Foto: Shutterstock

Šķiršanās var būt pārdzīvojumu pilns process ne tikai vecākiem, bet arī bērnam. Taču tas, ka jūs vairs neesat sieva un vīrs, nenozīmē, ka neesat arī mamma un tētis. Neskatoties uz to, ka nespējāt dzīvot laimīgi un saticīgi kā pāris, jums ir jāturpina audzināt jūsu kopīgā atvase. Bērnu audzināšana pēc šķiršanās var kļūt sarežģītāka nekā iepriekš, iespējams, tāpēc tā ir apvīta ar dažādiem mītiem, kuriem akli tic daudzi vecāki.

2017. gadā Latvijā tika šķirtas 5943 laulības, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati, kas ir mazāk nekā 2016. gadā, kad laulību nolēma pārtraukt 6061 ģimeņu, taču vairāk nekā 2015. gadā, kad šādu lēmumu pieņēma 5151 pāru.

Laulības šķiršanā ietekmē ne tikai bijušā vīra un sievas, bet arī viņu kopīgā bērna nākotni. Šāds notikums bērna dzīvē atstāj pēdas, tāpēc ir vecāki, kas dažkārt nolemj palikt kopā bērnu dēļ. Vai ir vērts dzīvot nelaimīgā laulībā, lai pasargātu bērnus no emocionālā pārdzīvojuma, ko rada šķiršanās lasi šajā rakstā. Bet tie pāri, kuri saprot – lai izaudzinātu lamīgu bērnu, arī vecākiem jābūt laimīgiem, sper kraso soli uz spriekšu un nolemj pātraukt iepriekš veidoto savienību.

Par spīti tam, ka sieviete ar vīrieti vairs nav pāris, viņi vēl aizvien ir vecāki. Tagad, kad vairs neesat laulātie draugi jums ir jāiemācās audzināt savu atvasi jaunajos apstākļos. Portāls "Fatherly" izceļ populārākos mītus par bērnu audzināšanu pēc šķiršanās.

Mīts: Šķirtā laulībā katrs vecāks audzina bērnu pēc saviem ieskatiem


Mamma vienmēr liek tīrīt zobus uzreiz pēc pamošanās, savukārt tētis saka, ka to labāk ir darīt pēc brokastīm. Šis ir tikai viens no piemēriem, kā augot šķirtā ģimenē bērns tiek mulsināts, jo katrs no vecākiem ir uzstādījis savus noteikumus. Kad atvase dzīvo pie mammas, viņai jādara tā, bet, kad ciemojas pie tēta, citādi.

Neskatoties uz to, ka vecāki ir šķīrušies, viņiem tāpat bērnu audzināšanas jautājumos ir jādarbojas kā komandai. Ja viens no vecākiem aizliedz ēst saldumus pirms pusdienām, tad arī otram nevajadzētu atļaut šādu našķošanos. Ja abās mājās, kur uzturas bērns, netiks ievēroti līdzīgi noteikumi, mazais var apmulst. Bez patstāvīgiem noteikumiem bērns nejūtas droši. Tāpat dažādie noteikumi var radīt konfliktu un saasināt jau tā svārstīgās attiecības starp bijušo vīru un sievu.

Vienādas disciplīnas uzturēšana atvases audzināšanā mazinās risku, ka bērns vienu no vecākiem uzskatīs par labāku nekā otru, jo viņa audzināšanas stils atvasei šķiet pieņemamāks un saprotamāks.

  • Kāpēc vecākiem bērnu audzināšanā jābūt konsekventiem, lasi šajā rakstā.
Foto: Shutterstock

Mīts: Bērnam jāzina viss sliktais par mammu vai tēti


Pat ja abi vecāki savā starpā nesatiek, ir vērts atturēties no tā, lai bērna klātbūtnē par bijušo vīru vai sievu runātu sliktu. Bērns šādā situācijā kļūst par ķīlnieku vecāku konfliktos, bet tas savukārt tikai pasliktina viņa psihisko stāvokli, iedragās viņa drošības sajūtu.

Bērns abus vecākus redz kā daļu no sevis paša un mīl viņus, neatkarīgi no tā, vai viņi dzīvo kopā vai šķirti. Kad viens no vecākiem runā sliktu par otru, atvasei var rasties sajūta, ka vecāks noniecina ne tikai mammu vai tēti, bet arī daļu no viņa. Tāpat viņi var izjust vainas apziņu par vecāka kļūdām. Pastāv iespēja, ka bērns uz vecāka agresiju pret otru atbildēs ar dusmām un centīsies aizstāvē. Tas nozīmē, ka runājot sliktu par savu bijušo vīru vai sievu, tu bērnu nevis sarīdīsi pret savu šķirto laulāto, bet sevi.

