Foto: Shutterstock
Mazuļa ienākšana ģimenē saistās ar neskaitāmām pārmaiņām. Bērns izmaina ne tikai pāra savstarpējās attiecības, bet arī viņu dzīvi līdz nepazīšanai. Neziņa, bailes un stress, ko rada atvases audzināšana, jaunās mammas un tēta dzīvē rada piemērotus apstākļus nesaskaņām, tāpēc nereti pat visnenozīmīgākās domstarpības pāraug pamatīgā strīdā.

Pirmajos mazuļa dzīves mēnešos jauno vecāku emociju gamma variē no prieka, mīlestības un laimes līdz stresam, dusmām un bailēm. Visas šīs emocijas mijas kopā ar miega trūkumu, līdz ar to izvairīties no strīdiem un nesaskaņām šajā laikā ir gandrīz neiespējami. "Ir daudz grūtāk ar visu tikt galā, kad cilvēks izjūt miega trūkumu, ar ko saskaras lielākā daļa jauno vecāku," portālam "Fatherly" skaidro psihoterapeite Olīvija Bergerona.

Pētījumā ir atklāts, ka vecāki savu ierasto miega režīmu atgūst tikai sešus gadus pēc bērna nākšanas pasaulē. Vairāk par pētījumu un tā rezultātiem vari lasīt te.

Kad divi pēc miega izslāpuši un no pasaules izolēti cilvēki cenšas audzināt bērnu, izvairīties no strīdiem kļūst par neiespējamo misiju. "Mēs savas emocijas sākam izlikt uz cilvēkiem mums apkārt," skaidro psihoterapeite. "Tā kā uz mazuli bļaut ir bezjēdzīgi, mēs izvēlamies sakliegt uz partneri, laika gaitā viņu padarot par savu emociju izgāztuvi."

Portāls "Fatherly" iztaujājis duci jauno vecāku, lai noskaidrotu, par ko viņi visbiežāk ir strīdējušies pēc bērna piedzimšanas. Savukārt Bergerona, kā arī Laulību un ģimenes klīnikas vadītājs Ārons Andersons skaidrojuši iespējamos strīda iemeslus un dalījušies ieteikumos, kā atrisināt radušās nesaskaņas.

Mamma vēlas, lai mazulis gulētu vecāku guļamistabā, bet tētis ir pret


Pirmajos dzīves mēnešos jaunajai māmiņai mazulis ir jābaro daudz biežāk nekā pēcāk, tāpēc viņai daudz ērtāk būtu, ja bērns gulētu vienā istabā ar viņu. Taču vīrieši ne vienmēr ir gatavi spert šādu soli un atteikties no sava miera un intimitātes, kas saistās ar viņu guļamistabu un gultu. Nereti iemesls, kāpēc jaunais tētis nevēlas, lai bērns nakts laikā atrastos guļamistabā, ir bailes par intimitātes trūkumu.

  • Šajā rakstā atradīsi ieteikumus, kas palīdzēs atgūt kaisli guļamistabā pēc bērna piedzimšanas. Turpretim te iepazīsties ar četriem mītiem par gulēšanu kopā ar mazuli, kurus jaunajiem vecākiem vajadzētu ignorēt.


Risinājums: Vīrietim vajadzētu piekāpties partnerei, taču paturēt prātā domu, ka bērns viņa mīlas ligzdā negulēs mūžīgi. Arī jaunajai māmiņai vajadzētu pielikt pūliņus, lai pierādītu, ka mazuļa atrašanās vecāku guļamistabā nav šķērslis intīmiem brīžiem nakts laikā.

Kad vislabāk griezt mazuļa matus


Dažiem bērniem mati aug "griezdamies". Ir vecāki, kas dažādu iemeslu dēļ pret bērna matu griešanu, sevišķi tad, ja tā ir viņa pirmā reize, izturas īpaši piesardzīgi. Taču, kamēr mamma vai tētis spītējas pretim partnera ieteikumiem nedaudz apgriezt mazuļa matus, bērnam tie var traucēt.

Vairāk par bērna pirmajiem matiņiem un to, vai tos labāk griezt, noskūt vai ataudzēt, lasi šajā rakstā. Savukārt, ja par bērna matu griešanu ar partneri esat sākuši runāt tikai tagad, kad bērns jau ir pārsniedzis viena gada slieksni, te atradīsi ieteikumus, kā palīdzēt bērnam pārdzīvot pirmo frieziera apmeklējumu.

Risinājums: Šajā situācijā nav konkrēts risinājums, kas derēs visiem pāriem. Gluži kā jebkurā strīdā - svarīgi visiem spēkiem censties nonākt pie kompromisa "Ir jāpieņem fakts, ka katrs no mums vēlas lietas dara citādi, jo mēs esam audzināti atšķirīgi," skaidro Bergerona. Taču, ja bērnam mati acīmredzami traucē, tad tos tomēr vajadzētu nogriezt.

Foto: Shutterstock

Esi piesardzīgāks ar mazuli


Mazie ir sajūsmā, kad tētis viņus uzmet augstu gaisā un pēc tam noķer. Lai cik jautra šī rotaļa liktos kā bērnam, tā arī tēvam, daudzas mammas šādos brīžos saķer galvu. Viņas nereti mēdz uzskatīt, ka šāda veida jautrība apdraud mazuļa drošību.

