Foto: Shutterstock

Vecumā no 12 līdz 17 gadiem daudzi pusaudži pārdzīvo pašapziņas un personīgās identitātes krīzi. Neapmierinātība ar ārējo izskatu noved pie vainas sajūtas un pat sevis un sava ķermeņa neieredzēšanu.

Uzvarēt šos kompleksus pusaudzim vienam pašam nav pat spēkam. Kā var palīdzēt vecāki, portālā "Psychologies" stāsta psiholoģe Larisa Karnackaja.

Pusaudžu vecumā atkarība no pašapziņas ir galēji svarīga, daudz lielāka, nekā uzskata pieaugušie. Mūsdienu prasības atbilst skaistuma standartiem un būt fiziski pilnīgam uz meitenēm un zēniem izdara milzu spiedienu. Kāda skaistumkopšanas zīmola veiktā aptauja rāda šādu ainu: lai gan tikai 19 procenti pusaudžu meiteņu ir ar lieko svaru, 67 procenti pieļauj, ka viņām būtu nepieciešams notievēt. Un aiz šiem skaitļiem pastāv reālas problēmas.

Meitenes izmanto neveselīgas metodes, lai nomestu svaru (tabletes, badošanos), bet zēni lieto preparātus, kas palīdz uzaudzēt muskuļu masu. Savu kompleksu dēļ pusaudži sabiedrībā jūtas ierobežoti, nepārliecināti un nereti cenšas izvairīties no komunikācijas pat ar vienaudžiem. Bērni, kurā savā virzienā dzird izsmiešanu, dusmas pārnes paši uz sevi un saviem fiziskajiem "trūkumiem", kļūstot noslēgti.

Taču, kā atzīmē psiholoģe, nevajadzētu gaidīt, ka bērns šos kompleksus pāraugs. Labāk būtu censties viņam palīdzēt.

Parunā atklāti

Lai runātu ar pusaudzi, ir jāsaprot viņa pārdzīvojumi. Atceries sevi viņa vecumā un savus pārdzīvojumus. Vai tu biji kautrīgs, bet varbūt pat sevi neieredzēji, uzskatīji par neiederīgu, resnu, neglītu? Atskaties uz savu bērnību, mēs esam pieraduši atcerēties priecīgos notikumus, piemirstot par grūtībām un nepatikšanām. Un bērns jūt, ka, salīdzinot ar vecākiem, viņš dzīvo nepareizi.

Slavē skaļi

Sarunā atgādini, kādu tu redzi bērnu ikdienas dzīvē, akcentējot viņa labākās puses. Tas pusaudzim būs atbalsts, kas viņam tik ļoti nepieciešams. Ja bērnu kāds izsmej, viņš kļūst noslēgts, bet, ja bērnu paslavē, viņš mācās noticēt sev.

Turklāt slavē bērnu ne tikai par viņa ārieni. Papildu komplimentiem par ārējo izskatu bērnam būs vērtīgi no vecākiem dzirdēt uzslavas par viņa rīcību. Cieni viņa pūles, kuras bērns pieliek, lai sasniegtu mērķi, nevis iegūtu tikai rezultātu. Paskaidro, ka ne vienmēr viss izdodas tā, kā gribētos. Taču, ja koncentrēsies katrai neveiksmei, tas panākumus nenesīs.

  • Skaidrs, ka cilvēks ar pietiekami augstu pašapziņu visbiežāk ir arī optimists. Kā audzināt, lai arī tavs bērns tāds būtu, uzzini šajā rakstā.

Attiecies pret sevi iecietīgi

Mātei nevajadzētu pusaudžu vecuma meitas klātbūtnē kritizēt savu atspulgu spogulī – žēloties par "maisiņiem" zem acīm, lieko svaru… Labāk parunāt ar meitu par to, kā mainās meitenes ķermenis, cik viņai ir skaista gaita un smaids. Padalies ar meitu stāstos par to, cik tu biji neapmierināta ar sevi viņas vecumā. Pastāsti, kā tu spēji tikt pāri ietekmei no ārpuses vai arī kā tev kāds nozīmīgs cilvēks palīdzēja tikt galā ar kompleksiem. Vēl viens svarīgs aspekts – modelēšana: sniedz bērnam iespēju pavērot, kā tu attiecies pret sevi, kā tu cieni un rūpējies par sevi.

Foto: Shutterstock

Veido vērtību sistēmu

Paskaidro bērnam, ka spriest par cilvēku pēc viņa ārējā izskata ir virspusēji. Nekritizē citus bērna klātbūtnē, viņam nav jābūt šādu sarunu lieciniekam. Bērns visu uztver ļoti tieši, un pusaudzis kritiku, kas veltīta citiem, projicē uz sevi.

Paskaidro, ka mūs vērtē ne tik daudz pēc ārējā izskata, cik pēc personīgajām īpašībām un iekšējo pasauli.

Apspriežot ārienes īpatnības, mēs nokļūstam konkrētā stereotipu sistēmā un kļūstam no tiem atkarīgi. Un tad sanāk, ka nevis "es dzīvoju", bet "mani dzīvo". Šis šķietami dīvainais termins nozīmē uzspiestus izmērus, parametrus un priekšstatus par to, kā man ir jāizskatās.

Atrod pozitīvās īpašības

No vienas puses, pusaudži vēlas būt kā visi, bet no otras – atšķirties un izcelties. Māci bērnu lepoties ar savām prasmēm, īpašībām un tikumiem. Uzdod jautājumu, ko unikālu viņš saredz katrā ģimenes loceklī vai draugos. Lai viņš nosauc savas labās īpašības un izdomā, kā tās akcentēt.

Paskaidro, ka cilvēkus tomēr vērtē pēc viņa personīgajām īpašībām, prasmēm, talantiem, aizraušanām un interesēm, nevis izskata. Teātris, mūzika, dejošana, sports – jebkurš hobijs palīdzēs atšķirties uz citu fona un veicinās pašapziņas izaugsmi.

  • Vai kompleksu rašanās ir jāsaista ar sabiedrības spiedienu? Atbildi uz jautājumu meklē šeit.

Audzini medijpratību

Paskaidro, ka plašsaziņas līdzekļos informācija par skaistumu un modi, reklāmas plakāti neparāda cilvēkus tādus, kādi viņi patiesībā ir. Ideālie tēli glancētos žurnālos un populāros sociālajos tīklos radīti, lai pievērstu uzmanību, izsauktu vēlmi kaut ko nopirkt. Uzstājīgi demonstrē, kā ar mūsdienu tehnoloģijām ir iespējams mainīt tēlu līdz nepazīšanai.

Palīdzi bērnam izstrādāt kritisku skatu, kas palīdzēs neuztvert visu kā absolūtu patiesību. Apspried, vai ir taisnīgi salīdzināt dzīvus cilvēkus ar mākslīgi radītiem tēliem, un obligāti uzsver, ka ir jāciena un jānovērtē tas, kas mūs padara unikālus.

Sniedz iespēju izteikties

Atbalsti bērna centienus, lai viņam pašam būtu savas domas, kuras var izteikt jebkurā laikā. Biežāk vaicā, ko dēls vai meita vēlas, sniedz viņam iespēju patstāvīgi izdarīt izvēli un palīdzi šīs idejas ieviest dzīvē. Tas ļaus noticēt saviem spēkiem un nākotnē izaugt par cilvēku ar augstu pašapziņu.

  • Par skaistuma kultu, kas jau sasniedzis arī bērnus, plašāk lasi šeit.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!