Foto: Shutterstock
Gaidību laikā topošā māmiņa ir atbildīga ne tikai par savu, bet arī sava vēl nedzimušā bērna veselību un attīstību, tāpēc, iestājoties grūtniecībai, sievietes tiek aicinātas atmest kaitīgos ieradumus, to skaitā smēķēšanu. Rīgas dzemdību nama speciālisti atgādina, kādiem riskiem smēķējot topošā māmiņa pakļauj savu vēl nedzimušo mazuli.

2013. gadā veikta Slimību profilakses un kontroles centra pētījuma, kura laikā tika aptaujātas 602 "Rīgas Dzemdību nams" pacientes pēcdzemdību periodā, dati liecina, ka 10 procenti sieviešu grūtniecības laikā ir smēķējušas, savukārt 25 procenti jauno māmiņu smēķējušas pirms grūtniecības. Visaugstākais smēķējošo sieviešu īpatsvars bijis tieši gados jauno sieviešu vidū, vecuma grupā līdz 24 gadiem smēķējušas 44 procenti aptaujāto sieviešu.

Smēķēšana grūtniecības laikā ne tikai negatīvi ietekmē topošās māmiņas dzīves kvalitāte, bet arī viņas mazuļa veselību. Kaitīgais ieradums palielina iespēju grūtniecei saskarties ar spontāno abortu, asiņošanu, placentas atslāņošanos un priekšlaicīgām dzemdībām.

Smēķējot topošā māte savu bērnu pakļauj šādiem riskiem:

  • Vairākkārt pieaug iedzimtas sirdskaites risks, salīdzinot ar tiem bērniem, kuru māmiņas grūtniecības laikā nesmēķē;
  • Neiznēsātība un ar to saistītās komplikācijas;
  • Jaundzimušo pēkšņās nāves sindroms. Mazuļiem, kuru mammas grūtniecības laikā ir smēķējušas, ir divas līdz trīs reizes lielāks risks piedzīvot jaundzimušo pēkšņās nāves sindromu;
  • Mācīšanās un uzvedības traucējumi tālākajās dzīves gaitās. Bērniem, kuru mātes grūtniecības laikā ir smēķējušas bieži vien piemīt mācīšanās un uzvedības traucējumi, kā arī uzmanības deficīts.
  • Aptaukošanās bērnībā un 2. tipa cukura diabēts;
  • Astma;
  • Infekcijas;
  • Intrauterīna nāve. Smēķēšana vairāk nekā divas reizes paaugstina risku mazulim aiziet bojā vēl nedzimušam;
  • Samazināts svars piedzimstot.


Smēķējot topošā māmiņa apgrūtina arī sava vēl nedzimušā bērna elpošanu – māte liek mazulim elpot kā caur saspiestu salmiņu.

Topošajai māmiņai smēķējot, mazuli ietekmē vairāk nekā 4000 dažādas ķimikālijas, ieskaitot īpaši bīstamās – cianīds, nikotīns un ogļekļa monooksīds. Vismaz 60 no savienojumiem, kas rodas smēķēšanas rezultātā, tiek uzskatīti par kancerogēniem jeb vēzi izraisošiem. Nikotīns kombinācijā ar oglekļa monooksīdu ievērojami samazina skābekļa apgādi auglim.

Savas un sava bērna veselības labā ārsti iesaka topošajām māmiņām pārtraukt smēķēt un dāvāt savam mazulim iespēju piedzimt veselam. Kaut atmest smēķēšanu nav viegli, tas ir iespējams. To pierāda arī kādas mammas stāsts, kura atmeta smēķēšanu uzreiz pēc tam, kad uzzināja, ka gaida bērniņu. "Kāpēc? Tāpēc, ka es zināju – es sev nepiedošu, ja nedarīšu visu, kas manos spēkos, lai neapdraudētu sava bērna veselību un dzīvību. Turklāt tas bija vieglāk, nekā es biju cerējusi," viņa atzīst. To, kā šai māmiņai izdevās atmest kaitīgo ieradumi, vari lasīt šajā rakstā. Savukārt te atradīsi iedarbīgas metodes, kas arī tev palīdzēs atmest smēķēšanu uz visiem laikiem.

Atceries, ka arī tad, ja topošā māmiņa pati nesmēķē, bet ir pakļauta tabakas dūmiem – viņa riskē ar savu un bērniņa veselību! Pasīvā smēķēšana par 27 procentiem paaugstina spontānā aborta risku, atgādina Dzemdību nama speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!