Foto: Shutterstock
Pozitīvi komplimenti ikvienam cilvēkam ceļ pašapziņu un liek justies labāk, tomēr uzslavai ir pilnībā cita pievienotā vērtība, ja tā nākusi no kāda tuva un svarīga cilvēka mutes. Bērnu supervaroņi ir viņu vecāki, kuru sacītajam ir dubults spēks, taču reizēm pieaugušajiem aizmirstas, cik nozīmīgi ir teikt uzslavas.

Iedvesmojoties no "Reader's Digest", piedāvājam iepazīties ar septiņām uzslavām, kuras ikdienišķās situācijās vajadzētu sacīt bērniem.

Labas uzvedības uzslavas

Kamēr bērni mācās saprast, kas dzīvē ir labs un slikts, kā rīkoties ir pareizi, bet kā – nepareizi, viņiem ir vajadzīgas vecāku norādes. Lai gan pieaugušajiem šķiet pilnībā saprotami būt godīgiem, atsaucīgiem un uzticamiem, bērni to nepieciešamību dzīvē nespēj līdz galam saprast. Tieši šī iemesla dēļ katru reizi, kad bērns ir draudzīgs vai atklāts, uzslavē viņu par to.

Centības uzslavas

Tāpat neaizmirsti bērnu uzslavēt par centību, lai viņam būtu stimuls darboties un palīdzēt ar vēl lielāku sparu. Lai komplimentu ietērptu vārdos, izmanto tādas frāzes kā "Tu esi liels malacis! Centība atmaksājas" vai "Tev pašam vajadzētu lepoties ar saviem sasniegumiem". Audzināšanā ir vienlīdz svarīgi norādīt gan uz kļūdām, kuras nepieļaut citās reizēs, gan arī uzcītību un pareizām rīcībām.

Komplimenti par sasniegumiem

Katrā vecumā cilvēks priecājas par atšķirīgiem sasniegumiem – bērnībā bieži vien tā ir laba atzīme kontroldarbā un panākumi ārpusskolas aktivitātēs. Ja tavs bērns ir teicamnieks, izcilas un teicamas sekmes vairs nešķiet nekas pārsteidzošs, jāatceras, ka bērns tā iegūšanā ielicis laiku un pūles. Tas nozīmē, ka jāuzslavē katrs mazais sasniegums, lai viņam būtu vēlēšanas šo ceļu turpināt.

Atceries, ka nepieciešams teikt uzslavas arī par progresu, lai tiktu līdz ilgtermiņa mērķim. Ja lepojies ar bērnu, saki skaļi to arī citiem – šis ir viens no ātrākajiem veidiem, kā bērnam palīdzēt celt pašapziņu.

Uzslavas par izvēlēm

Foto: Shutterstock

Un kaut vai tā ir tikai drēbju izvēle. Saprotams, vecākiem jākontrolē, kādā apģērbā bērni iziet ārā no mājas, taču drīkst viņiem ļaut pašiem sakombinēt drēbes, kas atrodamas viņu skapī. Izmanto tādas frāzes kā "Izskatās, ka tu tiešām esi piedomājusi pie sava izskata", "Šis ir ļoti radošs piegājiens, kuru pirms tam nebijām izmēģinājuši" vai "Tev ir laba stila izjūta, izskaties ļoti labi!".

Daļa no ģimenes

Šo vairāk varētu saukt par atgādinājumu, nevis uzslavu, taču bērniem jau kopš mazotnes jāveido izpratne, ka viņi ir svarīga ģimenes daļa. Ja bērns tā nejutīsies, atvasei šķitīs, ka vecāki novērtē viņu tikai tad, kad tiek izdarīts kaut kas labs. Neaizmirsti bērnam regulāri atgādināt, ka arī tu ikdienā priecājies vien tāpēc, ka viņš ir tavs dēls vai meita.

Vēl vecākiem vajadzētu teikt uzslavas bērniem par izpalīdzīgiem darbiem, kurus viņš veic mājās, piemēram, sniega šķūrēšanu, vakariņu galda novākšanu, miskastes maisu iznešanu un citiem darbiem. Neļauj bērnam domāt, ka labie darbi paliek nepamanīti un ka no tiem nav nekādas jēgas.

Uzslavas par labām manierēm

Pateikties, nelamāties, nepārtraukt pieaugušos, neaprunāt – šīs ir dažas no manierēm, kuras vajadzētu iemācīt saviem bērniem. Pieaugušajiem ir grūti saprast, kā šķietami tik vienkāršas lietas bērni var nesaprast, tāpēc neprasme uzvesties ir pamatā daudziem konfliktiem. Ja bērns uzvedies labi un pieturējies pie tevis mācītā, uzslavē viņu par to. Pasauc pēc tam bērnu malā un izsaki cerību, ka arī nākotnē viņš spēs mācīto iegaumēt.

Komplimenti par draugiem

Ja pirmos spēļu biedrus mazotnē izvēlas vecāki, tad pēc gadiem atvase ņem grožus savās rokās un pati dod priekšroku saziņai ar vienu vai otru bērnu. Taču viņi sapratīs, ka savās izvēlēs ir uz pareizā ceļa, ja vecāki atbalstīs arī draugu izvēli. Protams, nevajag melot – ja konkrētais bērns pamatotu iemeslu dēļ nešķiet piemērots tava bērna sabiedrībai, pārrunā to ar viņu. Dod norādes, kam vajadzētu pievērst uzmanību.

  • Ielūkojies šeit un izlasi psiholoģes ieteiktos veidus, kā pareizi slavēt bērnu, taču šeit uzzini, kā saglabāt balansu un nepārvērst bērnu par uzslavu vergu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!