Rudens ir viens no gadalaikiem, kad saslimt ar vīrusi vai gripu ir īpaši viegli. Šajā laikā samazinās organisma pretošanās spēja. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) speciālisti sagatavojuši informatīvu grafiku, kurā vecākiem tiek sniegti padomi, kā rīkoties, ja bērnam ir šķidra vēdera izeja un vemšana.

Šķidrums

Cilvēks sastāv no 70 procentiem ūdens. Bez tā mēs nevaram izdzīvot vairāk nekā trīs līdz piecas dienas. Arī saslimšanas laikā nedrīkst aizmirst ūdens nozīmību. Tas bērnam būtu jādzer daudz un bieži. Bērnu klīniskās universitātes speciālisti norāda, ka bērnam jāpiedāvā padzerties nelieliem malkiem, bet bieži. Jācenšas atcerēties, ka minimālais šķidruma apjoms, kuru bērnam dienas laikā vajadzētu uzņemt, ir puse no bērna svara mililitros ik piecas minūtes.

Taču lielākā daļa bērnu ūdeni dzer nelabprāt, sevišķi tad, ja nejūtas izslāpuši. Lielākas grūtības var sagādāt mazākie bērni. Ārsti iesaka šķidruma uzņemšanai pieiet radoši un ūdens dzeršanu pārvērst rotaļā, dzerot to dažādos veidos, piemēram, ar salmiņu, no ūdens pudeles ar sporta uzgali, ar karoti vai šļirci bez adatas.

Ja bērns nevēlas dzert ūdeni, viņam var piedāvāt arī citus dzērienus – vieglas tējas, atšķaidītu ābolu sulu, aptiekā nopērkamos rehidratācijas maisījumus vai jebkurus citus dzērienus, kurus bērns labprāt dzer, bet kas nesatur lielu daudzumu cukura.

Ēšana

Daudzi vecāki bērna slimošanas laikā satraucas par to, ka viņam nav apetītes un mazais atsakās ēst. Dažreiz, vien sajūtot ēdiena smaku, sametas slikta dūša. Šī iemesla dēļ mediķi atgādina, ka nevajadzētu spiest bērnu ēst, sevišķi tad, ja vemšana nav norimusi. Tikai tad, kad vemšana nav atkārtojusies divas līdz četras stundas un bērns izsaka vēlmi kaut ko apēst, vecāki var piedāvāt savai atvasei apēst vieglu ēdienu, piemēram, sausiņus, banānu, ūdenī vārītas putras, vārītus kartupeļus, makaronus vai sausos cepumus.

Ja vemšana ir novērota bērnam līdz viena gada vecumam, tad mammai arī šajā laika periodā mazulis būtu jāturpina barot ar to pašu maisījumu vai mātes pienu. Taču ārsti iesaka saslimšanas periodā atteikties no piebarojuma, ja tas jau ir bijis uzsākts.

Medikamenti

Šķidras vēdera izejas gadījumā iesaka lietot iekšķīgi lietojamos pulverus vai gēlus caurejas ārstēšanai.

Ja savai atvasei esi novērojis temperatūras paaugstināšanos, tad vari bērnam dot arī zāles tās pazemināšanai. Taču atceries vispirms izlasīt zāļu lietošanas instrukciju un iepazīties ar vecumam un svaram atbilstošo dienas devu. Ārsti piebilst, ka, ja bērnam nav bijuši drudža izraisīti krampji, tad ķermeņa temperatūra var būt arī augstāka par ierastajiem 36,6 grādiem.

Ja vecāki ir nolēmuši bērnam dot probiotiķus, tos vajadzētu sākt lietot tikai tad, kad bērnam ir beigusies vemšana.

Taču nevajadzētu aizmirst, ka brīdī, kad bērns ir saslimis un līdzko tas ir iespējams, vajadzētu vērsties pie sava ģimenes ārsta, kas sniegs precīzus norādījumus, kā rīkoties un, iespējams, izrakstīs nepieciešamos medikamentus.

Kādos gadījumos bērns būtu jāved uz slimnīcu

  • Bērns atsakās uzņemt šķidrumu un viņam ir sausa mute
  • Pēdējo sešu stundu laikā nav notikusi urinācija
  • Mazais pukst, sten vai nenomierināmi raud bez asarām
  • Ja ir novērota vemšana vai fēces ar asinīm
  • Šķidrā vēdera izeja vai vemšana nepāriet
  • Zīdainis ir jaunāks par trīs mēnešiem
  • Ja bērnam ir hroniskas saslimšanas, piemēram, cukura diabēts

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!