Daudzas laulības beidzas, nemaz tā īsti nesākoties. Ir lielā mīlestība, ir skaistas, savai gaumei atbilstošas kāzas, un tajā brīdī šķiet, ka nekas pasaulē šai savienībai nevar traucēt, taču nereti pēc lielajiem priekiem nāk arī dziļas skumjas, vilšanās un neizpratne. Portāls "Fatherly" apkopojis septiņus izplatītus iemeslus, kāpēc laulībai tiek likts punkts vietā, kur pirms laika vēl bija atstājams simtprocentīgs komats.

Nenoliedzami, šķiršanās iemesli ir ļoti atšķirīgi un komplicēti, taču pēc terapeitu, juristu un konsultantu sacītā – tendences mēdz atkārtoties, norāda portāls. Neskatoties uz daudzajiem scenārijiem, tos lielos vilcienos iespējams sakārtot sešās kategorijās. Turpinājumā iespēja ar tām iepazīties.

Spiediens klusēt


Uzturēt laulību ilgu un laimīgu, ir grūts darbs. Ja viens vai otrs partneris jūt, ka uz saviem pleciem uzcēlis par daudz rūpju, viņš vienkārši kādā brīdī var "salūzt". Taču – rūpju nasta kļūst divtik smaga, ja partneris neizjūt pretimnākšanu un vēlmi viņa sāpi izzināt. Visbiežāk šādas situācijas beidzas ar partnera jautājumu – "Bet kāpēc tu man neteici ātrāk?" vai "Es būtu palīdzējis, ja zinātu". Neviens nav burvis un nespēj ielīst otra galvā, tāpēc svarīgākais ir attiecībās radīt veselīgu sarunu vidi, kas pretējā gadījumā mēdz rezultēties ātrā šķiršanās procesā.

Pieņēmums – laulība uz sitiena visu maina


Daudzi cilvēki uzskata, ka laulība ir pielīdzināma maģiskai tabletītei, kuru iedzerot, visas problēmas kļūst mazas un pārvaramas. Taisnība, ka laulība ir viens no augšupejošu attiecību posmiem, taču atsevišķiem pāriem šķiet, ka gredzena uzvilkšana pirkstā nesaskaņas padarīs par nebijušām, kā arī teju vai uz burvja mājiena visus partnera nelāgos ieradumus vai rakstura iezīmes padarīs nebijušas.

Šādu pieņēmumu varētu saukt par bezgala naivu. Ja cilvēks pirms kāzām bijis kārtīgs "ballīšu zvērs", pirkstā uzvilktais gredzens nenodrošina ieraduma tūlītēju izzušanu. Arī jau precētā statusā partneris aizvien gribēs doties izklaidēties pie pirmās izdevības, tāpēc – ja nebiji mierā ar kādu nelāgu paradumu, ļoti iespējams, tā neizkūpēšana gaisā eksistenci padarīs vēl neciešamāku.

Nesaskaņas ar sievas un vīra radiniekiem

Kāzu diena ir jaunās ģimenes atspēriena punkts, taču šajā dienā tiek ne tikai lieti pamati jaunajai savienībai. Šajā brīdī esošajam dzimtas pulkam tiek pievienota vēl viena daļa – vīra vai sievas ģimene, kura spēlē lielu lomu savienības attīstībā. Ja partneris nav līdz galam pieņēmis, kādas attiecības otrā pusīte nākotnē vēlas ar saviem radiniekiem vai arī vecāki redz ar savu atvasi, var nākties smagi vilties.

Protams, lielā daļā gadījumu attiecības ar partnera ģimeni ir ļoti labas, taču ir tikpat daudz situāciju, kad otras pusītes ģimenes loma šķiet pārāk liela un nozīmīga. Kamēr cilvēki tikai "draudzējas" un ir vienkārša pāra statusā, šis jautājums galvassāpes var arī vienkārši nesagādāt – ja kādā tēmā ir viedokļu nesakritības, lai neradītu liekus asumus, cilvēki vienkārši labāk izvēlas paklusēt. Taču, ja šādās situācijas regulāri atkārtojas jau laulāto statusā, no strīdiem neizbēgt, liekot partnerim izvēlēties starp mīļoto cilvēku un savu ģimeni.

Kādi ir priekšnoteikumi, kas neļaus sievasmātei izjaukt jauno ģimeni, lūko šajā rakstā.

Plānu un plānošanas problēmas


Ja nevēlies, lai kāda iecere izjūk vai izgāžas jau pašā sākumposmā, svarīgi sastādīt plānu ar galvenajiem pieturpunktiem. Tieši šo pašu principu ieteicams pielāgot arī laulībai. Problēmas rodas brīdī, kad plāna stādīšana tiek uzsākta tikai pēc gredzenu mīšanas, jo tad ļoti svarīgi "komponenti" var nesakrist. Nenoliedzami, neviens nav gaišreģis, lai varētu pateikt, kā dzīve iegrozīsies, taču kā piemēru var minēt nepieciešamību nonākt pie kopsaucēja par iespējamu bērnu skaitu ģimenē, finansēm un budžetu, reliģiju, izglītību, kā arī iepriekš minēto radinieku iesaisti ikdienas dzīvē.

Iepazīšanās posms mēdz būt ļoti satraucošs. Tam seko izzinošā sadaļa, kurai bieži vien pozitīvos gadījumos kā loģisks turpinājums tiek noliks kāzu diena, kas arī tiek gaidīta un plānota ar sajūsmu. Secinājums ir viens – tāda kārtīga rutīnas dzīve, iespējams, vēl nemaz nav izdzīvota, kas daudziem laulātajiem draugiem rada pārdomas par uguntiņas apdzišanu, dienas ritmu saderību, patiesās sejas parādīšanu u.c.

Ar kādām problēmām saskaras pāri, kuri nosvinējuši rožu kāzas jeb precēto statusā pavadījuši 10 gadus, lūko šajā rakstā.

Nepārspriesti jautājumi un steiga


Finanses kopumā var būt viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc laulībā rodas problēmas – gan pēc pirmā, gan arī 21. kopā nodzīvotā gada, taču jaunībā šis jautājums var spēlēt vēl lielāku lomu. Kamēr vieni ir gatavi savas problēmas, likstas un personīgus jautājumus izstāstīt ikvienam pretimnācējam, citiem tas var nākties īpaši sarežģīti. Viņiem var šķist, ka paši tiks galā ar, piemēram, studiju laika parādiem, taču, kad iecerētais neiet kā pa diedziņu un nākas atklāt patiesību, bedre var būt izrakta jau pārāk dziļi.

Kā raksta "Fatherly", aizdevumi un parādi nav tā tēma, par kuru gribas runāt, kad gaisā virmo romantika. Tāpat ne visi pāri laulību lēmumu kārtīgi apdomā, tāpēc pat īsti nepietiek laika šo jautājumu pārspriest. Kad cilvēki ir tikko iemīlējušies, viņi pasauli redz "citās krāsās", un tas var rezultēties nepārspriestos jautājumos un radīt šaubas par partnera atklātību līdz konkrētajam brīdim.

Kādas pazīmes liecina, ka tomēr steidzies ar saderināšanos un kāzām, skaidrots šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!