Foto: Shutterstock

Ja tu domā, ka spēj kontrolēt to, vai tavs tīnis smēķēs marihuānu, nodarbosies ar seksu, skatīsies pornogrāfiju vai bastos skolu, tu dzīvo fantāziju pasaulē. "Kad mūsu bērni iziet pa durvīm, viņi sāk pieņemt lēmumus patstāvīgi," portālam "Lifewise.canoe.com" uzsvērusi kanādiešu rakstniece un pusaudžu eksperte Kerolaina Bergmane.

Lai cik pārsteidzoši tas izklausās, patiesībā tas ir ļoti labi. Eksperti ir vienisprātis, ka savas dzīves kontrolēšana ir svarīgākā prasme, ko bērni apgūst padsmitnieka vecumā.

Neviens tēvs vai māte nevēlas, lai viņu mājās dzīvotu 40 gadus veci bērni, kas joprojām gaidītu, ka vecāki par viņiem rūpēsies un pieņems lēmumus viņu vietā. Tas būtu diezgan briesmīgi, vai ne?

Pusaudža gados pienāk brīdis, kad tīnim jāsāk, tā teikt, "iezīmēt savu teritoriju", izvēloties savas vērtības, nosakot seksualitāti, tiekot skaidrībā par savu aicinājumu un uzņemoties atbildību par saviem lēmumiem.

"Tas, ka tīnim ir jāuzņemas kontrole, ir neizbēgami, tāpat kā tas, ka vecāki šo kontroli pār viņu zaudē," saka Bergmane, grāmatas "Are You Losing Control? The Common Sense Guide To Parenting Teens" autore, norādot, ka visprātīgākais, ko vecāki var darīt, ir ņemt vērā šo neizbēgamību, nevis bezcerīgi cīnīties par kontroli, kas tik un tā galu galā tiks zaudēta. Turklāt šajā cīņā neatgriezeniski var tikt sabojātas attiecības ar pusaudzi.

Pieņemot gan labus, gan sliktus lēmumus, pusaudzis mācās, uzsver kanādiešu pusaudžu medicīnas speciāliste Miriama Kaufmane.

"Vecāku uzdevumu sarežģītu padara tas, ka jāatrod īstais līdzsvars starp rīkojumu došanu un ļaušanu izvēlēties pašiem – ir jāļauj viņiem kļūdīties, jo tieši tā viņi mācās, taču jāpalīdz izvairīties no liktenīgajām kļūdām," saka Kaufmane.

Kā vecākiem rīkoties

Foto: PantherMedia/Scanpix

Cīņa par varu

Foto: Shutterstock

Kopā pavadītais laiks

Foto: Shutterstock

Nebūsim sīkumaini

Svarīgākais ir neizvirzīt dažādus noteikumus, kas tiek izgudroti, tikai uztraucoties par to, ko teiks vai domās citi cilvēki.

Pašu standarti

Foto: Shutterstock

Klausies manos vārdos, neskaties uz maniem darbiem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!