Foto: Shutterstock

Grūtniecības laikā bērna tēva atbalstam ir liela nozīme. Gaidīšanas laiks topošās māmiņas dzīvē ir pilns pārbaudījumu – mainās viņas auguma aprises, parādās rīta nelabumi un emocionālās svārstības, un tas viss ietekmē viņas pašapziņu un labsajūtu, kuras uzlabošanā lielu lomu spēlē mīļotais vīrietis.

Bērna gaidīšanas laiks ir brīnišķīgs, bet, no otras puses, grūtniecības laikā emocionālo svārstību un auguma aprišu izmaiņu dēļ sievietei ir viegli zaudēt pašapziņu, taču viņas mīļotais vīrietis var palīdzēt to nepieļaut. Viņa atbalstam šajā laikā ir neizmērojami liela nozīme, sevišķi tad, ja gaidāmais bērniņš ir viņu abu radīts.

Taču bieži vien pat labākie vīri nezina, kā sniegt šo atbalstu, ko teikt, bet ko labāk noklusēt. Lai palīdzētu vīriešiem atrast atbildes uz šiem jautājumiem, portāla "Fatherly" veidotāji aprunājušies ar vairākām sievietēm, kuras atklāja, ko un kāpēc grūtniecības laikā viņas vēlētos dzirdēt no sava mīļotā vīrieša.

"Tu to vari"


"Grūtniecības laikā ir bijušas neskaitāmi daudz reižu, kad mani ir mākusi sajūta – es nespēju ar to tikt galā. Manuprāt, vīriešiem nav ne jausmas, ka mums nav ne jausmas, ko darīt grūtniecības laikā, sevišķi, ja tu gaidi savu pirmo bērnu. Mēs esam tieši tikpat apmulsušas un pilnas neziņas, kā jūs. Es atceros, kad biju stāvoklī ar savu pirmdzimto, mani katru dienu māca bailes, ka izdarīšu kaut ko ne tā. Jāatzīst, ka mans vīrs bija lielisks atbalsts, taču es būtu daudz pašpārliecinātāka, ja viņš, neviens cits, tikai viņš, mani vairāk iedrošinātu un teiktu, ka es zinu, ko daru. Iespējams, es būtu tam noticējusi, un katra grūtniecības diena nepaietu bailēs," stāsta Aubreja.

"Es tev tūlīt atnesīšu ko ēdamu"


"Kad sieviete stāvoklī paziņo, ka viņa ir izsalkusi, tas nozīme, ka viņai ēdiens ir nepieciešams tagad, nevis pēc brīža, bet tagad. Brīdī, kad grūtniece ir izsalkusi, viņai pietiek vien ar kādu ātru uzkodu, jo galvenais ir atbrīvoties no bada sajūtas, kas viņu šobrīd moka. Ēdiens sievietei gaidību laikā ir otra nepieciešamākā lieta uzreiz pēc gaisa, ko elpot. Tas nozīmē, ka tev ir jāspēj piegādāt viņai kas ēdams tagad un uzreiz, tāpēc, ka izsalkusi grūtniece ir vēl neciešamākā kā parasti," smejas Terēze.

  • Grūtniecības laikā vīrietis ir ne tikai ēdiena kurjers, bet arī pēdu masieris. To, kādas vēl ir tipiskās jaunā tēva lomas gaidības periodā, lasi šajā rakstā.

"Tu esi skaista"


"Grūtniecības laikā ir tikai dažas dienas, kad sieviete jūtas patiesi skaista. Un nav jau tā, ka es gribu, lai man mīļotais vīrietis nemitīgi atkārto, cik es labi izskatos, jo zinu, ka tā ne vienmēr ir taisnība, sevišķi rītos, kad mani māc nelabums. Taču tajās dienās, kad esmu saposusies, jūtos un izskatos skaista, es vēlētos, lai viņš neaizmirstu man atgādināt, ka esmu skaista. Un vārdi: "Tu izskaties skaisiti" šādā situācijā neiederas. Manuprāt, vārdam "izskaties" ir negatīva iezīme, kas liecina – tu esi skaista tikai šobrīd, vai šajā kleitā, bet tajās biksēs gan nē," atklāj Heilija.

