Foto: Shutterstock
Nesteidz par jebkuriem meliem sodīt savu bērnu. Katram mazajam melim, tieši tāpat kā jau lielākam krāpniekam, ir savi iemesli, kādēļ viņš saka nepatiesību.

Kādēļ bērns melo un kā labāk reaģēt vecākiem, "Letidor" stāsta psiholoģe un pedagoģe Elēna Šeripova. Lūk, viņa min piecus visizplatītākos melu iemeslus!

Jūsu pasaule man ir pārāk garlaicīga

Vecākiem būtu svarīgi saprast – bērns fantazē vai melo, proti, vai viņš kaut kādus notikumus, kas notiek apkārt bērnam, padara spilgtākus, vai arī izdomā to, ko patiesībā nemaz nav bijis. Viena lieta – stāstīt, ka pie viņa naktī pa logu atlidojusi feja un uzdāvinājusi šokolādes rozīti, bet pavisam cita – paņemt visas konfektes no saldumu trauka un vainu novelt uz tavas draudzenes meitu, kas bijusi ciemos.

Ja viņš ir izdomājis sev kādu pasakainu pasauli vai bērnam ir iedomu draugu, tad tajā nav nekā briesmīga. Bērniem, atšķirībā no pieaugušajiem, piemīt bagātīgas fantāzijas: viņiem ļoti patīk izgudrot kādus notikumus, kuri realitātē nekad nav notikuši. Meitenēm un zēniem pirmsskolas vecumā fantazēšana pat nāk par labu.

Un nevajag bīties, ka tas viss var aiziet pārāk tālu. Tieši pretēji – pamēģini bērnam piespēlēt, iztaujājot viņu par to, kur viņš it kā ir pabijis, ko redzējis, ar ko sarunājies. Bet, zinot un izprotot bērna fantāzijas, tu iemācīsies tās arī kontrolēt.

Nesodi mani

Dažreiz bērns sāk melot, lai slēptu kādu savu nedarbu. Šajā gadījumā viņš cenšas atbildību novelt uz kādu izdomātu personāžu – mājas rūķīti vai pat reālu cilvēku, piemēram, kaimiņbērnu vai draugu.

Teiksim, puika rotaļāšanās laikā ir saplēsis mammas iemīļoto vāzi. Baidoties no vecāku dusmām, viņš paziņo kaut ko līdzīgu šim: "Tas nebiju es, tas bija kaķis – uzlēca un galda un to nogrūda".

Tas var pāriet ieradumā, ja bērnam savlaicīgi nepaskaidrosi, ka par patiesību tu viņu negrasies sodīt. Ļauj bērnam saprast, ka ir ļoti svarīgi atzīties tajā, ko esi nodarījis, nebaidoties no sodīšanas.

Foto: Shutterstock

Gribu būt kā mamma un tētis

Bērni ir lieliski kopētāji. Bērns var melot tikai tāpēc, ka tā ir ģimenē pieņemts. Ja viņš redz, ka mamma un tētis māna savus vecākus, kolēģus, draugus, vai tad viņš runās patiesību?

Atceries – pirms pieprasīt no bērna būt godīgam, ir jāsāk ar sevi pašu.

Skaties un skaud

Mēdz būt, ka bērni melo, lai izceltos vienaudžu vidū. Mūsdienās uzmanības centrā ir tie, kuriem ir jaunākie gadžeti, kuri ar vecākiem braukā pa eksotiskām valstīm, apmeklē visādus saviesīgus pasākumus. Taču tas visiem nav pieejams. Un tad dēls vai meita sāk realitāti pārvērst savos izdomājumos – bez mēra sajūtas, bet rūpīgi šo savu izdomāto dzīvi slēpjot no vecākiem. Ja šis ir tavs gadījums, obligāti ir jāiejaucas.

Tad ir vērts apsēsties un parunāt ar bērnu. Paskaidrot viņam, ka šādi meli agri vai vēlu tiks atklāti. Un tādā gadījumā viņam būs ļoti neērti draugu priekšā. Ar viņu pārstās komunicēt, sāks publiski apsaukāt par meli u.t.t.

Pievērs man uzmanību

Dažreiz bērns melo, lai pievērstu sev uzmanību. Mūsdienās dzīves ritms ir visai traks, tādēļ vecākiem ir arvien grūtāk atrast laiku saviem bērniem. Un tādēļ viņi arī sāk izdomāt – neesošas slimības, piemēram, lai mamma un tētis pasēdētu pie viņiem ilgāk, izdomā visādas problēmas, lai vecāki, gribot negribot, palīdzētu tās risināt.

Lai cik aizņemts tu nebūtu, lai kādi darbi negaidītu rindā, vienmēr ir jāatrod laiks, lai parunātos ar bērnu. Jo paies gads, divi, trīs – un bērns sāk arvien mazāk gaidīt no tevis. Parādīsies draugi, pēc tam – otrā pusīte, bet tad, kad tava atvase izveidos savu ģimeni, viņš vairs nemaz var netiekties pēc tavas sabiedrības. Tādēļ izmanto brīdi, kamēr viņš grib ar tevi būt kopā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!