Foto: PantherMedia/Scanpix

Ne visiem pāriem izdodas tikt pie mazuļa tad, kad viņi to vēlas. Bet bieži ir arī tā, ka ģimenē ar pirmā bērna ieņemšanu problēmu nav, bet pēc gadiem, kad gribas vēl kādu mazo ķiparu, izrādās, ka nekā – katrs mēnesis tiek sagaidīts ar menstruācijām, kas nepiedodami saka – atkal grūtniecība nav iestājusies.

Vai iespējams tikt pa mazuļa, ja sieviete jau sasniegusi 47 gadu vecumu? Vīrs nodarbojas ar svarcelšanu un lieto steroīdus, kā un vai tas ietekmē auglību? Portāla "Cālis" forumā patlaban ir iespēja uzdot jautājumus auglības klīnikas "Mama Riga" reproduktoloģei Viktorijai Zaļetovai, bet piedāvājam apkopojumu par mūsu lasītāju sasāpējušiem jautājumiem, uz kuriem atbildes sniedz daktere.

Necaurlaidīgi olvadi

Jautājums: "Ja abi olvadi ir necaurlaidīgi, bet es nekad neesmu bijusi slimnīcā kaut kāda ginekoloģiska iekaisuma dēļ, vai tiešām 100 procentīgi, ka nevarēšu pati palikt stāvoklī?"

Atbilde: "Jā, tā var būt, jo mūsdienās smagi akūti iekaisumi (ar kuriem nonāk slimnīcā) sastopami reti. Visbiežāk iekaisuma process attīstās tik nemanāmi, ka diagnoze – olvadu necaurlaidība pacientei un viņas partnerim izsauc šaubas. Šīs "slēptās" infekcijas var izraisīt saaugumus (rētas) sievai, hronisku prostatītu vīram. Arī aborts pagātnē var atstāt sekas. Šajos gadījumos var palīdzēt medicīniskā apaugļošana IVF".

Ārstēšanas gaita – vai viss tiek darīts lietas labā

Jautājums: "Pagājušā gada sākumā vērsos pie savas ginekoloģes, lai noskaidrotu, kādēļ man pazudušas menstruācijas. Viņa lika pārtraukt lietot hormonālo kontracepciju un "tad jau redzēs". Situācija praktiski nemainījās. Pusgada laikā menstruācijas bija divas reizes. Jūlijā nodevu hormonu analīzes un tika konstatēts, ka man ir ļoti zems progesterona līmenis un pēc tam arī LH un FSH, kā arī bija paaugstināts testosterons.

Cistu nav. Tajā brīdī jau vēlējāmies tikt pie bērniņa. Man izrakstīja medikamentus, ko lika dzert trīs mēnešus. Progesterons nedaudz pacēlās, bet ne pietiekami. Tajā pat laikā ārste teica, ka esot jāsāk mēģināt. Lika palielināt medikamentu devu un dzert vēl trīs mēnešus. Progesterons vēl nedaudz pacēlās, joprojām ne pietiekami un, šķiet, ovulācijas arī nebija. Tad papildus trīs mēnešus lika dzert vēl citas zāles. Tika panākta ovulācija trešajā mēnesī (varbūt arī agrāk, taču nepārbaudīja).

Foto: Shutterstock

Šomēnes jau bez vienām zālēm mājās veikts ovulācijas tests bija pozitīvs. Papildus vienām zālēm izrakstītas arī citas. It kā viss lēnām iet uz priekšu, bet mulsinoši ir tas, ka analīzes tiek veiktas tikai reizi trīs mēnešos, kā arī par olvadu caurlaidības pārbaudi nav bijis runas. Jautājums ir – vai šis ārstēšanas process izskatās normāli vai arī kaut kas netiek darīts? Nepamet sajūta, ka testēt vajadzētu biežāk, kā arī, lasot citu sieviešu komentārus šajā forumā, izskatās, ka citām devas bijušas lielākas un progress – ātrāks."

Atbilde: "Ja ir zems hormonu un paaugstināts testosterona līmenis, tik tiešām ārstēšanu sāk ar hormonālā fona korekciju. Tajā skaitā tiek veikta stimulācija. Lai precīzi atbildētu uz jūsu jautājumu, situācija ir jāzina labāk, jāveic apskate un USG. Mēs bieži iesakām olvadu izmeklēšanu un paralēli vīram nodot analīzes, lai izslēgtu citus neauglības faktorus."

