Lai gan vēl rit tikai pirmais no trim skolēnu mācību brīvlaika mēnešiem, sarunas vecāku, jo īpaši topošo pirmklasnieku, starpā notiek jau kopš pavasara. Portāla "Cālis.lv" forumā īpaši atbildīgie vecāki jau pavasarī sāka diskusijas par to, kādu somu skolēnam izvēlēties, kur to vislētāk iegādāties, kādas firmas ražojuma somas ir visizturīgākās. Un tā patiesi ir nopietna lieta – izvēlēties bērna vecumam atbilstošu skolas somu, ar kuru ik dienas būs jāmēro ceļš uz skolu un atpakaļ uz māju. Ieteikumus vecākiem somas izvēlē sniedz fizioterapeite Daina Zīle un Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs Jānis Upenieks.

Kas jāņem vērā, izvēloties skolas somu?

Skolas vecumā bērniem vēl attīstās gan kustību - balsta sistēma, gan mugurkauls, gan stāja un gaita. Tāpēc viens no būtiskākajiem noteikumiem, izvēloties skolas somu, ir izvēlēties somu ar cietu, nevis mīkstu muguru. Tādējādi varēs pasargāt bērna mugurkaulu no deformācijas un stājas asimetrijas. Otrs noteikums ir izvēlēties mugursomu ar divām lencēm, jo tādējādi ir mazāks noslogojums mugurkaulam un abiem pleciem ir simetrisks svara sadalījums. Tas palīdz izvairīties no stājas asimetrijas.

Kā uzsver Upenieks, skolas somu un citu smagumu nēsāšana var ietekmēt stāju, radot tās asimetriju (tautā sauktu par stājas vājumu), kas ir ļoti bieži sastopama lieta Latvijas bērnu vidū (aptuveni diviem bērniem no trim ir kāda stājas problēma). Labā ziņa ir tā, ka vairums no šiem stājas traucējumiem ir funkcionāli - tas nozīmē, ka to iemesls ir nevis nepareizi attīstīts mugurkauls, bet muskulatūras un mīksto audu stāvokļa atšķirības vienā un otrā ķermeņa pusē. Cita situācija ir gadījumos, kad mugurkaula deformācijas rodas iedzimtu vai iegūtu anatomisku iemeslu dēļ - tad bieži vien ar muguras muskulatūru nostiprinošiem vingrojumiem un peldēšanu (kas starp citu ir ļoti ieteicama bērniem ar stājas vājumu) būs par maz.

Vai dārgāka soma nozīmē veselīgāku?

Izvēlētajai mugursomai un plecu lencēm jābūt no izturīga materiāla. Tas nenozīmē, ka jāizvēlas dārga mugursoma vai dārgu zīmolu soma. Ir pieejamas labas kvalitātes ortopēdiskās mugursomas, kas ir no labāka materiāla un ir paredzētas tieši skolēniem, lai viņiem neveidotos stājas asimetrija.

Somu tipi un to ietekme uz bērna veselību

Labākās skolas somas, kas paredzētas bērniem, ir ar cieto, nevis mīksto muguru. Labāk arī, ja somai ir divas, nevis viena lence. Vēlams izvēlēties somu ar platākām un regulējamām lencēm, tas palīdzēs izvairīties no mugurkaula deformācijas un stājas asimetrijas. Protams, skolas somai ir "jāpieguļ" bērna mugurkaulam, tā nedrīkst nokarāties pāri dibenam. Septiņus līdz 12 gadus veciem bērniem ieteicama soma ar papildu siksniņām ap vēderu. Tās nedaudz atslogo mugurkaulu.

Kādu iespaidu uz veselību atstāj skolas somas svars, forma, ietilpība un materiāls?

Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas mājas lapā pieejamo informāciju ieteicamais skolas somas svars:

  • skolēniem, kas jaunāki par deviņiem gadiem - 2,5 - 3,5 kg;
  • skolēniem vecumā no deviņiem līdz 11 gadiem - 3,5 - 4 kg;
  • skolēniem vecumā no 12 - 13 gadiem – 4 - 4,5 kg;
  • skolēniem vecumā no 14 - 15 gadiem - 4,5 - 5 kg,
  • skolēniem, kuriem ir 16 gadu un vairāk - 5 kg un vairāk.

