Foto: Shutterstock
Daudzām mammām nakts miegu pat vairākas reizes iztraucē mazulis, kurš nemitīgi nakts laikā pamostas. Apkārtējie parasti šajā situācijā iesaka tikai vienu – paciesties, kamēr bērns paaugsies. Bet patiesībā šo problēmu var atrisināt jau daudz agrāk.

Lūk, deviņi noslēpumi, kuri varētu palīdzēt saglabāt ciešu nakts miegu ne tikai mazulim, bet arī mammai! Ar tiem dalās portāls "Mama-likes".

Dozē jaunas emocijas

Atceries, cik grūti ir iemigt, kad esi noskatījies aizraujošu filmu vai esi paviesojies interesantā un jautrā ballītē. Pēc šādiem notikumiem sajūsma ir tik liela, ka negribas gulēt, bet tikai gaidīt turpinājumu. Un bērniem ir tieši tāpat. Tādēļ visas aktīvās spēles, izklaides un smieklīgas multfilmas ir jāskatās pirmajā dienas daļā.

Gulta tikai miegam

Bērnam jau kopš mazotnes vajadzētu izstrādāties skaidrai izpratnei par to, kādēļ nepieciešama gulta. Apzināties, ka tā ir vajadzīga tikai miegam. Būs grūti, ja vecāki no bērna gultas būs izveidojuši arī vietu ēšanai un spēlēm. Atceries, visam ir jābūt savai vietai.

Pareizi iekārto bērnistabu

Kā jebkurā telpā, tā arī mazuļa istabā ir jānoregulē noteikta gaisa temperatūra un mitrums. Tas palīdzēs ne tikai nodrošināt veselīgu nakts miegu, bet arī izvairīties, piemēram, no rīta sausuma mutē.
Foto: Shutterstock

Pamēģini visus variantus

Karā visi līdzekļi labi! Tādēļ meklē dažādus padomus un centies tajos ieklausīties. Iespējams, bērnu ārsts tev ieteikts vienu, bet kaimiņiene, kurai ir pieci bērni – pavisam ko citu, tas nav svarīgi! Piemeklējot metodes, tu varēsi atrast variantu, kas derēs tieši tavam bērnam.

  • Par dažnedažādām metodēm, kā nolikt mazo čučēt, lasi šajā rakstā.

Pārstāt ucināties

Bērni ir ļoti viltīgi. Jo vairāk tu viņu pirms miega šūpo, jo mazāk viņš vēlēsies iemigt patstāvīgi. Tiklīdz mazulis ir sapratis, ka rokās iemigt ir daudz patīkamām, nolikt viņu gultiņā būs praktiski neiespējami. Lai no tā izvairītos, kopš pašām pirmajām bērna dzīves dienām centies viņu neaijāt un turēt rokās tikai tad, kad viņš ēd. Protams, arī citos brīžos, bet ne gulētiešanas laikā.

Normalizē dienas miegu

Dienas miegs palīdz bērnam būt mierīgākam, bet tas nozīmē, ka arī naktī viņš labāk gulēs. Lai mazulis gulētu pa dienu, ievies precīzu grafiku ēšanai un ar laiku bērna organisms pats sāks saprast, kad viņam jāmostas, lai kārtējo reizi paēstu.

Pieņem stingrus mērus

Bērni ir mazi šantāžisti un ļoti labi piesavinās šādu metodi: "Es pakliegšu un visu man iedos." Ja tu tam pakļausies, tad mazulis nekad nepieradīs gulēt naktī mierīgi. Pārstāj skriet pie bērna, tiklīdz viņš pamodies un ieraudājies. Ar laiku viņš pieradīs pie tā, ka raudāt ir bezjēdzīgi.

Nekrīti galējībās

Ja ne ēst, tad vismaz padzerties, bet mamma naktī to pienesīs. Un kāpēc tu nolēmi, ka mazulis nespēs nakti pārdzīvot bez kompota vai ūdentiņa? Labāk bērnam uz nakti iedod nedaudz kefīra vai jogurta, tad viņu tā nemocīs slāpes naktī.
Foto: Shutterstock

Nenoved līdz katastrofai

Vairumā gadījumu mammas pašas ir vainojamas pie neizgulēšanās naktī. Viņas no bērna pirmajām dienām skrien pie viņa gan pamatoti, gan nepamatoti, un baro mazo pēc pirmās skaņas parādīšanās. Centies to nepieļaut, ja vien vēlies, lai bērns augtu daudz mierīgāks un labāk gulētu naktī.

Centies ieklausīties šajos padomos un nepretoties savām vēlmēm. Atceries, ka bērna audzināšanā jādominē nevis hiperaprūpei, bet īstām un patiesām rūpēm par viņa pašsajūtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!