Foto: Shutterstock
Tuvojoties mācību gada beigām, kontroldarbu un eksāmenu apjoms parasti palielinās. Ikviens pirms kontroldarbiem ir izjutis satraukumu, bet tikai daži to spēj pārvarēt salīdzinoši viegli un mobilizēt sevi darbam. Kā sagatavoties kontroldarbam gan fiziski, gan mentāli? Kā iegūt pārliecību par savām spējām? "STEaMup" komanda ir sagatavojusi dažus ieteikumus.

Pieraksti mācību stundu laikā


Labākais veids, kā kārtīgi sagatavoties kontroldarbam un mazināt satraukumu, ir iepriekšēja sistemātiska gatavošanās jau ilgāku laiku pirms paredzētā darba. Ļoti svarīgi ir klausīties un veikt pierakstus mācību stundu laikā, lasīt mācību grāmatas un veidot konspektus par kontroldarba tēmu. Atmiņā labāk saglabājas tā mācību viela, kas iepriekš ir pierakstīta. Šo noteikti ir vērts paturēt prātā.

Izveido savu mācību grafiku un plāno laiku

Gatavošanās kontroldarbiem būs efektīva tad, ja tā tiks labi saplānota jau no paša sākuma. Izstrādājot mācību grafiku, tajā vajag atzīmēt arī nelielas pauzes atpūtai. Ikviens mācību process būs daudz efektīvāks tad, ja ik pa laikam tiks izvēdināta galva un uz brīdi atpūtinātas acis. Grafiks ir jāsastāda tā, lai mācību process būtu vērtīgs un noritētu raiti, taču, lai to panāktu, ir nepieciešams sevi nedaudz pavērot. Kad ir vieglāk iegaumēt mācību vielu, un kad koncentrēšanās spējas ir lielākas – no rīta vai vakarā? Noskaidrojot šo un ieplānojot smagākus vai lielākus darbus laikā, kad cilvēks ir visproduktīvākais, rezultāti būs labāki.

Atbrīvojies no faktoriem, kas traucē mācību procesu

Pirms uzsākt mācīšanos, ir nepieciešams izvērtēt apkārtējos apstākļus. Skaļš televizors fonā, neērts krēsls un gaismas trūkums samazinās koncentrēšanās spējas. Taču klusa vide vai mierīga fona mūzika – gluži otrādi – palielinās. Ir izpētīts, ka konkrēti mūzikas žanri var palīdzēt koncentrēties, bet viss atkarīgs no paša cilvēka. Kādam var noderēt, piemēram, klaviermūzika, kādam, iespējams, elektroniskā mūzika, bet kādam citam pilnīgs klusums. Ieteicams nedaudz paeksperimentēt, lai saprastu, kāda mūzika palīdz konkrētajam cilvēkam.

Paēd

Gan pirms mācīšanās mājās, gan pirms kontroldarba ir jāpaēd, lai prāts spētu pilnvērtīgi darboties. Pat, ja liekas, ka mācību pauzē var apēst kādu kārumu, jāatceras tas, ka apēstais ēdiens tieši ietekmē enerģijas līmeni un spēju koncentrēties. Tāpēc našķi un maltītes ir rūpīgi jāizvērtē. Vislabākie ēdieni būs zivs, rieksti, sēklas, jogurts un ogas, it īpaši mellenes.

Pārlasi mācību vielu un pildi dažādus uzdevumus

Kad mācību stundu laikā viss ir cītīgi pierakstīts, mācību grafiks ir izveidots un apkārtējie apstākļi ir izvērtēti, – laiks ķerties klāt mācībām! Sākumā vairākkārt pārlasi mācību vielu un pildi uzdevumus. Ja kontroldarbs ir kādā no eksaktajām zinātnēm, dažādus teksta uzdevumus var atrast "STEaMup" mājaslapā. Gatavojoties pārbaudes darbiem, palīdzēs arī vecāki vai brāļi un māsas. Kādam no ģimenes locekļiem ir jāuzdod jautājumi par mācību vielu, lai pārbaudītu apgūtās zināšanas. Skaļi atbildot uz jautājumiem, tie vairāk iesēžas atmiņā. Tā arī ir iespēja noskaidrot to, kas vēl jāatkārto.

Pajautā skolotājam par kontroldarba gaitu un formu

Viens no galvenajiem satraukuma rašanās iemesliem ir neziņa par gaidāmo. Tuvojoties kontroldarba dienai, ir ļoti vērtīgi no skolotāja noskaidrot kontroldarba gaitu un formu, lai zinātu, ko sagaidīt un kam gatavoties. Ja kontroldarbs būs rakstisks, tad zināšanas jānostiprina, pildot dažādus uzdevumus, ja tas būs mutisks, tad jātrenējas ar apkārtējo palīdzību, viņu priekšā atbildot uz jautājumiem par kontroldarba tēmu.

Pārliecinies, ka viss ir laikus sagatavots

Atstājot visu uz pēdējo brīdi, rodas lieks stress. Tāpēc kontroldarbam nepieciešamos materiālus labāk sagatavot jau iepriekšējā vakarā, lai nekas satraukumā neaizmirstas un ir pa rokai neatkarīgi no tā, kādā formātā kontroldarbs notiks. Svarīgi ir paņemt līdzi arī ūdeni. Dzerot ūdeni, palielinās koncentrēšanās spējas, tāpēc noteikti vajag pārliecināties, ka ūdens pudele ir pa rokai.

Elpo

Kontrolēti elpošanas paņēmieni pirms kontroldarba ir vienkāršs, ātrs un efektīvs veids, kā mazināt stresu pirms tā. Pirms kontroldarba sākuma vajag atrast desmit minūtes laika sev klusumā, ievilkt dziļi gaisu caur degunu, izelpot caur muti un atkārtot vingrinājumu piecas reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!