Foto: Shutterstock

Droši viena, ka liela daļa topošo pirmklasnieku jau vasaras vidū ir piemērījuši, kā izskatīsies ar skolas somu uz muguras, salikuši visas skolai nepieciešamās lietas pa skapīšiem un katru nedēļu tās ar dzirkstošu acu skatienu pārlūko. Liels taču, uz skolu rudenī jau ies! Prieks ir neizsakāms, taču sirsniņā jau arī nemiers urda.

Nereti vēl lielāks satraukums par to, kā nu būs, ir tieši vecākiem. Un patiešām – dzīve nākamnedēļ, 3. septembrī, krasi mainīsies tūkstošiem ģimenēs visā Latvijā.

Skaidrs, ka jauna vide radīs problēmas – būs gan kreņķi par to, ka kāds nedraudzēsies, atņems dzēšgumiju, paraus aiz bizes, nesanāks "uz pirmo" izlasīt skolotājas vēstījumu uz tāfeles, bet stress var nodarīt kaitējumu arī veselībai. Bieži vien pirmklasnieki, kad jau pirmās mācību nedēļas garām, sāk slimot. Tiklīdz ir slimošana, kavējas mācību vielas apguve un atkal visādi kreņķi. Un tā var iestāties apburtais loks.

Portāla "Cālis" arhīvā ir ļoti daudz labu padomrakstu, kā šo dzīves posmu padarīt vieglāku gan bērniem, gan vecākiem. Lasi un sagatavojies jau pirms šī lielā notikuma!

Mājās pirmklasnieks: ar kādiem vārdiem pavadīt; kāds ir ideālais bērns

Foto: Shutterstock

Divas nedēļas – tieši tik daudz atlicis, kad būs pienācis 1. septembra rīts, uzvilkts balts krekls vai blūze, kājas no sporta kedām un sandalēm ieautas kurpēs, rokās ziedi, galvā – satraukums, un tavs mazais cilvēciņš acumirklī pārvērtīsies lielā bērnā. Jo viņš taču sāks iet skolā!

Lasīt vairāk

Ļaut bērnam justies laimīgam un citi psihoterapeites padomi pirmklasnieku vecākiem

Foto: Shutterstock

Skolas gaitu sākšana ir liels solis ne tikai bērnam, bet arī pašiem vecākiem. Lai pārmaiņas, kurām laicīgi var sagatavoties, norisinātos bez aizķeršanās, nedrošības un bailēm, ir virkne tēmu, ko savā prātā pārcilāt un jautājumi, uz kuriem vecākiem atbildēt pašiem sev.

Lasīt vairāk

Infografika: Latvijā sagatavot pirmklasnieku skolai dārgāk nekā kaimiņvalstīs

Foto: Shutterstock

Pēdējās augusta dienās veikalu stāvvietās atrast vietu automašīnai ir gluži vai neiespējamā misija, jo vecāki steidz sagādāt bērniem vēl nepieciešamās lietas skolas gaitu uzsākšanai. Tā notiek ik gadu īsi pirms 1. septembra, kad visās Baltijas valstīs sākas mācību gads. Portāls "Delfi" Zinību dienā nolēma salīdzināt, kāda ir mazākā summa, cik var izmaksāt bērna sagatavošana pirmajai klasei katrā no Baltijas valstīm.

Lasīt vairāk

Trešās septembra nedēļas sindroms – puse pirmklasnieku sāk slimot. Kāpēc?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēl pāris nedēļas un visās skolās skanēs zvans, saucot skolēnus uz pirmo mācību stundu. Kādam šis zvans atskanēs pirmo reizi, kāda ausīm spalgās skaņas jau būs gana pazīstamas. Šoreiz par pirmklasnieku, par viena maza cilvēkbērna jauno dzīves etapu, kurš, pēc daudzu vecāku viedokļa, ir vissvarīgākais laiks dzīvē, no kura būs atkarīga visa nākotne.

