Foto: Shutterstock
Lielākā daļa vecāku nespēj iedomāties atvaļinājumu bez saviem bērniem – jo tā ir lieliska iespēja vairāk laika pavadīt visiem kopā. Taču, īpaši pirmajā reizē dodoties uz ārzemju kūrortiem ar mazuli, var rasties daudz jautājumu par to, kas jāņem līdz un kā pēc iespējas labāk sagatavoties gaidāmajam ceļojumam.

Ceļojuma organizatora "Kidy Tour" pārstāve Latvijā Elīna Aņiļonīte sniedz piecus padomus, kā parūpēties par bērnu drošību un veselību atvaļinājuma laikā.

Pievērs uzmanību detaļām

Atvaļinājuma laikā vienmēr ceram uz labāko scenāriju – labvēlīgiem laika apstākļiem un pozitīvām emocijām. Taču arī atvaļinājumā var būt dažādi izaicinājumi un situācijas, kurām varam sagatavoties jau laikus.

Izvēloties atvaļinājuma galamērķi un viesnīcu, vairāk uzmanības būtu jāvelta praktiskām detaļām - vai būs tiešais lidojums, cik tālu no lidostas nāksies braukt ar autobusu vai automašīnu. Tas ir svarīgi, ceļojot ar pašiem mazākajiem, jo viņi var nogurt no garā ceļa. Ne mazāk būtiski ir tas, lai pati viesnīca būtu piemērota bērniem. Piemēram, Turcijas kūrortos, kas piedāvā atpūtu ģimenēm, viesnīcu darbinieki ir gatavi sniegt visdažādāko palīdzību, tāpat jebkādu problēmu gadījumā var vērsties pie vietējā ceļojuma organizatora.

Pirms došanās brīvdienās būtu ieteicams konsultēties ar farmaceitu vai bērnu uzraugošo pediatru - viņi vislabāk spēs ieteikt, kādi līdzekļi vai zāles var noderēt jūsu atvasei atvaļinājuma laikā.

Novērtē karstuma un saules bīstamību

Bērns pie baseina vai pludmalē var pavadīt veselu dienu, tādēļ būtu jāparūpējas par pienācīgu aizsardzību no saules: lietot aizsargkrēmu, neaizmirst par galvassegu, vairāk laika pavadīt ēnā un dzert ūdeni. Īpaši svarīgi tas ir siltajās zemēs, kur karstums ir krietni intensīvāks.

  • Kā rīkoties, ja mazulis ir pārkarsis, kādu saules aizsargkrēmu izvēlēties un citus praktiskus padomus, kurus vecākiem jāņem vērā, ilgu laiku uzturoties saulē, lasi šeit.

Lai gan var šķist, ka bērns visu dienu jūtas lieliski, pārkaršanas simptomi (slikta dūša, galvas reibšana) var izpaustas vēlāk dienas gaitā vai vakarā. Plānojot ceļojumu ar maziem bērniem, ieteicams painteresēties, vai izvēlētajā viesnīcā ir bērnu baseins ar jumta segumu.

Foto: Shutterstock

Pirms ceļojuma izstāsti bērnam drošības noteikumus

Ģimeņu atpūtai paredzētās viesnīcas ir gatavas nodrošināt bērniem drošību, taču mazos atpūtniekus jāuzrauga arī pašiem vecākiem. Pirms atvaļinājuma ar bērnu vēlams pārrunāt svarīgākos jautājumus par drošību, to, kā uzvesties viesnīcas teritorijā vai ārpus tās robežām. Tiesa, bērni ir bērni, un jāatceras, ka jauna vide bērnā izraisa ziņkārību un vēlmi to izpētīt.

Jautājiet viesnīcas administratoram, ja jums ir nepieciešama palīdzība bērna drošības nodrošināšanai. Mazākajam bērnam būtu lietderīgi uzlikt aproci ar kontaktinformāciju, lai būtu vieglāk viņu atrast tad, ja viesnīcas teritorijā gadās apmaldīties.

Ir arī tādas viesnīcas, kas piedāvā bērna video novērošanas pakalpojumu. Kamēr viņš izklaidējas bērniem paredzētajā spēļu laukumā, viesnīcas televizoros vai lejupielādētajā viedtālruņa programmā varat vērot katru savas atvases soli.

Ja mazajam ceļojuma laikā tomēr gadās sasisties vai notiek kāda cita nelaime, vecākiem būtu jānodrošinās ar plāksteriem, bintēm un citiem mājas aptieciņā atrodamiem ārstniecības līdzekļiem. Ko no mājas aptieciņā atrodamā ceļojumā iesaka ņemt līdzi pediatre, vari lasīt šeit.

Padomā par bērna uzturu

Viesnīcas, kas pielāgotas ģimeņu brīvdienām, parasti piedāvā diezgan plašu ēdienu klāstu. Bērns var izvēlēties no atsevišķas ēdienkartes, tādēļ ēdiens ir piemērots pat visizvēlīgākajiem. Tomēr mazajam ceļotājam noteikti vajadzīga palīdzība - sabalansēts uzturs ir svarīgs arī ceļojuma laikā, un bērnu ieteicams paskubināt izvēlēties svaigus augļus un dārzeņus. Jāņem vērā, ka bērnam neierasti, asi ēdieni vai liels saldumu daudzums var izraisīt gremošanas traucējumus.

Tāpat svarīgi pievērst uzmanību bērna higiēnai. Pirms ēšanas nepieciešams mazgāt rokas, kā arī ēšanas laikā nevajadzētu ļaut bērnam glaudīt vai barot pieklīdušos dzīvniekus.

Foto: Shutterstock

Atslābinies, ir taču atvaļinājums!

Pats svarīgākais ir atcerēties, ka atvaļinājums ir paredzēts visas jūsu ģimenes atpūtai – ne tikai bērna, bet arī jūsu. Atslābinieties, izmēģiniet kūrortos piedāvātās izklaides, ekskursijas, kopā nogaršojiet dažādus ēdienus un saldumus, kuru klāsts siltajās zemēs ir īpaši plašs. Ļaujiet bērnam peldēties un draiskoties baseinā, jūrā vai spēlēties rotaļu laukumos.

Ierodoties viesnīcā, administrācijā uzziniet par jums piedāvātajām bezmaksas izklaidēm. Piemēram, bieži vien viesnīcās ir iespējams apmeklēt tenisa kūrortus, spēlēt golfu, bezmaksas izmantot SPA pakalpojumus vai slēgto baseinu. Bērni var priecāties par apsildāmajiem baseiniem, ūdens kalniņiem un izklaidēties ar animatoru komandu.

  • Bet, ja tomēr vēl neesat izvēlējušies konkrētu galamērķi, šajā rakstā variet iepazīties ar 13 aizraujošām vietām, kuras liks mazajiem ķipariem sajūsmā spiegt.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!