Foto: Shutterstock
Mūsdienu bērni ir daudz brīvāki, neatkarīgāki un drošāki savās izpausmēs, un nereti vecākiem tiek pārmests, ka viņu atvases atļaujas par daudz, ka tie esot pārmēru izlutināti un nezina robežas. Dažos gadījumos, protams, ir arī tā, bet šodienas bērnu audzināšanā tiek izmantotas arī pavisam citādākas metodes. Arī speciālisti atzīst – robežas ir vajadzīgas, tomēr ar mēru, ļaujot bērniem normāli attīstīties un iepazīt pasauli.

Vārdi "nē" un "nedrīkst" saistās ar aizliegumiem, tāpēc ir skaidrs, ka tie nepatīk nedz bērniem, nedz pieaugušajiem, tomēr tiem ir jābūt vecāku leksikā. Bet tā, lai nebūtu nedz par daudz, nedz par maz. Bērnam nevar aizliegt visu, tiesa, dažreiz tas vecākiem varētu būt visvienkāršākais – "Bļodu no virtuves skapīša ņemt – nedrīkst", "Kāpt kokā – nedrīkst", "Drēbes smērēt – nedrīkst", "Ak, tu vēlies lietū iet ārā? – Nē!" Tomēr ir gadījumi, kad stingram "nē" vai "nedrīkst" ir jāizskan ātri un precīzi!

"Cālis" arhīva rakstu krājumos ir gana daudz speciālistu padomu bērnu audzināšanas jautājumos, bet šoreiz palūkosim, kā pareizāk lietot vārdus "nē" un "nedrīkst".

Kā pareizi bērnam pateikt 'nedrīkst'

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kontaktligzdu aiztikt nedrīkst, skriet veikalā nedrīkst, tā runāt nedrīkst… Daudzi no ķipariem "nedrīkst" dzird vairākas reizes dienā. Protams, vecāku nodomi ir vislabākie – viņi grib savu acuraugu pasargāt vai iemācīt labi uzvesties, taču diemžēl nemitīgie aizliegumi var atstāt negatīvu iespaidu uz visu turpmāko atvases dzīvi, padarot viņu biklu un sasaistītu. Krievu psiholoģe Valentīna Orlova "Letidor" sniedz vairākus padomus, ko darīt un ko nedarīt situācijās, kad bērns dara ko bīstamu vai nepieņemamu.

Lasīt vairāk

Kāpēc drīkst un jāsaka 'nē' jeb Konsekventas audzināšanas lietderīgums

Foto: Shutterstock

Vecākiem visā pasaulē ir grūti pateikt "nē", kā arī konsekventi panākt un nodrošināt savu izvirzīto noteikumu ievērošanu. Reizēm viņiem nākas būt stingriem prasībās pret bērnu. Protams, mātēm un tēviem nav viegli palikt nelokāmiem situācijās, kad viņos skumji raugās lielas un apaļas bērna acis.

Lasīt vairāk

Kā bērnam nesāpīgi pateikt nepatīkamo 'nē'

Foto: Shutterstock

Īsais vārdiņš – "nē", ko vecāki lieto teju simtiem reižu dienā, ir spējīgs bērnu burtiski salauzt. Tādēļ nevajadzētu šo vārdiņu izmantot tāpat vien. Lai gan, protams, ir situācijas, kad bez strikta "nē" neiztikt. "Econet" atklāj gan situācijas, kurās vārds "nē" noteikti ir jālieto, gan 12 dažādus veidus, kā bez šī nepatīkamā vārda var iztikt, izlīdzoties ar pavisam citu sakāmo.

Lasīt vairāk

Veidi, kā bērnam saudzīgāk pateikt 'nē'

Foto: Shutterstock

Noteikt robežas un aizliegumus, un teikt "nē" – to visu nākas darīt visiem vecākiem. Tomēr problēma ir tajā, ka ne visiem izdodas panākt vēlamo efektu. Kā pareizi formulēt atteikumu?

Lasīt vairāk

Sekas, kas rodas, bērniem augot ar nepareizu izpratni par robežām attiecībās

Strādājot skolā un privātpraksē, bieži nākas saskarties ar vecāku un bērnu attiecību un audzināšanas jautājumiem. Tie ir dažādi, tādēļ aplūkosim robežu jautājumu. Kāpēc šis jautājums ir tik nozīmīgs?

Lasīt vairāk

Piecas situācijas, kurās bērnam 'nē' vietā būtu jāsaka 'jā'

Foto: Shutterstock

Vai esi kādreiz mēģinājis saskaitīt, cik reizes dienā savam bērnam pasaki "nē"? Mazo ekspertu skolas un centra "Skalbes" psiholoģe Zane Avotiņa uzskata, ka to būtu lietderīgi izdarīt. Pēc tam pie sevis apdomā, vai tu dienas laikā vēlētos tik daudz reižu dzirdēt "nē"?

Lasīt vairāk

Cik daudz 'nē' ir pietiekami, lai izaugtu paklausīgs bērns

Audzināšana nav iespējama bez aizliegumiem. Gudra audzināšana ir tāda, kurā "nē" un "jā" ir pareizās proporcijās. Psihologi iesaka kategorisko "nē" izmantot tikai ārkārtas gadījumos, toties vairāk ļaut bērnam eksperimentēt un dzīves gudrības apgūt paša kļūdu un mēģinājumu ceļā. Bērnu uzvedības pētnieki uzskata, ka pārāk bieža "nē" lietošana un prasības "Tūlīt pat pārstāj!", "Nē, to nedrīkst!", "Noliec un neaiztiec" nepalīdz ieviest disciplīnu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!