Foto: Shutterstock

Sīkās motorikas trenēšana, darbinot bērna mazos pirkstiņus, ir būtiska ne tikai runas attīstībai, bet arī vispārējai smadzeņu darbībai, kā arī dažādu iemaņu apgūšanā, kur mazajam cilvēkam nepieciešama pirkstu veiklība. Par to, kādi ieguvumi ir tam, ka bērns regulāri veic dažādus pirkstiņvingrinājumus, portāla "Cālis" padomrakstos esam stāstījuši vairākkārt.

Logopēdi, audiologopēdi un citi speciālisti skaidro, ka sīkās motorikas vingrinājumi palīdz ne tikai tiem mazuļiem, kuriem neveidojas pincetes satvēriens, bet noder arī vienkāršam treniņam, lai raisītos runāt un rakstīt prasmes. Pirkstiņus var vingrināt ne tikai ar dažādām sīku priekšmetu pārlikšanas spēlēm, bet arī skaitāmpantiņiem, kuros jāvingrina roķeles, vai zīmēšana ar pirkstiņkrāsām.

Zemāk atradīsi vairākus rakstus no portāla "Cālis" arhīva, kuros sniegti ne tikai piemēri dažādām pirkstiņrotaļām un padomi, kā pagatavot pirkstiņkrāsas, bet arī skaidrots, kāpēc jāpievērš uzmanība bērna valodas attīstībai, kuru stimulēt var tieši sīkās motorikas nodarbināšana.

Logopēdes ieteikumi par pirkstiņvingrinājumiem tava bērna attīstībai

Foto: PantherMedia/Scanpix

Runas attīstībai ir ļoti būtiski vingrināt sīko motoriku jeb roku pirkstiņus, lai attīstītos tauste, pincetes veida tvēriens, roku veiklība. Tāpat pirkstiņvingrinājumi uzlabo bērna smadzeņu darbību un būtiski palīdz rakstīšanas iemaņu apgūšanā. Lūk, logopēdes Evijas Pugas ieteikumi, kā vingrināt bērna roku pirkstiņus.
Lasīt vairāk

Vingrinājumi delnas un pirkstu sīkās muskulatūras attīstīšanai

Foto: Shutterstock

Biežāk bērniem ar īpašām vajadzībām, bet nereti arī fiziski attīstītiem bērniem, novēro nepietiekami attīstītu delnas un pirkstu muskulatūru. Ja tā nav pietiekami attīstīta, bērnam var būt apgrūtināta rakstīšanas prasme, kā arī lineatūras ievērošana.
Lasīt vairāk

Runas traucējumi bērniem pirmsskolas vecumā: kā tos atpazīt un kad jādodas pie audiologopēda

Foto: Shutterstock

Laiks, kad mazais sāk runāt, ir viens no saviļņojošākajiem brīžiem vecāku dzīvēs. Taču, valodai attīstītos, bērns dažādu iemeslu dēļ var piedzīvot runas traucējumus, piemēram, stostīties, nespēt atpazīt skaņas un jaukt vietām burtus. Ko šādā situācijā darīt un kā jau laikus pamanīt, ka bērnam ir runas traucējumi, stāsta VC4 Bērnu veselības centra audiologopēde Sabīne Mackeviča.
Lasīt vairāk

Kā piecās minūtēs pagatavot pirkstiņkrāsas?

Foto: Shutterstock

Bērniem ļoti patīk zīmēt, jo īpaši ar guaša, akvareļu vai pirkstiņkrāsām, taču nereti vecāki aizņemtības vai slinkuma pēc mēģina šo nodarbi atlikt uz vēlāku laiku. Tomēr vecākiem vajadzētu ielāgot – zīmēšana, jo īpaši ar pirkstiem, bērnā attīsta ne tikai radošumu, bet arī veicina sīkās motorikas attīstību.
Lasīt vairāk

Kā uztrenēt bērna roku rakstīšanai: 10 vingrinājumi sīkās motorikas attīstīšanai

Foto: Shutterstock

Par to, kā roku ietrenēt rakstīšanai, jādomā jau ilgi pirms bērna skolas gaitu sākuma. Protams, tas nenozīmē, ka pirmsskolas vecuma bērns ir jāpiespiež sēdēt pie galda un jāmācās rakstīt. Ir daudz interesantākas un noderīgākas nodarbes šim vecumam, un tās ir virzītas uz roku sīkās motorikas attīstīšanu. Bieži vien tieši vāja roku pirkstu motorika bērnam traucē veiksmīgi apgūt rakstīšanu skolā. Pirmklasnieka rociņa īsti neklausa un ātri nogurst, tāpēc rakstītprasmes apguvei jānotiek pakāpeniski, pa etapiem un jāietver visdažādākie vingrinājumi roku muskulatūras attīstībai.
Lasīt vairāk

Pirkstiņzīmēšana: pedagoģe dalās radošās idejās un skaidro ieguvumus bērnam

Foto: Shutterstock
Anita Sokolova – četru bērnu māmiņa un mākslas pedagoģe. Viņa mazajiem bērniem pasniedz nodarbības, kurās viņi aktīvi darbojas ar pirkstiņiem – zīmē, veido, krāso un pat plēš. Pedagoģe stāsta, ka šāda veida radošajām darbībām ir svarīga nozīme bērna attīstībā. Tas palīdz attīstīt sīko motoriku, uzmanības noturību un nodarbināt abas smadzeņu puslodes. Mākslas pedagoģe dalās idejās, kā mājas apstākļos radoši kopā ar mazo darboties ar pirktiem, un skaidro, kādi vēl ieguvumi no šādas darbošanās ir bērnam.

Lasīt vairāk

'Cepu, cepu kukulīti' un citi skaitāmpanti maziem bērniem

Foto: Shutterstock
Jautrākai pirkstiņu nodarbināšanai un ikdienas rotaļām portāls "Cālis" apkopojis bērnu un vecāku iemīļotākos skaitāmpantus.

Lasīt vairāk
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!