Foto: Shutterstock
Tavā ģimenē nolemts, ka ir pienācis laiks bērniņa ieņemšanai. Atbildīgi pāri par šo jautājumu domā jau iepriekš, gatavojoties grūtniecībai. Lai gan daudz lietu var attiecināt arī uz vīriešiem, šoreiz palūkosim, kas būtu jādara sievietei, lai viņa gaidību laikā būtu vesela.

Tev jāzina, ka labs veselības stāvoklis pirms grūtniecības iestāšanās, atteikšanās no kaitīgiem ieradumiem, kvalitatīva hronisko slimību kontrole ir priekšnosacījumi labvēlīgai grūtniecības norisei, tā Veselības ministrijas izdotajā grāmatā "Gribu būt māmiņa" uzsver autore Dace Rezeberga.

Grūtniecības norisi un bērna veselību var būtiski ietekmēt šādi faktori:

  • hroniskas slimības, piemēram, cukura diabēts, augsts asinsspiediens, epilepsija, vairogdziedzera slimības, bronhiālā astma, nieru slimības;
  • risks saslimt ar infekcijas slimībām – jāapzina pārslimotās infekcijas slimības vai vakcinācija pret tām, piemēram, grūtniecības laikā bīstamas ir tādas infekcijas kā masaliņas, vējbakas, gripa un dzimumceļu infekcijas, cilvēka imūndeficīta vīrusa (HIV) infekcija, C vīrushepatīts;
  • seksuāli transmisīvās slimības;
  • medikamenti, dziedniecības līdzekļi;
  • smēķēšana, alkohola un atkarības vielu lietošana;
  • kaitīgas ķimikālijas un citi vides/darba faktori, ar kuriem saskaries mājās vai darbā, citi fizikālie faktori, piemēram, rentgenstarojums;
  • tavs reproduktīvās veselības stāvoklis, spontāni aborti un priekšlaicīgas dzemdības;
  • nopietnas slimības taviem tuvākajiem radiniekiem: mātei, tēvam, brāļiem un māsām;
  • tavas fiziskās aktivitātes, uzturēšanās svaigā gaisā, saules staru ietekme;
  • tavs svars pirms grūtniecības un tavs ikdienas uzturs;
  • tavs ikdienas stresa līmenis;
  • ikdienas higiēnas ieradumi, tostarp pirts un baseina apmeklējumi;
  • 0,4 mg folijskābes lietošanas nepieciešamība grūtniecības plānošanas periodā, papildu mikroelementu un vitamīnu nepieciešamība;
  • jautā savam ginekologam, vai tev ar vīru vai partneri ir vienāds Rh (rēzus) faktors un kā tas var ietekmēt grūtniecību.

Grūtniecības plānošanas vizīte

Vēlams apmeklēt ginekologu, jau plānojot grūtniecību. Ginekologs veiks izmeklējumus, ko, iespējams, nevajadzēs atkārtot, sākot grūtniecības aprūpi, bet ļaus novērst atsevišķus riska faktorus, nozīmējot ārstēšanu pirms grūtniecības iestāšanās. Būtiski ir apmeklēt savu ārstējošo ārstu vai ģimenes ārstu hroniskas slimības gadījumā. Ārsts izskatīs iespējas nozīmēt medikamentus, kas neietekmē grūtniecību, samazināt medikamentu devas vai atcelt mazulim nelabvēlīgos medikamentus. Laba slimības simptomu kontrole uzlabo grūtniecības prognozi.

Foto: Shutterstock

Apmeklē ārstu pirms grūtniecības iestāšanās arī tad:

Ja tev un tavam vīram vai partnerim, lai gan dzimumdzīve ir regulāra un jūs neizsargājaties – nelietojat kontracepcijas metodes, viena gada laikā bērniņš nepiesakās un ir bažas par neauglību.

Attīstītās valstīs no neauglības cieš aptuveni 13–15 procentu pāru. Šo problēmu veicina grūtniecības atlikšana, liekā svara pieaugums un seksuāli transmisīvās slimības. Sakarā ar nelabvēlīgo demogrāfisko situāciju neauglība ir ļoti nopietna medicīniska un sociāla problēma.

Neauglības izplatība pārsniedz saslimstību ar tādām izplatītām slimībām kā, piemēram, cukura diabēts. Līdz ar to neauglības ārstēšana ir kļuvusi par svarīgu mūsdienu medicīnas problēmu. Arī Latvijā neauglības ārstēšanu sievietēm vecumā līdz 37 gadiem atbalsta valsts.

Ginekologs

Tevi konsultēs un noteiks diagnozi, kāpēc grūtniecība neiestājas. Neauglības iemesls var būt arī vīrieša veselības problēmas. Auglību ietekmē arī vīrieša vecums, tomēr ne tik lielā mērā kā sievietes.

  • Par neauglības problēmām un tās ārstēšanu esam rakstījuši gana daudz, vari par šo jautājumu palasīt šeit un šeit. Kā pāra dzīves ieradumi var kaitēt mazuļa ieņemšanai, to uzzini te.

Ja šobrīd vēl nevēlies bērnu, grūtniecība var iestāties neplānoti.

Aprunājies ar savu ārstu par to, kā plānot bērnu skaitu ģimenē.

Ja tev jau ir bērns, pirms nākamās grūtniecības pārbaudi, vai esi vesela.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!