Runājot par somas formu, noteikti jāņem vērā bērna augums, t. i., ja bērna augums ir līdz 140 cm, ieteicama horizontālas formas mugursoma, savukārt, ja bērna augums ir virs 140 cm, ieteicama vertikālas formas mugursoma.

Mugursomas ietilpībai jābūt tādai, lai tajā varētu ielikt visus mācību materiālus un grāmatas, kas ir A4 formātā. Tāds arī pārsvarā ir mugursomu izmērs.

Somām noteikti ir jābūt no izturīga materiāla. Noteikti jāpievērš uzmanība plecu lenču materiālam, lencēm jābūt no izturīga un mīksta materiāla, lai bērna pleci netiktu nospiesti.

Vai ir vecums, kad bērna mugurkaulam pleca soma vairs nekaitē?

Bērna mugurkaulam un stājai jebkāda lielāka slodze nav īpaši labvēlīga, uzsver fizioterapeite. No septiņu līdz 11 gadu vecumam bērns izaug aptuveni četrus līdz piecus centimetrus gadā, ķermeņa masa palielinās par diviem trim kilogramiem. Šajā vecumā turpinās skeleta pārkaulošanās, bet mugurkauls vēl ir lokans un viegli deformējas. Mugurkauls vēl nespēj ilgstoši noturēt ķermeni pareizā stāvoklī, tāpēc šajā vecumā jāpievērš uzmanība, kādu somu bērnam izvēlēties. Noteikti jāizvēlas soma ar divām lencēm, lai netiktu veicināta nepareizas stājas attīstīšanās.

Vecumā no 12 līdz 14 gadiem bērns izaug 4 - 7,5 cm gadā, ķermeņa masa palielinās par 3 - 5 kg. Šajā vecumā strauji aug locekļi un mugurkauls, tāpēc nekādā gadījumā bērnam nebūtu vēlams valkāt somu uz viena pleca.

No 15 līdz 18 gadiem ķermeņa augšanas intensitāte ir samazinājusies, ir beigusies skeleta pārkaulošanās, pieaug muskuļu spēks un masa, kā arī vispārējā izturība. Šajā vecumā var izvēlēties somu ar vienu pleca lenci. Tomēr noteikti jāpievērš uzmanība tam, lai soma uz viena pleca netiktu nēsāta nepārtraukti. Pretējā gadījumā tiks veicināts pleca muskulatūras sasprindzinājums un muskuļu disbalanss, uzsver Zīle.

Varbūt izvēlēties somu uz ritentiņiem?

Soma uz ritentiņiem nebūs pareizais un veselīgākais variants bērna veselībai un mugurai. Soma uz ritentiņiem veicina ķermeņa vienas puses muskuļu disbalansu, muskulatūras pārslodzi un, protams, stājas asimetriju.

Vai ir vēl kādi ieteikumi bērna stājas veidošanai?

Protams, soma nav vienīgais iemesls, kas ietekmē bērna veselību un stājas veidošanos. Jāpiemin arī tas, ka nemainīga poza ilgstošā periodā bērna mugurkaulu var ietekmēt vairāk nekā nepareiza mugursoma. Skolas soli parasti ir nepiemēroti skolēnu augumam. Parasti bērni iet ar sakumpušu muguru, velkot kājas. Ja diendienā tā iet, tad izveidojas muguras muskuļu disbalanss un stājas asimetrija. Bērnu vecākiem silti iesakām pievērst uzmanību ne tikai skolas somas iegādei, bet arī bērna gaitai ikdienā, padomus sniedz Zīle.

Ja vecākiem rodas šaubas, vai viņu bērnam ir kāds no stājas traucējumiem vai arī ir parādījušās sūdzības par diskomfortu vai sāpēm mugurā, ir nepieciešams vērsties pēc padoma pie kvalificēta bērnu vertebrologa - ortopēda ar specializāciju augoša mugurkaula un stājas problēmu ārstēšanā. Latvijā vadošie speciālisti ir dr. Jānis Osītis un dr. Jānis Upenieks, un viņus var sastapt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Konsultatīvajā poliklīnikā (Rīgā, Vienības gatvē 45), iepriekš pierakstoties pa tālruni 8866, apmeklējumam būs nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums.

Vecāku diskusija "Cālis.lv" forumā par skolas somas izvēli atrodama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!