Bērnu iznēsāt 47 gadu vecumā

Jautājums: "Man ir 47 gadi. Mans mīļotais vīrietis vēlas bērnu. Olnīcu funkcija izsīkst. Ir endometrioze. Vai es varu palikt stāvoklī? Man nepieciešams labs reproduktologs."

Atbilde: "Jūsu grūtniecībai nepieciešama īpaša novērošana. Nepieciešams pārbaudīt vispārējo veselības stāvokli, dzemdi un olnīcas. Ja ir iestājies klimakss, var līdzēt IVF ar donores olšūnu."

Pēc sterilizācijas – vai olvadus var atjaunot

Jautājums: "Pēc otrā ķeizargrieziena pēc mana lūguma tika veikta sterilizācijas procedūra, tagad esmu otrreiz precējusies, ar vīru ļoti gribam bērniņu, vai var atjaunot olvadus?"

Atbilde: "Atjaunot olvadus nevar, jo tie tika pārgriezti, un šajās vietās ir izveidojušies saaugumi. Jums ar otro vīru, lai varētu tikt pie bērniņa, nepieciešama IVF ārstēšana."

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vīrs divas reizes nedēļā lieto steroīdus; grūtniecība sievai neiestājas

Jautājums: "Mēs ar vīru jau gadu mēģinām tikt pie otrā bērniņa, bet nesekmīgi. Pirmajam bērnam jau ir 10 gadi. Lieta tāda, ka mans vīrs nodarbojas ar sportu (''body building'', svarcelšanu) un jau kādus trīs četrus gadus lieto steroīdus, tos injicē divas reizes nedēļā. Mēs jau vairāk nekā gadu neizsargājamies, bet bez panākumiem.

Esmu bijusi pārbaudīties pie ginekologa, uz ultrasonogrāfiju, analīzes labas. Vīrs arī ir bijis pārbaudīties un saka, ka ar viņa veselību arī viss ir kārtībā. Ko es vēl varētu darīt? Man jau 40 gadi tuvojas un laika maz…."

Atbilde: "Jums nepieciešams abiem steidzami doties pie reproduktologa un androloga. Vīram zāļu lietošana var tiešā veidā izmainīt hormonālo fonu un spermas sastāvu. Sievietei pēc 40 gadiem olšūnas neizbēgami noveco un palikt stāvoklī ir grūtāk."

Divragu dzemde un ieteicamākā poza mazuļa ieņemšanai

Jautājums: "Esam "uzskaitē" vienā no Rīgas neauglības klīnikām. Šobrīd mani māc šaubas par to, vai dakteris tiešām pievērš pietiekamu uzmanību mūsu problēmai.

Man tika konstatēta dzemdes starpsiena, kuru izoperēja, man ir arī divragu dzemde (izteikti ragi).

Sakiet, vai ar šādu anomāliju vispār ir iespēja palikt stāvoklī? Vai ir jēga stimulēties (daktere izraksta zāles)? Jo tie tomēr ir hormoni, un ja pie šādas manas anomālijas vienīgā iespēja ir mākslīgā apaugļošana, vai ir jēga organismā grūst hormonus. Esmu vienu ciklu stimulējusies, kur nebija rezultāta (bet ovulācija bija abās pusēs).

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā arī sakiet, vai nozīme ir arī seksa pozai (tieši manā gadījumā - pie dzemdes anomālijas). Daktere saka, lai liek spilvenu zem dibena, un pēc seksa, kājām gaisā, jāpaguļ uz muguras. Bet internetā lasīju, ka tieši ar mana veida diagnozi ir jāguļ uz vēderu ar dibenu gaisā."

Atbilde: "Tāda dzemdes patoloģija kā jums ir samērā izplatīta parādība, un šādos gadījumos bieži, lai sasniegtu grūtniecību, veic operāciju. Kad reproduktologs ārstēšanu sāk ar pašiem vienkāršākajiem palīdzības veidiem, viņš rīkojas atbilstoši noteikumiem.

Jūsu gadījumā par optimālāko pozu bērna ieņemšanai tiek uzskatīta poza, kurā sieviete atrodas uz ceļiem – elkoņiem, un vīrietis – no aizmugures. Šādā pozā spermatozoīdi nokļūst tieši pie dzemdes kakla, kas paaugstina grūtniecības iestāšanās iespējas."

  • Kā divragu dzemde ietekmē mazuļa iznēsāšanu, plašāk lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!