Foto: Shutterstock
Tā diena ir pienākusi – tavs mazulis grib iepazīt mammu un tēti. Tev šķiet, ka dzemdības sākušās, bet, kad īsti jādodas uz stacionāru, ja esi izvēlējusies mazuli laist pasaulē dzemdību iestādē? Kā zināt – lai nav par agru, lai nav par vēlu?

Par pazīmēm, kas liecina – dzemdības sākušās, par to, kādos gadījumos nekavējoties jābrauc uz slimnīcu un kad var arī nesteigties, portālam Cālis.lv stāsta Rīgas Dzemdību nama Uzņemšanas nodaļas vadītāja Dr. Agnese Stūrmane.

"To, ko es parasti saku grūtniecēm, ka jābrauc pārbaudīties tad, kad sieviete jūtas nedroši par savu vai gaidāmā bērniņa veselību. Ja dzemdību laiks vēl nebūs pienācis, pēc pārbaudes viņa varēs doties mājās. Bet ir svarīgi, lai grūtniece neko nepalaiž garām," saka Stūrmane.

Kontrakcijas un augļūdeņi – cik ilgi gaidīt?

Uz slimnīcu jādodas, ja kontrakcijas ir regulāras un atkārtojas ik pa piecām līdz septiņām minūtēm. Patlaban visām grūtniecēm tiek veiktas analīzes uz streptotoku. Ja analīze ir pozitīva, uz slimnīcu jādodas iespējami ātrāk, līdzko novēro regulāras kontrakcijas. Tas jādara, lai ātrāk saņemtu antibiotiku profilaksi. Ja streptokoka analīze ir negatīva, mājās var palikt ilgāk, proti, gaidot, kad sāpes atkārtosies ik pa piecām līdz septiņām minūtēm.

Bieži sievietes uzskata, ka augļūdeņu noplūšana ir iemesls, lai tūlīt pat dotos uz slimnīcu, bet tā tas nav. Ja augļūdeņi ir nogājuši, tie ir gaiši, caurspīdīgi, viegli iedzelteni vai rozīgi – vari vēl nesteigties. Tuvākajās stundās sāksies kontrakcijas, un uz slimnīcu, visticamāk, varēsi posties vien pēc aptuveni piecām vai sešām stundām. Tomēr, ja streptokoka analīze ir pozitīva, noplūstot augļūdeņiem, uz stacionāru jādodas uzreiz.

Turpretim, ja augļūdeņi ir zaļi, asiņaini, noteikti uzreiz jāpošas uz stacionāru. Tieši tas pats attiecas, ja sākusies asiņošana.

Uz slimnīcu – nekavējoties

Uz stacionāru iespējami ātrāk jādodas arī tad, ja nejūti mazuļa kustības. Kā norāda Stūrmane, katra topošā mamma savu mazulīti jūt vislabāk, viņa būs iepazinusi gaidāmā bērniņa dienas ritmu. Grūtniece zinās, kurā diennakts laikā un cik ilgu laiku mazais ir mierīgs, guļ, tad mostas un puncī ir aktīvs. Ja topošā mamma novēro kādas izmaiņas šajā ritmā, ja mazais nekustas, kad viņam it kā to vajadzētu darīt, vai nav kustējies īpaši ilgi, jāpošas uz slimnīcu, kur vecmātes izmērīs mazuļa sirdstoņus, veiks pārbaudi, lai pārliecinātos, ka mazajam viss ir kārtībā. Labas kustības ir aptuveni 10 kustības stundas laikā bērniņa aktivitātes periodā," norāda ārste.

Pēc Stūrmanes teiktā, šādos gadījumos, ja dzemdību sāpju nav vai kontrakcijas ir tikai sākuma stadijā, mazais jūtas labi un pati grūtniece to vēlas, pēc pārbaudes sieviete var doties atkal mājās, bet jau ar iegūtu sirdsmieru. Ja dzemdības ir sākušās, un sieviete labprātāk vēlas palikt mediķu uzraudzībā, lai gan skaidri zināms, ka līdz dzemdību beigām vēl ilgs laiks jāgaida, sieviete var palikt slimnīcā. "Ja sieviete jūtas bažīga, lai gan nav medicīnisku iemeslu palikt slimnīcā, mēs mēģinām ieskaidrot, ka mājās noteikti viņa jutīsies mierīgāk un stacionārā atgriezīsies tad, kad būs pienācis īstais laiks," stāsta Uzņemšanas nodaļas vadītāja.

