Foto: Shutterstock

Vasarā skolēniem ir iespēja ne tikai atpūsties, bet arī nopelnīt pašiem savu naudiņu, kuru tērēt pēc sirds patikas vai iekrāt, lai iegādātos kādu sen kārotu lietu. Taču, lai gan darba iespējas skolēniem ar katru vasaru paliek aizvien vairāk, lai uzsāktu darba gaitas viņam ir nepieciešama algas nodokļu grāmatiņa.

Algas nodokļa grāmatiņa paredzēta nodokļa atvieglojuma piemērošanai darba vietā. Tā kopš 2014. gada 1. jūnija ir pieejama elektroniskā formātā Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Pieslēgties ar internetbanku vai elektronisko parakstu EDS var šeit.

Lai saņemtu nodokļa grāmatiņu VID ir jāiesniedz iesniegums, ko elektroniski var izdarīt, pieslēdzoties EDS. Iesniegumā jānorāda bērna vārds, uzvārds, personas kods, kā arī darba devējs un darba uzsākšanas datums.

Ja bērns ir nepilngadīgs, viņam nav EDS pieslēguma vai reģistrēta bankas konta, kuru var izmantot, lai pieslēgtos EDS sistēmai, iesniegumu bērna vārdā var nosūtīt vecāki, izmantojot savu EDS profilu.

VID soli pa solim skaidro, kā sagatavot iesniegumu:

  • Sadaļā "Sagatavot dokumentu" izvēlas "No veidlapas" – "Pēc dokumentu grupas";
  • Sadaļā "Citi" izvēlas dokumentu veidu "Informācija Valsts ieņēmuma dienestam";
  • Norāda nepieciešamo pamatinformāciju;
  • Pievieno iesniegumu;
  • Nospiež pogu "Pārbaudīt un saglabāt";
  • Nospiež pogu "Iesniegt".

Lai pārliecinātos, ka dokuments ir iesniegts VID iesaka vēlreiz pārliecināties par tā statusu sadaļā "Dokumenti", jo nereti rodas situācijas, kad iesniegums no cilvēka puses ir sagatavots un pārbaudīts, taču nav iesniegts.

Algas nodokļa grāmatiņu ir iespējams saņemt arī klātienē jebkurā VID klientu apkalpošanas nodaļā, bērnam pašam vai kopā ar vecāku ierodoties VID, kur jāiesniedz iesniegums par galveno ienākumu gūšanas vietu. Līdzi kā vecākiem, tā bērnam jāņem arī personu apliecinošs dokuments.

Taču, lai saņemtu algas nodokļu grāmatiņu skolēnam vispirms ir jāatrod darba vieta. Skolēnam ir iesēja pieteikties darbā arī ar Valsts nodarbinātības aģentūras (NVA) starpniecību, kura šovasar plāno izveidot 6388 darba vietas skolēniem. Reģistrēšanās NVA piedāvātajām darba vietām sākās jau 12. maijā un turpināsies līdz pat 17. augustam. Vairāk par to lasi te.

Savukārt, ja bērns ir nolēmis meklēt darbu paša spēkiem, tad ir vērts ieskatīties šajos NVA ekspertu ieteikumos, kas palīdzēs jaunietim tikt pie kārotā amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!