"Tu izskaties nogurusi"


"Jā, es esmu! Paldies, ka pamanīji! Dažreiz mēs vēlamies, lai mīļotais vīrietis pamana un atzīst to, cik grūtniecība atņem daudz spēka. Tas ir fiziski, emocionāli un garīgi smags darbs, līdz ar to dzirdēt manu vīru atzīstam, ka tas tā ir, man daudz nozīmē. Ir jauki, ja vīrs uzslavē par paveikto un par to, cik labi tu tiec galā ar grūtniecības uzveltajiem pārbaudījumiem, taču tikpat svarīgi ir tas, ka viņš no visas sirds un patiesi ir spējīgs atzīt, ka tas ir grūti," atzīst Kirstena.

"Es nespēju iedomāties, kam tu šobrīd ej cauri"


"Sāpošas pēdas, vēlme doties uz tualeti ik pēc desmit minūtēm, nepārvarama kāre pēc dīvainākajām ēdiena kombinācijām, es nedomāju, ka vīri, vismaz manējais noteikti, spēj sevi iztēloties grūtnieces vietā. Un tas, ka viņš atzīst, ka grūtniecība ir smags periods, kas prasa daudz darba un dažkārt sievietes padara vai trakas, man dotu vairāk spēka un ļautu saprast – tas, ka es šobrīd ēdu šokolādes batoniņu, kas iemērkts krējuma mērcē, ir pavisam normāli," skaidro Liza.

"Es šodien nedzeršu"


"Gaidību laikā jaunajai māmiņai nav ieteicams lietot alkoholu, un lielākā daļa šo noteiktumu stingri ievēro. Pat glāze vīna kopā ar draudzenēm pie vakariņu galda nav ieteicama. Šī iemesla dēļ es vienmēr jutos izolēta, kad mēs devāmies uz kādu ballīti vai vakariņojām kopā ar draugiem. Visbiežāk es biju vienīgā, kas nelietoja alkoholu. Mans vīrs nekad nepiedzērās, taču labprāt pievienojās pārējiem kopīgajā alkohola malkošanā, kamēr es centos izbaudīt ūdens garlaicīgo garšu. Jāsaka, ka tam nebija liela nozīme, taču es noteiktu justos vairāk atbalstīta, ja pirms kāda no šādiem pasākumiem vīrs paziņotu, ka šovakar nedzers. Kad grūtniecība būs galā, mēs varēsim abi par to kopīgi pacelt glāzes," iedrošina Tīna.

Foto: Shutterstock

"Esmu sajūsmā par gaidāmo mazuli"


"Grūtniecības laikā es redzēju savā vīrā visas iespējamās emocijas, izņemot saviļņojumu un sajūsmu. Viņš bija pārbijies, satraucies, nepārliecināts, aizkaitināts, bet ne sajūsmināts par gaidāmajām pārmaiņām un bērniņa nākšanu pasaulē. Tāpēc es bieži vien domāju, vai viņš patiesi gaida šo notikumu. Nereti nekautrējos viņam arī tieši pajautāt: "Vai tu esi saviļņots, ka kļūsi par tēti?", uz ko viņš vienmēr atbildēja apstiprinoši. Taču dažreiz man bija sajūta, ka viņš šādi atbild, lai liktu man justies labāk. Līdz ar to es būtu ļoti priecīga, ka viņš pats kādreiz pateiktu, ka ir sajūsmā, ka varēs būt tētis, un nevar sagaidīt, kad mazais ieraudzīs dienas gaismu. Tas man palīdzētu saprast, ka mēs esam "uz viena ceļa" un virzāmies uz priekšu kopīgiem spēkiem," atzīst Rebeka.

"Guli tik daudz, cik nepieciešams"


"Mans mīļotais vīrietis grūtniecības laikā nekad nepārmeta, ka esmu slinka, kaut šajā laikā ļoti daudz gulēju. Taču tajā pašā laikā viņš ne vienu brīdi nelika man noprast, ka es varu mierīgi gulēt un "nešaustīt" sevi, ka izniekoju dienas, gulšņājot dīvānā. Dzirdēt no viņa tādu frāzi kā: "Protams, ka tu neesi slinka. Tev un mazulim ir nepieciešams daudz miega, tāpēc atpūties un neparko neraizējies!" palīdzētu man just viņa atbalstu un sapratni," skaidro Adija.

Taču, kad grūtniecības laiks ir galā, un jaundzimušais ir ieraudzījis dienas gaismu, arī tad vīrieša iesaiste un atbalsts ir neizmērojams. Pirmā satikšanās ar savu bērnu jaunajam tēvam var būt mulsinoša. Te atradīsi reālus pieredzes stāstiņus, kā jaunie tēti uzvedušies, ieraugot savus mazulīšus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!