Foto: Shutterstock

"Esmu grūtniecības sākumā un nevaru pārvarēt savu milzīgo emocionalitāti. Ārkārtīgi jūtīgi visu uztveru: satraucos par ne tik nozīmīgām lietām, nervozēju, kļūstu raudulīga. Kā lai sevi iespaidoju, lai nomierinātos, varbūt bez balderjāņu tabletēm ir vēl kādi ieteikumi?" tā pēc padoma taujā kāda topošā mamma.

Atbild psiholoģe Benita Griškeviča:

"Svarīgi norobežoties no stereotipa, ka grūtniecei piedien tikai madonniski smaidīt, nemitīgi būt harmoniskai un mierīgai. Tā nav taisnība. Ja līdz šim tev par sevi izveidojies priekšstats, ka esi nosvērts cilvēks, kas kontrolē emocijas, neko darīt, nāksies pieņemt savu emocionalitāti.

Ja justies mierīgāk nepalīdz apziņa, ka izteikts jūtīgums ir dabisks grūtniecības pavadonis, var lūkot pēc kādiem konkrētiem paņēmieniem. Tu esi labākā eksperte attiecībā uz savām izjūtām un atradīsi to, kas vislabāk tevi nomierina. Ikdienā var palīdzēt kādi relaksējoši rituāli – īpašā smaržīgā vanna, sportiska pastaiga, vingrošana, pelde, mūzika, kino vai grāmata. Iespējams, visdrīzāk sajutīsi tieši fizisku aktivitāšu labvēlīgo ietekmi.

Ja ļoti skaidri jūti, ka esi stresā (mainās sirdsdarbība, elpošana), labs palīgs ir vienkāršs elpošanas vingrinājums. Ievelc elpu caur degunu, aizturi, līdz izskaitīsi līdz astoņi, tad lēni izpūt gaisu caur muti. Pamēģināji? Koncentrējies tikai uz elpošanas procesu. Atkārto vairākas reizes, līdz pamanīsi, ka spēj sadzirdēt savas domas un emociju vara pār tevi ir mazinājusies. Ja tās ir konkrētas situācijas, kas rada stresu, iespēju robežās atsakies no tām vai ierobežo. Varbūt ir vērts dot sev nelielas atlaides.

Zināmā mērā šajā laikā tu kļūsti līdzīga mazulītim, ko gaidi, un apkārtējiem tas var būt labs treniņš. Iespējams, ka emocionalitāte saistīta ne vien ar fizioloģiskām pārmaiņām, bet arī ar pašu faktu, ka gaidi bērnu.
Benita Griškeviča

Tev jāiztur visai liela emocionāla slodze, tādēļ ir labi, ja ir laiks un vieta, kur tu vari brīvi un netraucēti ļauties izjūtām. Svarīgi nejusties vainīgai par savām emocijām. Ja skaidri pateiksi apkārtējiem, ka ciet no garastāvokļa svārstībām, esi pastiprināti jūtīga, viņi tevi sapratīs un sniegs atbalstu. Atļauj sev just, paraudi un padusmojies vai pažēlojies kādam, – mazināsies spriedze un tu saņemsi atbalstu.

Zināmā mērā šajā laikā tu kļūsti līdzīga mazulītim, ko gaidi, un apkārtējiem tas var būt labs treniņš. Iespējams, ka emocionalitāte saistīta ne vien ar fizioloģiskām pārmaiņām, bet arī ar pašu faktu, ka gaidi bērnu. Varbūt tevī ir kādas bažas, neskaidrība, kaut kas tāds, kas ir pašai jāsaprot. Svarīgi runāt par to, kā jūties. Te atkal derēs tuvinieku atbalsts, sarunas ar citām grūtniecēm vai psihologa apmeklējums.

Psihologs var iemācīt arī konkrētus, tieši tev piemērotus relaksācijas vingrinājumus. Ir daudz iespēju saņemt labu palīdzību un atbalstu topošajām māmiņām."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!