdzināšanās" ar citām topošajām māmiņām. Ilgstoši apmeklējot topošo māmiņu jogas nodarbības, izveidojas sava veida "klubiņš", kad viena otru diezgan labi iepazīst un daudzas iedraudzējas. Rodas jaunas idejas, ko pamēģināt, iegūstam jaunu informāciju un citu pieredzi. Tas ir ceturtais ieguvums.

Piektais, manuprāt, visvērtīgākais ieguvums, ir tāds, ka tu pati vari sevi radīt tādu, kāda vēlies būt. Joga piedāvā lieliskus, vienkāršus, efektīvus un pat nesāpīgus instrumentus, lai atbildētu uz jautājumu – "ko darīt?" Kā transformēt dzīves pieredzes tā, lai tās nevis bremzētu, bet ļautu dzīvi baudīt ar pilnu krūti? Kā sevi stiprināt? Ko darīt ar tām savām īpašībām, kuras traucē pašai un arī vīrs sūdzas? Kā nomierināties un atslābināties, kā ļauties vai gluži otrādi, iemācīties pateikt "nē" un nospraust savas robežas, neļaut sev darīt pāri. Visas atbildes ir tevī, un joga piedāvā instrumentus, kā tām piekļūt.

Visbeidzot, jogas nodarbība vienmēr rada pozitīvu noskaņojumu un iedvesmu, labu sajūtu savā ķermenī, pacilātu noskaņojumu. Neviens nekad nav teicis, cik žēl, ka es šodien atnācu uz jogu. Nekad."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!