Foto: undefined

Grūtniecība ir ne tikai bezgalīgs maiguma periods, maģisku gaidu un fotosesiju laiks. Patiesībā šie deviņi mēneši ir piepildīti absolūti dažādām emocijām un sajūtām, daudzas no kurām grūtnieču dzīvi var padarīt pat nepanesamu.

Varbūt tas ir tā no dabas izdomāts, lai 40 nedēļu laikā topošā mamma būtu gatava uz visu? Lūk, piedāvājam "Woman-rules" apkopotas septiņas lietas, kas līdz riebumam apnikušas grūtniecēm! Ja ne visas no tām, tad gan jau kāda būs skārusi arī tevi, ja vien atminies savu gaidību laiku, vai patlaban neesi šajā, šķietami visburvīgākajā dzīves periodā.

Smagums

It visā: galvā, kājās, augošajā puncī un piebriedušajās krūtīs. Reti kura grūtniece sevi nebūs salīdzinājusi ar begemotu, ziloni vai ar ūdeni piepildītu gaisa balonu, kas teju teju var pārplīst. Turklāt cipari uz svariem ar katru nedēļu sniedz arvien mazāk optimisma un viegluma. Tuvojoties finiša taisnei, visai šai simptomu buķetei pievienojas vēl arī velkošas sāpes mugurā, slikts miegs un pārmērīgs nogurums: tā vien gribas kā apgulties gultā un nekustēties ne no vietas. Starp citu, šī ir dabiska pieeja notikumiem – tā organisms uzkrāj spēkus pirms dzemdībām un pēcāk – bezmiega naktīm.

Par to, cik būtu jāpieņemas svarā grūtniecības laikā, lasi šeit.

Apkārtējo uzmanība

Tu vari būt, kas vien vēlies: pelēka pele, neredzama vai hameleons, kas vajadzīgajā brīdī spēj saplūst ar pūli. Bet ja tu esi grūtniece, visas superspējas krasi izmainās, atstājot tevi viens pret vienu ar pārsteiguma, apbrīnas, skaudības un citādiem acu skatieniem, no kuriem nekur nepaslēpsies. Un tik atklāti blenzt! Katrs, sākot no savas vecmāmiņas, un beidzot ar trolejbusa vadītāju, uzskata par savu pienākumu painteresēties par tavu pašsajūtu, piedāvāt palīdzību, aplaimot ar padomu. Draudzenes nespēj atturēties pieskarties tavam vēderam, paklausīties to vai pat parunāties ar tavu mazuli. Tātad, izskatās, ka lielāko daļu grūtnieču periodiski piemeklē sajūta, ka visa pasaule tagad runā nevis ar sievieti, bet viņas vēderu, un tas ir kaut kā jocīgi.

Nelabums

Briesmīgais vārds "toksikoze" ir zināms pat vīriešiem. Un kā vēl! Par to ir tik daudz rakstīts un pateikts. Par laimi, lielākajai daļai topošo mammu toksikoze pāriet pietiekami ātri. Tomēr pēc kāda laika, kad gaidāmais mazulis kļūst jau gana brangāks, nelabums var atgriezties kopā ar smaguma un dedzināšanas sajūtu kuņģī.

Vai patiešām slikta dūša grūtniecības laikā jāuzskata par lielisku vēstījumu, uzzini rakstā, ko atradīsi te.

Jautājumi

Tie parādās no visurienes, it kā tu būtu kļuvusi par zvaigzni, kurai nemitīgi lūdz intervijas. "Ko gaidiet: meitenīti vai puisēnu?", "Vārdiņš jau izdomāts?", "Kāds ir laiks?", "Tev ir nelabuma sajūta?", "Grūti staigāt?", "Cik kilogramus esi pieņēmusies? , "Kā tas ir, kad viņš kustās?", "Ko teica ārsts?", "Kur dzemdēsi?".

Un protams, kroņa jautājumi: "Tev droši vien gribas siļķīti ar ievārījumu? Vai kaut ko tamlīdzīgu? Un "Baidies dzemdēt?". Dažreiz ļoti gribās uzvilkt tumšas brilles, pamāt ar roku kameru virzienā, šādu vārdu pavadībā: "Bez komentāriem!" un nozust.

Foto: Shutterstock

Bailes

Mūsu dzīvē jau tā ir daudz satricinājumu un stresa. Bet tad, kad tu gaidi mazo, jābaidās ir gan par sevi, gan gaidāmo bērniņu. Ārpusdzemdes grūtniecība, pataloģijas, draudi, priekšlaicīgas dzemdības, infekcijas, smagas dzemdības, sāpīgas kontrakcijas, operācijas vai citas manipulācijas – iemeslu satraukties ir tik daudz, ka vislabākais ir censties "atslēgt" galvu.

Par to, kādas ir tipiskākās bailes grūtniecības laikā, lasi šeit.

Kā atgaiņāt sliktās domas, lasi šeit.

Garastāvokļa svārstības

Domā, ka grūtnieču emocionālā nestabilitāte sagādā nepatikšanas tikai apkārtējiem? Nekā nebija! Kad tu mīli visu pasauli, bet pēc minūtes jau visus neieredzi… Kad esi pārliecināta par to, ka viss noritēs lieliski, bet pēc brīža jau zīmē vispesimistiskākās ainiņas… Kad raudi tāpēc, ka tev žēl ir zivtiņas, kas ieslodzīta akvārijā, par to, ka tev vairs nespīd kopā ar draudzeni baudīt sauli Ibisā, vai arī par to, ka mīļā kleita tev uzlien vien līdz kakla daļai…

Kad tev šķiet, ka pat mīļotais vīrietis tevi nepavisam vairs nesaprot, bet atkal izjūti tik bezgalīgu mīlestību pret viņu, ka modini partneri nakts vidū, lai to pateiktu un ar savu milzu vēderu viņam uzgāžoties virsū… Kad tu dusmās ņem un sadauzi šķīvi, ko pēc tam, lejot asaras, no lauskām atkal salīmē… Kad tevi bez iemesla piemeklē smieklu lēkme, kas plūstoši pārvēršas histērijā… Tad tu sajūties visnelaimīgākais un vienlaikus vislaimīgākais cilvēks pasaulē un sapņo tikai par vienu: lai tavs organisms beidzot pārtrauktu mētāties ar šiem trikiem!

Foto: Shutterstock

Izvēles mocības

Vēl viena topošo mammu lielā sāpe – nemitīga nepieciešamība izvēlēties. Un ne tikai izdomāt, vai ēst bulciņu divos naktī, lai kliedētu nelabumu, bet arī risināt daudz nopietnākus jautājumus, no kuriem, kā tev šķiet, ir atkarīga mazā dzīvībiņa. Kur veikt grūtnieču novērošanu, vai sliktas pašsajūtas dēļ pagulēt slimnīcā, kur, kā un ar ko dzemdēt, izmantot bezmaksas vai maksas pakalpojumus, kā nosaukt mazulīti, kāda izmēra apģērbu pirkt jaundzimušajam, kādas mēbeles un aksesuāri būs nepieciešami, kādus ratus izvēlēties… Turklāt visas šīs pārdomas nākas apvienot ar darbu un mājas soļa veikšanu. Un kad gan varēs jau doties dekrēta atvaļinājumā?

Pat atrast vispiemērotāko krūšturi, lai tas būtu seksīgs, jāprot ikvienai grūtniecei. Par to lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!