Andersons atklāj, ka viņš savā kabinetā bieži vien satiek jaunos vecākus, no kuriem viens uzskata, ka otrs ir pārāk piesardzīgs attiecībā pret bērnu, tādā veidā ierobežojot mazuli.

Risinājums: Šādā situācijā vecāki paši nespēs noteikt, kuram no viņiem ir taisnība, skaidro Andersons. Lai atrisināšu šo ieilgušo strīdu, ir jāvēršas pie trešās personas. "Vecākiem vajadzētu aprunāties ar kādu, kurš viņiem šādā situācijā spēs sniegt neatkarīgu un patiesu atbildi - nevis to, ko viens no viņiem vēlas dzirdēt," skaidro Laulību un ģimenes klīnikas vadītājs. "Tie var būt gan abu partneru vecāki, gan draugi, kuri paši ir vecāki, līdz ar to spēj sniegt pieredzē balstītu atbildi."

Kad tētis pieskata mazuli, mamma zvana ik pēc 10 minūtēm


Ir dienas, kad jaunā māmiņa vēlas veltīt laiku sev – satikt draudzenes, aiziet uz kino, doties uz treniņu vai relaksēties kādā skaistumkopšanas procedūrā. Šādās dienās mazulis visbiežāk tiek atstāt tēva uzraudzībā. Prombūtne māmiņām nereti liek justies bezspēcīgām un nemitīgi satraukties, vai tētis visu dara pareizi un mazulis jūtas labi.

Risinājums: Partneru starpā ir jāvalda uzticībai visos dzīves lauciņos, arī bērnu audzināšanā. Ja sieviete jau iepriekš ir redzējusi, cik lieliski viņas mīļotais vīrietis spēj tikt galā ar mazo, tad nav nekādu iemeslu satraukumam. Nevajadzētu aizmirst, ka tas ir arī vīrieša bērns, līdz ar to arī viņa interesēs ir, lai mazulis būtu laimīgs, paēdis un vesels.

Vīramātes nerimstošie padomi bērnu audzināšanā


Vīramāte jau ilgu laiku ir bijusi mamma un, labu gribot, vēlas savā pieredzē dalīties arī ar sava dēla sievu un mazbērna māti. Taču var gadīties, ka viņa un viņas padomi jaunajai sievietei šķiet vecmodīgi un uzbāzīgi. Šo nepatiku izrādot savam vīram, nereti var izcelties strīds.

Risinājums: Jaunajai māmiņai jābūt pieklājīgai un jāuzklausa vīramātes padomus, taču tajā paša laikā nevajdzētu justies spiestai tos ieviest savā dzīvē. Mātei ir visas tiesības pašai nolemt, kas ir un kas nav labs tavam bērnam. Tāpat vajadzētu censties visus lēmumus, kas saistīti ar bērnu audzināšanu, pieņemt kopā, arī to, vai ņemt vērā kārtējo vīramātes padomu bērna audzināšanā.

Savukārt, ja situācija ir tieši pretēja un jaunā māmiņa ar vīra vecākiem satiek lieliski, bet viņš ar sievas nemitīgi ir kā uz nažiem, tad izlasi šo rakstu, kurā eksperti iesaka, kā rīkoties, ja laulātais draugs nesatiek ar taviem vecākiem.

Foto: Shutterstock

Viens no partneriem pārstājis rūpēties par sevi


Mazuļa audzināšana atņem daudz laika un spēka. Pēc garas dienas kopā ar bērnu bieži vien pat negribas iet dušā vai izmazgāt matus. Un, vispār, kāda tam jēga, ja rīt tāpat visu dienu nosēdēsi mājās? Šāda aizmiršana rūpēties par sevi, savu izskatu un labsajūtu ietekmē ne tikai tevi, bet arī tavu partneri.


Risinājums: Komunikācija ir attiecību pamats. Ja vīrietis uzskata, ka partnere pēc bērna piedzimšanas ir pārstājusi rūpēties par sevi, viņam jāatrod saudzīgs veids, kā mīļotajai to paziņot un iedrošināt viņu vairāk pievērsties sev un savām vajadzībām. Andersons uzsver, ka šādas lietas ir jāceļ gaismā, jo, ļoti iespējams, partnere pati to nepamanīs.

Mans dēls nespēlēsies ar meiteņu rotaļlietām


Tētis grib, lai dēls spēlē futbolu, rotaļājas ar spēļu mašīnītēm un no koka klučiem būvē mājas, nevis ģērbj lelles un spēlējas ar ponijiem. Bet var gadīties, ka mazajam tieši otrādi - vairāk interesē lelles. Kamēr mammai tas šķiet pilnībā normāli, tētis ir sašutis.

Risinājums: Kurš teica, ka konkrētas rotaļļietas ir paredzētas attiecīgajam dzimumam? Rotaļlietas ir domātas bērniem, un viņiem ir jāļauj izvēlēties, ar ko viņi labprātāk spēlēsies – lellēm vai mašīnām. Arī psiholoģe Alīna Delisa mierina, "meiteņu" spēles un pat interese par sieviešu apģērbu ne vienmēr ir kritiska. Vairāk par to, vai tas, ka puikam patīk spēlēties ar lellēm, ir normāli, vai tā tomēr ir kļūda audzināšanā, lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!