Lasīt vairāk

Pirmklasnieka baiļu faktors: pieci noteikumi vecākiem

Foto: Shutterstock

Rit pēdējais skolēnu vasaras brīvlaika mēnesis, bet daudziem bērniem 1. septembris būs pirmā skolas diena mūžā. Parasti skolas sākumu topošie pirmklasnieki gaida ar prieku un arī Zinību diena vienmēr ir pilna smieklu un smaidu, tomēr pēc tam seko ikdiena, un diemžēl lielo pirmās dienas prieku neizdodas saglabāt visa mācību gada garumā.

Lasīt vairāk

Mierīgas dabas pirmklasnieku apsaukā un iekausta 'draugs'. Kā rīkoties vecākiem?

Foto: PantherMedia/Scanpix

"Sveicināti! Gribētu lūgt konsultāciju sekojošā jautājumā: mans dēls, pirmklasnieks, ļoti vēlas draudzēties ar savu klasesbiedru, zēnu, kuram faktiski ir tikai vecāmāte (mātei atņemtas aprūpes tiesības, tēvs laiku pa laikam aizbrauc peļņā projām no valsts). Aprūpes tiesības piešķirtas vecaimātei. Abi bērni kopā gāja arī vienā bērnudārza grupiņā.

Lasīt vairāk

Vecāku atzīšanās: Priecīgās un nepatīkami satraucošās sajūtas, sagaidot 1. septembri

1. septembris – kādam ļoti gaidīts, kādam ļoti negribēts, bet tas ir klāt. Šodien visā Latvijā lieli un mazi bērni ar krāsainiem ziediem trauksies uz skolām, lai atkal satiktos vai no jauna iepazītos ar klases biedriem un sveiktu skolotājus. Vissatraucošākā sajūta, protams, ir pirmklasniekiem un viņu vecākiem. Ar kādām sajūtām sagaidām jauno mācību gadu, stāsta pirmklasnieku vecāki, tāpat apkopojām arī pirmās mācību dienas nosvinēšanas tradīcijas.

Lasīt vairāk

Četras veselības rekomendācijas pirmklasnieku vecākiem

Pirmklasnieka sagatavošana skolai un skolas gaitas var pārvērsties nemitīgā stresā un biežā bērna slimošanā. Lai tā nenotiktu, ir jāievēro dažas praktiskas rekomendācijas, kuras apkopojuši "Mēness aptieka" farmaceiti.

Lasīt vairāk

Kādus vārdus vecākiem neteikt topošajiem pirmklasniekiem jeb Gatavošanās pirmajai skolas dienai

Foto: F64

Zinību diena jau tepat pie durvīm, un tik daudzās Latvijas ģimenēs tā būs īpašāka nekā citiem skolēniem, jo bērns uz skolu dosies pirmo reizi mūžā. Satraukums ir gan pirmklasnieku vecākiem, gan pašiem bērniem – nu dzīve ieies pavisam citā kvalitātē, citos pienākumos un atbildībā. Par to, kā bērnu sagatavot veiksmīgākam skolas sākumam, konsultē Labklājības ministrijas speciālisti.

Lasīt vairāk

Informācija topošo pirmklasnieku vecākiem - par nepieciešamajiem ārstu apmeklējumiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai gan lielākajai daļai bērnu mācību gads ir beidzies, dažiem jau jāgatavojas jaunajam mācību gadam. Skolas gaitu uzsākšana pirmajā klasē ir svarīgs notikums ikviena bērna dzīvē, tādēļ svarīgi ir pārliecināties par bērna fizisko un emocionālo veselību. Kādas veselības pārbaudes ir nepieciešams veikt pirms skolas uzsākšanas, lai noteiktu pirmklasnieka vispārējo veselības stāvokli un sagatavotu nepieciešamos dokumentus, stāsta "Premium Medical" ģimenes ārste - pediatre Gerda Lielause.