Ļauj bērnam pašam iepazīt sava mammas vai tēta labās un sliktās īpašības. Ļauj viņam pašam izvērtēt vai tēta/mammas rīcība kaut kādās situācijās bijusi pareiza vai nepareiza. Tas, ka tavs bijušais vīrs tevi ir sāpinājis, nenozīmē, ka viņš ir slikts tēvs. Šķiršanās procesā jāiemācās atdalīt šīs divas lietas – tēvs un vīrs vai māte un sieva. Tās šķietami ir saistītas, taču tajā paša divas pilnīgi atšķirīgas lomas.

Mīts: Mazi bērni vecāku šķiršanos pārdzīvo mazāk


Ir cilvēki, kas uzskata, ka, lai pasargātu bērnu no traumām, kādas var atstāt vecāku šķiršanās, viņiem ir jāpārtrauc attiecības pirms bērns ir sasniedzis skolas vecumu un izveido spilgtas atmiņas par šo notikumu, kas saglabāsies visas dzīves garumā. Taču šī ideja iet pretrunā ar bērnu attīstību, jo jau divu gadu vecumā bērns spēj veidot atmiņas un sajust, ka viņa dzīves pamati ir sašūpojušies un notiek lielas pārmaiņas. Iespējams, viņi šajā vecumā vēl nespēj saprast, kas ir šīs pārmaiņas, taču tas nenozīmē, ka viņi tās neizjūt emocionāli.

Tāpat jāņem vērā arī fakts, ka, neskatoties uz bērna vecumu, pastāv iespēja, ka vecāku šķiršanās agrāk vai vēlāk izveidos traumatisku iespaidu uz bērna emocionālo stāvokli. Tas pierāda, ka šķiršanās rezultātā bērna vecumam nav tik liela nozīme. Svarīgāk ir tas, kā šīs pārmaiņas tiek paskaidrotas bērnam un kā viņš spēj tām pielāgoties.

Foto: Shutterstock

Mīts: Mazuļiem nevajadzētu naktī palikt kopā ar savu šķīrušos tēvu


Lielākā daļa šķirto vecāku uzskata, kas audzina mazuli, uzskata, ka bērnam lielākā daļa laika jāpavada kopā ar māti. Ideālajā gadījumā tēvs savu atvasi var apmeklēt pa dienu, taču naktīs bērnam jābūt mātes redzes lokā. Ir vecāki, kas uzskata – ja mazulis pavadīs nakti kopā ar tēvu, tiks izjaukta mammas saikne ar bērnu.

Jāatzīst, ka šīs vairāk izklausās pēc noraizējušos mammu atrunām. Jāpiemin, ka pētījumos ir atklāts, ka tēva iesaistīšanās bērna nakts un rīta rutīnās palīdz viņam kļūt par labāku vecāku. Tas palīdz viņam labāk izprast un iepazīt savu bērnu un viņa vēlmes. Ko gan māte vēl vairāk var vēlēties savam bērnam kā gādīgu un mīlošu tēvu?! Taču, lai viņš par tādu kļūtu, mammām ir jādod viņiem iespēja būt blakus bērnam.

Mīts: Bērni, kurus audzina divi šķirti vecāki var izjust nestabilitāti


Tik ilgi kamēr bērna nodošana no viena vecāka otram notiek mierīgi un bez strīdiem vecāku starpā, bērns pie šīs rutīnas pieradīs un tā kļūs par normālu viņa dzīves daļu. Viss slēpjas vecāku attieksmē vienam pret otru un esošo situāciju bērna audzināšanā.

Vecākiem ir jāizvēlas iet miermīlīgu šķiršanās ceļu. Ilgtermiņa pētījumi Vācijā un ASV liecina, ka, piedzīvojot miermīlīgu vecāku šķiršanos, bērni kļūst daudz stiprāki savā turpmākajā dzīvē.

Kaut šķiršanās var būt traumatisks notikums bērna dzīvē, tam ir arī sava gaišā puse. Lūk, ko iegūst bērns, ja vecāki nolemj pārtraukt nelaimīgas attiecības:

  • Viņam nav jādzīvo nepārtrauktu konfliktu situācijā, kas rada stresu un trauksmainību un var ietekmēt viņa sasniegumus skolā, sportā un citās dzīves sfērās;
  • Patstāvība un gatavība sadarboties;
  • Viņam veidojas reālāks priekšstats par laulību un partnerattiecībām;
  • Tuvākas un personīgākas attiecības ar katru no vecākiem atsevišķi. Bērnam ir iespēja vairāk laika pavadīt tikai ar tēti vai mammu un viņus labāk iepazīstot;
  • Laba empātija, spēja labāk izjust un saprast citus cilvēkus grūtās dzīves situācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!