Foto: Shutterstock
Zobārsti brīdina: ja piena zobu zaudēšana notiek ātrāk nekā paredzēts, tas sekmē zobu un smaganu, kā arī ortodontiskās problēmas. Citiem vārdiem sakot, "piena zobi nav rezerves daļas, bet žokļa veidošanās stūrakmens", norāda ārsti, kuri sagatavojuši mazo padomu ābeci par bērna zobu kopšanu.

Kariess un smaganu saslimšanas ir visbiežāk sastopamās hroniskās zobu slimības Latvijā, kuras izraisa sāpes, diskomfortu, kā arī samazina dzīves kvalitāti un, ilgstoši neārstētas, prasa dārgu terapiju. Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka 2014. gadā zobārstu līdz 17 gadu vecumam (ieskaitot) kopumā apmeklējuši 516 069 bērni un apmeklējumu skaits, salīdzinājumā ar 2013. gadu sarucis par trim procentiem.

Zobārsti atzīmē, ka attieksmi pret zobu problēmām un zobārsta apmeklējumu veido vecāku uzvedība un bērnības atmiņas par pirmo vizīti pie zobārsta. Tieši tāpēc "Mēness aptieka" farmaceiti un AS "Veselības centru apvienība" ārsti apkopojuši rekomendācijas vecākiem, kā iemācīt bērnus rūpēties par mutes dobuma veselību un nebaidīties no vizītēm pie zobārsta.

Tradicionāli pēcsvētku laikā zobārstiem ir mazo pacientu pieplūdums, jo pārmērīgs saldumu patēriņš svētku laikā un slikta zobu tīrīšana paasina kariozus procesus un rada smaganu iekaisumu. Nereti tas beidzas ar agrīnu piena zobu zaudēšanu.

Divas zobu paaudzes

Foto: Shutterstock

Daba mums dāvājusi divas zobu paaudzes – piena vai pagaidu zobus un pastāvīgus pieaugušā cilvēka zobus. Brīnumainā kārtā, daudzi vecāki uzskata, ka, ja piena zobi iet bojā vai tiek zaudēti kariesa dēļ, tad nav pamata raizēm, jo izaugs taču īstie. Zobārsti brīdina: ja piena zobu zaudēšana notiek ātrāk nekā paredzēts, tas sekmē zobu un smaganu, kā arī ortodontiskās problēmas.

"Piena zobiem ir milzīga loma bērna žokļa veidošanās procesā, ja kāda no zobiem trūkst vai iet bojā priekšlaicīgi, tas veicina nepareizu sakodienu. Tieši tāpēc jau no pirmā dzīves gada bērns ir jāpieradina pie regulāras mutes higiēnas un zobu tīrīšanas," stāsta "Veselības centru apvienība" zobārste Tatjana Pētersone.

Parasti zobu maiņa sākas vecumā no pieciem līdz septiņiem gadiem un notiek simetriski abās žokļa pusēs. "Jāatceras, ka šajā vecumā aug aizmugurējie pastāvīgie zobi, kuri nenomainās. Bieži vien tie bojājas paši pirmie, tāpēc tiem būtu jāaplicē silanti. Zobu maiņa parasti sākas ar apakšējiem zobiem. Meitenēm tā sākas nedaudz agrāk nekā puišiem," stāsta ārste. Viņa norāda, ka jau no bērnības mazajam jāmāca zobus tīrīt divas reizes dienā un lietot zobu tīrīšanas diegu.

Regulārās un jautras vizītes pie zobārsta

Foto: Shutterstock

Pirmo reizi bērnu pie zobārsta ieteicams vest aptuveni sešu mēnešu vecumā jeb brīdī, kad izšķīlies pirmais zobs. "Bērna pirmā vizīte pie zobārsta vairāk ir domāta vecākiem, jo zobārsts izstāstīs, kā kopt zīdaiņa zobus, kā arī pārrunās ar vecākiem jautājumus par zīdaiņa uztura ietekmi uz zobu un mutes dobuma veselību," stāsta zobārste.

Nākamo vizīti ir ieteicams veikt līdz pusotra gada vecumam. Šajā laikā gandrīz visi piena zobi jau ir ieņēmuši savas vietas un zobārsts var saskatīt tā saukto pudeļu kariesu. "Kariesa iemesli šajā vecumā visbiežāk ir saistīti ar bērna barošanu naktī ar krūts pienu vai no pudelītes," norāda ārste.

Turpmāk profilaktiski zobārstu ir ieteicams apmeklēt divas reizes gadā. "Bieži vecāki nemaz nezina, ka vecumā no divarpus līdz trīs gadiem jeb brīdī, kad bērnam ir pilns piena sakodiens, reizi gadā jāsāk apmeklēt zobu higiēnistu, kurš bērnam notīrīs zobus un aplicēs (uzliks) fluorīdus saturošus līdzekļus aizsardzībai pret kariesu," uzsver zobārste.

Ārsti atgādina, ka pirmajai vizītei apzinīgā vecumā (2-3 gadi) ir jābūt aizraujošai un jautrai. Vecākiem ir jāpaskaidro bērnam, kas tieši notiks zobārsta kabinetā un kāpēc ir ieteicams apmeklēt šo ārstu. Vecāku atbalsts pirmajās vizītēs sniegs bērnam pozitīvu pieredzi arī turpmākajiem zobārsta apmeklējumiem un atvairīs satraukumu.

Zobu tīrīšanas līdzekļu izvēle

Foto: Shutterstock

Bērna pirmajos mēnešos un zobu šķilšanās laikā farmaceiti iesaka lietot aptiekās nopērkamus gelus, kas paredzēti lietošanai bērniem, lai novērstu sāpes un iekaisumu. "Bez speciāliem geliem aptiekā var nopirkt silikona birstītes, ar kuru palīdzību var viegli masēt smaganas, tādējādi stimulējot zobu izšķilšanos. Zobu tīrīšana jau kopš pirmā zobiņa parādīšanās ir nozīmīga, jo tas pieradina un iemāca mazuli, ka mutes higiēna ir svarīgs ikdienas rituāls. Ja zobiņi mazulim ir tīrīti kopš zīdaiņa vecuma, bērnam pieaugot, jau pašsaprotami liksies, ka zobi regulāri ir jātīra pašam," uzsver Irina Korčagina, "Mēness aptieka" farmaceite.

Farmaceite arī norāda, ka zobu birsti ir jāizvēlas atbilstoši vecumam un tā jāmaina ne retāk kā ik pēc trim mēnešiem. "Jāizvēlas ar mīkstiem sariņiem un ērtu turēšanai mazajā bērna rokā. Vecumu, kuram tā paredzēta, var redzēt uz zobu birstītes iepakojuma. Maziem bērniem ieteicams tīrīt zobus vairākas reizes dienā – no rīta (pēc brokastīm), pusdienlaikā (pirms diendusas) un vakarā (pirms gulētiešanas)," pastāsta farmaceite.

Viņa arī norāda, ka mūsdienās aptiekās var iegādāties speciālas mazuļu zobu pastas tiem, kas vēl neprot zobu pastu izspļaut un pēc zobu tīrīšanas izskalot muti. "Tā kā mazulis zobu pastu pēc zobu tīrīšanas ar lielu varbūtību norīs, iegādājoties to, būtu jāpievērš uzmanība zobu pastas sastāvam. Tajā nevajadzētu būt krāsvielām, konservantiem, cukuram, fluoram u.c." Farmaceiti iesaka lietot fluoru saturošās zobu pastas tad, kad bērns jau māk izspļaut zobu pastu un izskalot muti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!