Foto: PantherMedia/Scanpix
Grūtniecības tests uzrādījis gaidītās divas svītriņas? Tad ir pienācis laiks pārskatīt sava kosmētikas maciņa un vannas istabas plauktiņa saturu.

Mēs dzīvojam ķīmisko vielu pasaulē: lietojam kosmētiku un izmantojam virkni līdzekļu personīgās higiēnas nodrošināšanai. Un bieži vien šie līdzekļi, kas rodami vannas istabā, ir absolūti ķīmiskās rūpniecības produkti. Tas, kas ir pilnīgi nekaitīgs sievietei, kura nav grūtniece un nebaro bērnu, var kļūt par draudu vēl nedzimušajam vai nule kā pasaulē nākušam mazulim.

Lūk, aplūkosim sešas ķīmiskas vielas, no kurām grūtniecības laikā būtu vēlams izvairīties! Tās portālam Deti.mail.ru atklāj ginekoloģe-vecmāte Natālija Artikova.

Alumīnija heksahidrāts un hidrohlorīds

Šīs vielas atrodamas teju visos dezodorantos. Vielas var negatīvi ietekmēt augļa nervu sistēmu. Pats bēdīgākais, ka pat bez redzamām galvas smadzeņu strukturālajām izmaiņām vielu klātbūtne organismā var ietekmēt mazuļa uzvedību pēc dzimšanas. Tā dēvētā "uzvedības teratogenitāte" (uzvedības izmaiņas) var tikt novērota, saņemot šīs vielas pat mazā daudzumā. Minētās vielas palēnina augļa smadzeņu attīstību, gan esot dzemdē, gan mazulim jau piedzimstot.

Dietanolamīns (DEA), oleamīds, lauramīds, kokamīds

Šīs vielas var atrast matu šampūnos un dušas želejās. Tās tiek izmantotas, lai produktu padarītu vizuāli pievilcīgāku, radot biezākas konsistences iespaidu. Vielas citiem mērķiem nemaz nekalpo. Tās absolūti nepalīdz nedz ķermeņa ādas, nedz matu atveseļošanas procesā. Šīm vielām cilvēka organismā savienojoties, var veidoties nitrozamīni, kas, savukārt, ir pietiekami spēcīgi kancerogēni (kancerogēnas vielas var ierosināt ļaundabīga audzēja veidošanos). Vielas kaitē gaidāmā mazuļa galvas smadzeņu attīstībai, bloķējot holīna plūsmu. Holīns ir vitamīns B4 – kas ir dzīvei svarīga viela, kas nepieciešama pareizai smadzeņu darbībai.

Foto: Shutterstock

Minētās vielas paātrina šūnu bojāeju, kuras, savukārt, atbild par cilvēka atmiņu. Tāpat vielu klātbūtne organismā var palielināt iespējamību, ka grūtniecību pārtrauks spontānais aborts.

Visparastākā šampūna pudelīte var saturēt 10 ml DEA, ko mēs ar masāžai līdzīgām kustībām zem karsta ūdens strūklas iemasējam galvas ādā, tādā veidā vēl palielinot to izplatību mūsu organismā.

Dihidroacetons (Dihydroxyacetone)

Šī viela atrodama sauļošanās aerosolos. Šikajam "bronzas tonītim" piemīt spēja izjaukt dažādu šūnu DNS dažādos bioloģiskos organismos. Izpūšot aerosolu, viela viegli iekļūst asinsritē. Kancerogēns, brīdina speciāliste.

Hidrohinons

Šī viela atrodama daudzos "balināšanas" krēmos, kas domāts problemātiskai ādai. Viela viegli spēj nonākt asinsritē, tādēļ arī visai viegli spēj izkļūt cauri placentai, lai sasniegtu gaidāmo mazuli. Tā kā šīs vielas ietekme uz cilvēka organismu vēl nav līdz galam izpētīta, arī no tās ieteicams izvairīties.

Ftalāti

Sintētiskās "smaržas", kuru dēļ kosmētiskā produkta patīkamais aromāts burtiski "pielīp" ķermenim. Viela atrodama šampūnos, gaisa atsvaidzinātājos, nagu lakās, ķermeņa krēmos un citās ikdienā lietojamās lietās. Neformāli ftalātus sauc par hormonu iznīcinātājiem. Tie arī negatīvi ietekmē gaidāmā mazuļa galvas smadzeņu attīstību, jo kaitnieciski iedarbojas uz vairogdziedzera hormoniem. Tāpat šo vielu klātbūtne ietekmē gaidāmā mazuļa reproduktīvo veselību. Tā rada iemeslu iespējamai neauglībai nākotnē, kā arī palielina risku saslimt ar bronhiālo astmu. Viela viegli nokļūst arī mazulī, kad tas jau piedzimis un tiek barots ar krūti.

Parabēni

Konservanti, kas tiek izmantoti kosmētikas ražošanā jau kopš 1920. gada, lai novērstu baktēriju vairošanos produktā. Parabēnus var atrast nagu lakās, skropstu tušā, matu taisnošanai paredzētos līdzekļos. Kancerogēni. Vielas negatīvi ietekmē mazuļa spēju nākotnē radīt vīrieša dzimuma bērnus, kā arī palielina risku saslimt ar krūts vēzi.

Pētījumi, kas veikti starp grūtniecēm, kuras strādā par manikīrēm, pierāda, ka arī spontānā aborta risks šīm sievietēm ir daudz augstāks, nekā citās sfērās strādājošajām.

Ja ņem vērā visu iepriekšminēto, tad kļūst skaidrs, kādēļ tik daudzas sievietes joprojām ir "māņticīgas": grūtniecības laikā nekrāsot matus, nelietot dekoratīvo kosmētiku, nēsāt kokvilnas veļu. Vai tā ir māņticība jeb vēlme pasargāt sevi un mazo?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!