Lasīt vairāk

Piecas pirmklasnieku vecāku kļūdas, kas neveicina sekmes un patstāvību

Foto: PantherMedia/Scanpix

Viens no skolas laika satraucošākajiem notikumiem bērniem un vecākiem ir pirmās klases pirmais pusgads. Jāiekļaujas jaunā kolektīvā, jāpiemērojas citam dienas režīmam un arī prasības pret mazo skolnieciņu ir lielākas nekā bērnudārza pēdējā gadā. Tas, kā septiņgadnieks adaptēties skolas dzīvei, ietekmēs bērna attieksmi pret skolu un mācībām daudzus gadus uz priekšu.

Lasīt vairāk

Kā nesajukt prātā septembrī. Tas nav skolotājas, bet mammas stāsts

Foto: Shutterstock

Kā saglabāt smadzenes neizšķaidītas, atbildi uz šo šķietami savādo jautājumu meklē divu bērnu mamma Hanna Upe. Pagūt no rītiem skolas bērniem uzdot virkni jautājumu – "E-talonu paņēmi? Telefons ir?" Pa dienu veikt ne tikai savus darba pienākumus, bet būt loģistikas meistaram, atbildot uz 101 bērnu tālruņa zvanu un īsziņām, vakarā tikai padomāt par zupas gatavošanu, bet laika trūkuma dēļ vienkārši uzcept olas.

Lasīt vairāk

Mājās pirmklasnieks? Nieciņi jeb mazs špikeris vecākiem dzīves atvieglošanai

Foto: F64

Pirmās kārtējā mācību gada dienas jau aizvadītas, bet vislielākais satraukums par skolas sākumu ir pirmklasniekiem un viņu vecākiem. Bez jau paredzamajām lietām – nepieciešamību izdomāt un ieviest jaunu dienas režīmu, izvēlēties un organizēt veiksmīgu nokļūšanu uz un no pulciņiem, izlemt virkni citu organizatorisku jautājumu, – pēkšņi var uzpeldēt kaudze sīkumu, kas, iespējams, spēj pietiekami sarežģīt mazā skolēna un viņa vecāku dzīvi.

Lasīt vairāk

Pirmklasnieks lamā mammu un brāļus. Ko darīt?

Foto: Shutterstock

Stulbene, cūka un citi tikpat daiļskanīgi vārdi no pirmklasnieka puses, turklāt mammas un brāļu virzienā. Skolā esot kā jēriņš, bet mājās nespēj savaldīt savas emocijas, tā īsumā var raksturot kādas mammas palīgā saucienu portāla Cālis.lv forumā.

Lasīt vairāk

Mammas pārdomas par skolotāju nespēju 'izkāpt no savas komforta zonas' jeb Dzīvāks bērns

Foto: Shutterstock

Vēl pavisam īss sprīdis, kad visā Latvijā skolotājas tiks apbērtas ziediem. Katram mazākam un lielākam skolēnam rokās būs zieds vai pušķis, ko sniegt skolotājam, kurš varbūt pat nepagūs paraudzīties acīs sveicējam. Piedāvājam kādas trīs bērnu mammas Agneses (vārds mainīts) viedokli par skolas gaitu uzsākšanu, par skolotāju nespēju vai nevēlēšanos "izkāpt no savas komforta zonas", par to, kā skolā dzīvot un izdzīvot bērnam, kurš nav "standarta". Mamma vēlējās palikt anonīma, lai neciestu bērni. "Ja viņiem būtu 21, rakstītu atklāti, jo tās visa ir "visbaltākā patiesība"", tā Agnese.

Lasīt vairāk

Ideāls pirmklasnieks skolotāja acīs. Runā sākumskolas pedagogi

Foto: LETA

Pēdējos pāris gadus notiek aktīvas diskusijas par to, kādā vecumā bērnam būtu jāuzsāk skolas gaitas, kas viņam jāprot, sēžoties skolas skolā. Ik rudeni tūkstošiem vecāku raizējas, kā viņa bērns tiks galā ar jauno dzīvi un nereti starp skolotāju un vecākiem rodas konflikti, jo abām pusēm ir dažādas vīzijas par skolēna sagatavotību skolai. Šoreiz vaicājām sākumskolas skolotājiem, kas viņu izpratnē ir ideāls pirmklasnieks.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!