Ja sievietei visu grūtniecības laiku bijis paaugstināts asinsspiediens un, tuvojoties dzemdību noliktajam termiņam, viņai pēkšņi sākas sāpes vēderā, pakrūtē, pasliktinās redze, novēro vemšanu, arī šādos gadījumos iespējami ātrāk jādodas uz slimnīcu.

Tieši to pašu Stūrmane rekomendē gadījumos, ja sievietei ir dzemdes rēta no iepriekšējās grūtniecības, kas noslēgusies, veicot ķeizargrieziena operāciju, bet šajā grūtniecībā sieviete plāno izvēlēties dzemdēt dabiski.

Stūrmane arī norāda, ka ikvienā neskaidrā gadījumā, pirms doties uz slimnīcu, sieviete var zvanīt uz Uzņemšanas nodaļu. Vienkāršākos gadījumos vecmātes var konsultēt pa tālruni, taču nopietnākos – noteikti jādodas uz pārbaudi klātienē, tad saruna ar vecmāti pa tālruni nederēs.

Grūtniecība un B grupas hemolītiskais streptokoks. Kāpēc svarīgi izmeklēties?

B grupas beta hemolītiskais streptokoks ir galvenais zīdaiņu saslimšanas un mirstības cēlonis gan Eiropā, gan citviet pasaulē. Ja mātei šī tipa streptokoks tiek konstatēts, pastāv 30-70% iespējamība, ka dzemdību laikā, virzoties pa dzemdību ceļiem, tiks inficēts arī mazulis. Šobrīd tiek uzskatīts, ka šī infekcija var izraisīt jaundzimušā asins saindēšanos, smadzeņu apvalka iekaisumu jeb meningītu, kā arī plaušu karsoni, norāda mediķi valsts portālā Grutnieciba.lv

Šī iemesla dēļ, līdzīgi kā daudzās citās valstīs, arī Latvijā grūtniecēm laikā no 35. līdz 37.nedēļai tiek veiktas pārbaudes uz šo infekciju. Kopumā mūsu valstī aptuveni 17% grūtnieču pārbaudēs šī infekcija tiek konstatēta, taču sieviete var pati nejust, ka ir infekcijas nēsātāja, bet iespēja, ka tiks inficēts mazulis dzemdību laika, pastāv.

B grupas hemolītiskais streptokoks nav seksuāli transmisīva infekcija. Ar to var inficēties jebkurš, daļēji mierina ārsti.

Lai pārbaudītu, vai grūtniecei ir B grupas hemolītiskais streptokoks, ārsts veic uztriepi. To dara ar speciālu tamponu, ņemot paraugu no maksts un no anālās atveres.

Uztriepes materiāls tiek nodots laboratorijā. Ja atbilde ir pozitīva un tiek konstatēts, ka grūtniecei ir šis streptokoks, sākoties dzemdību darbībai, sieviete saņem antibakteriālu terapiju, proti, viņai vēnā tiek ievadītas antibiotikas. Tās pasargā, lai dzemdību laikā bērnam samazinātos iespēja inficēties ar šo infekciju. Antibiotiķi ir speciāli piemeklēti, lai tie nebūtu kaitīgi ne mazulim, ne mammai.

Ja analīzes apstiprina infekciju, nav nekādas nozīmes sievietei saņemt antibiotikas jau pirms dzemdībām. Viss, kas ārstam ir jāizdara šādos gadījumos – pamanāmi jāieraksta "Mātes pasē" analīzes rezultāts. Grūtniecei vajadzētu noteikti pakontrolēt, vai šis rezultāts tiešām ir ierakstīts, jo dažkārt gadās, ka ārsti to piemirst.

Visu par gatavošanos dzemdībām, topošo mammu bažām un pieredzes stāsti par mazuļa sagaidīšanu lasi portāla Cālis.lv forumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!