Foto: Shutterstock

Vasarā, atpūšoties pie dabas, daudzu iecienīta maltīte ir grillēta gaļa jeb šašliks. Pieugušie bieži vien to ēd ar kāru muti, bet vai sulīgo gaļas gabalu var piedāvāt arī mazulim? Vai šašliks ir piemērots mazajiem un kādu gaļu labāk izvēlēties? Uz šiem jautājumiem atbild "Rimi Bērniem" eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

"Viens no zīdaiņa uztura pamatprincipiem ir "maigs, viegls un saudzīgs" uzturs. Ēdienam netiek pievienotas asas garšvielas, bērnam nepiedāvājam treknu, sālītu un pārceptu ēdienu. Tam jābūt saudzīgi pagatavotam, lai nenoslogotu bērna gremošanas traktu, aknas, žultspūsli un aizkuņģa dziedzeri. Ievērojot šos pamatprincipus, jāatbild uz jautājumu, kāds ir šašliks. Visbiežāk tas ir trekns, ass, sāļš un cepts. Šašliks nav tas ēdiens, ar kuru būtu jāsteidzas iepazīstināt mazo ēdāju," stāsta Ļubina.

Viņa iesaka šašliku bērnam piedāvāt pēc trīs gadu vecuma: "Ir vairāki uztura speciālisti, dietologi un gastroenterologi, kuri pauž viedokli, ka līdz pat septiņu gadu vecumam bērniem neiesaka uzturā lietot šādā veidā pagatavotu gaļu."

Cepot šašliku uz grila, to ir iespējams pagatavot arī veselīgi, lai cepšanas rezultātā mazāk izdalītos kaitīgās vielas (heterocikliskie amīni (HCA) un policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži (PAHs)), kas nav vēlamas ne bērnam, ne pieaugušajam.

Lai uzceptu veselīgu šasliku, Olga Ļubina aicina ievērot dažus gatavošanas likumus:

  • Izvēlies tikai liesu gaļu, piemēram, vistas, tītara, cūkgaļas, liellopa un teļa fileju.
  • Ēd tikai labi izceptu, bet ne piedegušu gaļu. Šašliku piedāvājot bērnam, ārējo kārtiņu var nogriezt un dot tikai izcepto vidu.
  • Gaļu nav ieteicams marinēt taukos, eļļā vai majonēzē. Labāk izmantot etiķi, citrona vai laima sulu.
  • Nevajadzētu izmantot asas un sāļas garšvielas, labāk izvēlēties ķiplokus, lokus, dilles un citus garšaugus.
  • Kopā ar gaļu ieteicams ēst viegli sagremojamus, termiski apstrādātus dārzeņus un graudaugus. Šādi tiks uzņemti antioksidanti, kas pasargās organismu no kaitīgajām vielām, ja tās radušās gaļas cepšanas laikā.
  • Pēc maltītes vajadzētu dzert siltu ūdeni vai nesaldinātu tēju, lai gaļu gremošanas traktam būtu vieglāk sagremot.
  • Gaļu nevajadzētu cept uz atklātas uguns un ļoti augstā temperatūrā. Labāk saīsināt cepšanas laiku un regulāri apgrozīt gaļu, lai tā gatavotos vienmērīgi un nepiedegtu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!