Foto: Shutterstock
Darba likumā ir noteikts, ka tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu ir abiem vecākiem, taču, vai to iespējams dalīt tā, lai daļu laika atvaļinājumā būtu māte, bet otru tēvs?

Portāla "Lvportāls" lasītāja Una jautā: "Vai ir iespējams sadalīt bērna kopšanas atvaļinājumu starp strādājošiem vecākiem tā, lai vienu gadu atvaļinājumā būtu māte, bet atlikušo pusgadu – tēvs? Kā šādā gadījumā tiktu aprēķināts vecāku pabalsts? Vai to arī būtu iespējams sadalīt?"

Atbildi sniedz portāla žurnāliste Lidija Dārziņa.

Bērna kopšanas atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Tātad – bērna kopšanas atvaļinājums katrs vecāks savās darbavietās var paņemt tajā laikā, kad nepieciešams.

Vecāku pabalstu var pieprasīt viens no vecākiem – bērna māte vai tēvs. Vecāku pabalstu pilnā apmērā maksā tad, ja tā saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Atbildot uz lasītājas iesūtīto jautājumu, žurnāliste pārliecinoši paziņo, ka vecāki var savā starpā dalīt pabalstu, jo izmaksas laikā var mainīt tā saņēmēju. Bērna tēvs varēs pieprasīt un saņemt vecāku pabalstu pēc tam, kad māte būs no tā atteikusies.

Taču otrs vecāks nevar mainīt sākotnēji izvēlēto pabalsta izmaksas ilgumu, kam ir sasaiste ar pabalsta apmēru. Ja bērna māte, pieprasot vecāku pabalstu, izvēlēsies tā saņemšanas ilgumu līdz bērna 1,5 gadu vecumam, vecāku pabalsts tiks aprēķināts 43,75 procentu apmērā no viņas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Pēc tam arī pabalsts bērna tēvam tiks aprēķināts 43,75 procentu apmērā: no tēva vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vienlaikus ar vecāku pabalstu līdz bērna 1,5 gadu vecumam tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts – 171 eiro mēnesī tam vecākam, kurš ir vecāku pabalsta saņēmējs

  • Kādi vēl pabalsti pienākas jaunajiem vecākiem ne tikai pēc, bet arī pirms bērniņa dzimšanas, lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!