Foto: Shutterstock
"Kad bērnam jāvelk pirmie apavi – vai jau tad, kad viņš vēl tikai rāpo? Kad sāk staigāt, vai ļaut pa māju skraidīt basām kājiņām vai labāk apaut kurpītes? Kas jāņem vērā, iegādājoties mazulim apavus?" tā izdevumam "Praktiskais Latvietis" vaicā lasītāja Sarmīte no Rīgas.

Ārsts, tehniskais ortopēds Gundars Rusovs skaidro, ka jautājums, vai kurpītes ieteicams vilkt jau tad, kad bērniņš vēl stabili nestaigā, ir maz pētīts. Katrā ziņā pirmie apavi jāizvēlas ar vaļēju purngalu. Pie tādiem mazulis vieglāk pieradīs, un, viņam paaugoties, vecāki uzreiz pamanīs, ka tie kļuvuši par mazu.

"Pēdas veidošanu iesaku atstāt dabas ziņā, ja vien nerodas aizdomas, ka tā kļūdās. Apaviem jābūt ērtiem, taču nav pārliecinošu pierādījumu, ka tie izšķirīgi ietekmētu pēdas veidošanos. Līdz trīs gadu vecumam nevajag uztraukties, ka pēda ir plakana, jo tas atbilst normai," atzīst dakteris Rusovs. "Taču apaviem jāsargā mazuļa kājas no traumēšanas pret ceļā esošiem šķēršļiem."

No funkcionālā viedokļa, svarīgi, lai apavi cieši turētos kājās. Zolei jābūt pietiekami stingrai, lai spiediena ietekmē tā neļodzītos, taču arī elastīgai, lai varētu kustināt pēdu visos virzienos. Vēlama kapīte, kas palīdz to centrēt un neļauj papēdim slīdēt uz sāniem.

Apavus bērnam vajadzētu pirkt ar nelielu rezervīti. No īkšķa līdz apava galam jāpaliek brīvai vietai mammas mazā pirkstiņa naga platumā. Nekas slikts, ja būs vēl pāris milimetru vairāk, taču lielākus gan nevajadzētu iegādāties. Arī kurpītes, kurās īkšķis ir līdz pašam galam vai tikai pāris milimetru no tā, nav ieteicams pirkt.

"Diskutabls ir jautājums, vai apaviem noteikti jābūt ar supinatoriem. Ražotāji nereti to vietā mēdz ievietot porolona māneklīšus, kas neko daudz nepiepūšas un nepaceļ pēdu. Taču apavus ar ļoti augstu un stingru supinatoru labāk iegādāties tikai pēc speciālista ieteikuma."

Valkājot kurpes, mazais labāk jūt auguma balansu, stabilizējas ceļu un gūžas locītavas, taču svarīgi arī ļaut pārliecināties, ko nozīmē staigāt basām kājām pa dažādām virsmām – laminātu, paklāju, zāli, jūrmalas smiltīm. Pa flīzētu grīdu gan nebūtu labi skraidīt basām kājiņām, jo tad pēdas saņems pārāk lielu triecienu. Lai nepaslīdētu, ieteicams uzvilkt zeķes ar silikona bumbiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!