Stīvs Irvins ir cilvēks, kas pasaulē labāk pazīstams kā krokodilu mednieks. Taču tā nebūt nav viņa vienīgā loma – Stīvs ir arī vīrs sievai Terijai un tēvs diviem bērniem – Robertam un Bindijai. To, cik entuziastiski, optimistiski, aizrautīgi un mīloši ir Irvinu ģimenes bērni, visa pasaule var novērtēt savos televizoru ekrānos. Redzot viņus, tā vien gribas zināt – kā Stīvam un Terijai izdevies izaudzināt atvases, uz kurām kā uz piemēru veras visa pasaule.

Katrā ģimenē valda savi bērnu audzināšanas pamatprincipi. Vieniem svarīga ir izglītība un sasniegumi, citi dara visu, lai bērniem iemācītu būt sev pašiem, neskatoties uz apkārtējo viedokli. Jau iepriekš esam apskatījuši, kādas vērtība saviem bērniem māca Obamu ģimene, Vilss Smits ar sievu, kā arī Karaliskā ģimene. Taču šoreiz aplūkosim, kādus bērnu audzināšanas pamatprincipus varam aizgūt no Irvinu ģimenes, kas gājusi cauri prieka pilniem un neaprakstāmu skumju māktiem brīžiem. Taču, neskatoties ne uz ko, viņiem arī pēc tēva nāves ir izdevies turpināt Stīva iesākto darbu un turēties kopā kā ģimenei. Starp citu, Stīva sieva Terija atklāj, ka pēc vīra nāves, viņas ģimene ir kļuvusi saliedētāka kā jebkad agrāk.

Lūk, sešas lietas, ko bērnu audzināšanā varam mācīties no Irvinu ģimenes!

Iedrošini bērnus un māci viņiem ticēt savām spējām

Stīva Irvina meita Bindija portālā "Insider" atklāj, ka tētis viņai nemitīgi atgādinājis, cik svarīgi ir pastāvēt par to, kam tu tici, un iemācījis viņai būt drosmīgai. Tāpat tēvs meitenei mācījis ticēt saviem spēkiem. "Viņš vienmēr atgādināja, ka pasaulē ir tik daudz cerības, un, ticot saviem spēkiem, mēs varam sasniegt ļoti daudz," Bindija stāsta.

Esi laipns un pieklājīgs, bet neuzticies katram garāmgājējam

Viens no krokodilu mednieka populārākajiem citātiem ir "Ar krokodiliem ir viegli – viņi mēģina tevi nogalināt un apēst, bet ar cilvēkiem ir sarežģītāk. Dažkārt viņi tikai izliekas par taviem draugiem, lai iegūtu savu labumu". Šis citāts norāda krokodilu mednieka attieksmi – esi laipns un pieklājīgs, bet neuzticies katram garāmgājējam, uzsver portāls "Marketwatch". Arī saviem bērniem viņš mācījis, ka cilvēki ne vienmēr ir tādi, par kādiem viņi sākumā izliekas, un uzticība ir jāiegūst, nevis jāpasniedz uz zelta paplātes.

View this post on Instagram

A post shared by Robert Irwin (@robertirwinphotography) on Jul 3, 2019 at 4:20am PDT

Zināšanām ir liela nozīme

Stīvs Irvins un viņa ģimene augstu vērtē izglītību un zināšanas. Portālā "Insider" krokodila mednieka meita atklāj, ka tēvs viņai vienmēr atgādinājis – tieši izglītojot cilvēkus par notiekošo, mums izdosies kaut ko mainīt.

Raidījumā "Scientific American" 2001. gadā arī pats Stīvs atzina: "Jā, es nenoliedzami esmu piedzīvojumu meklētājs, bet izglītība un zināšanas man ir ļoti svarīgas." Viņš vairākās intervijās ir minējis, ka tieši cilvēku izglītošana par dzīvniekiem un dabu ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā aicināt viņus rūpēties par to.

Taču, lai izglītotu citus, viņiem pašiem vajadzēja smelties zināšanas, kas, ņemot vērā ģimenes nemitīgo ceļošanu, nebija no vieglākajiem uzdevumiem. Portāls "People" atklāj, ka ģimene bija nolīgusi privātskolotāju, kas ceļoja kopā ar bērniem un palīdzēja viņiem apgūt skolā nepieciešamās zināšanas.

Ģimenē ir spēks

Kad 2006. gadā Irvinu ģimene zaudēja tēvu, tas bija liels satricinājums ne tikai viņiem, bet arī visai pasaulei. Portālā "The Australian Women`s Weekly" Stīva sieva Terija atklāj, ka tas bija smags laiks, kuram pāri viņai palīdzēja tikt tikai ģimenes mīlestība un atbalsts.

Kopš vīra nāves Terija ir vēl vairāk satuvinājusies ar bērniem, sevišķi meitu – viņas ir kļuvušas nešķiramas. Kā Stīva sieva smejas: "Mēs sadevušās rokās viena otrai blakus gājām visur – pastaigā apkārt salai, pusdienās un pat uz tualeti." Šādu mātes un meitas uzvedību sabiedrība atzina par neierastu, taču Terija par apkārtējo viedokli tikai nosmej: "Cilvēki domā, ka tas ir jocīgi, bet tas ir veids, kādā mēs viena otrai apliecinām to, cik tuvas esam."

Viņa portālam "Dailymail" ar pārliecību atklāj: "Es ticu, ka beznosacījuma mīlestība ir tā, kas padara dzīvi brīnišķīgu, un tāda valda arī mūsu ģimenē."

View this post on Instagram

A post shared by Robert Irwin (@robertirwinphotography) on May 11, 2019 at 4:34pm PDT

Kopā mēs varam paveikt vairāk

Nenoliedzami, bērniem skolā, sportā, mīlestībā, karjerā un pat ikdienas dzīvē vajadzēs iemācīties strādāt komandā. To apzinoties, Stīvs un Terija Irvini savām atvasēm nemitīgi atgādināja, ka tikai kopā viņi var sasniegt vairāk. Jau no mazotnes Roberts un Bindija vēroja, kā vecāki kopā ar citiem Austrālijas Zooloģiskā dārza darbiniekiem paveic lietas, ko pašu spēkiem viņi nespētu izdarīt.

Kā intervijā "Reptiles Magazine" atklāja Stīvs: "Pirmais noteikums, ko tu iemācies Austrālijas Zoo, ir, ienākot šajā ģimenē, tev jāatstāj ego aiz durvīm, jo tas ir vainīgais veids, kā mēs varam pilnvērtīgi darīt savu darbu – nostādīt dzīvniekus kā prioritāti."

Vienmēr esi tu pats

Stīvs Irvins ne reizi vien saņēma sabiedrības komentārus par savu aizrautīgo attieksmi. Daudzi uzskatīja, ka tā ir uzspēlēta un ka viņš tikai cenšas atstāt iespaidu uz skatītājiem. Taču viņa ģimene uz cilvēki, kas strādāja plecu pie pleca ar krokodilu mednieku, zināja, ka tā nav taisnība. "Viņš izbaudīja katru savas dzīves sekundi, un tieši tāpēc viņš bija tik entuziastisks," portālam "Insider" atklāj Bindija. Ar savi piemēru viņš mācīja arī bērniem būt atklātiem, patiesiem un tādiem, kādi viņi ir, neskatoties uz to, ko par viņiem domā citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!