Foto: Shutterstock

Šūpulīti jaundzimušā guldīšanai un aijāšanai izmantoja jau mūsu senči. Arī mūsdienās pieejams plašs gultiņu un šūpulīšu klāsts, taču nereti vecāki apmulst – ko izvēlēties? Skaidrs vien ir tas, ka šūpulīti varēs izmantot tikai pāris mēnešus, kamēr mazulis vēl nebūs iemācījies velties. Gultiņu var izmantot kamēr vien bērns nav pāraudzis tās garumu, bet arī šūpulītim ir savas priekšrocības. Par tām portālu Cālis.lv konsultē Veselības centra "Vivendi" fizioterapeite Līga Māķēna.

Kā norāda fizioterapeite, ir vairāki šūpulīšu veidi. Tādi, kas šūpojas no viena sāna uz otru, kas ir iekārti un šūpojas visos virzienos un kas šūpojas galvas – pēdu virzienā. Šūpulītis, kas šūpojas no viena sāna uz otru, būs attīstību veicinošāks nekā tas, kurš šūpojas galvas – pēdu virzienā, bet galvenais ir atcerēties to, ka jaundzimušajam ir jāguļ un jāatpūšas uz horizontālas virmas, tātad jāizvairās no pussēdus šūpulīšiem gulēšanai.

"Mēs Latvijā bieži izmantojam tādas šūpuļgultas, kas mazulim nekādā ziņā nekaitē. Tikai iesaku vecākiem atcerēties, ka jaundzimušais var ātri vien pierast iemigt pie šūpošanas apstākļiem mājās, un var rasties problēmas, kad nākas gulēt ne savā šūpuļgultā. Katrā ziņā maigas, lēnas atkārotas kustības zīdainim ir patīkamas," atzīmē speciāliste.

Bieži vien jaunajiem vecākiem iesakām zīdainim veidot "ligzdiņu". Pārsvarā tas notiek, izmantojot pakaviņu, un tiek darīts tāpēc, lai pirmajos divos mēnešos veicinātu zīdaiņa fleksiju: pozīciju, kad zīdainis ir saliecies uz priekšu, galva un ekstremitātes ir tuvinātas rumpim, tā ir pozīcija, kādā mazulis atradās mātes vēderā. Tomēr šī pozicionēšana nav nepieciešama visiem jaundzimušajiem, konsultācijā ar pediatru vai fizioterapeitu katru individuālo gadījumu var izvērtēt atsevišķi, uzsver Māķēna.

To, ka jaundzimušo ir ļoti noderīgi guldīt iespējami mazākā guļvietā, iesaka arī daudzbērnu mamma, psiholoģijas doktore un speciāliste mazuļu aprūpē Diāna Zande, kura atspēko mītus, ka ne visi jaunie vecāki var atļauties iegādāties speciālas gultasvietas zīdaiņiem. Viņa norāda, ka nav nepieciešami līdzekļi, lai mazulītim iekārtotu midziņu kaut vai kastē vai atvilktnē. Šāda midziņa mazajam atgādinās mammas punci, kurā viņš atradies un attīstījies deviņus grūtniecības mēnešus, mazinot stresu, nonākot plašajā pasaulē.

Kā atzīmē Māķēna, patlaban Skandināvijā ir modē bērnu guldīšana kastēs, kam ir ne tikai moderna, bet arī tradicionāla vērtība, jo valsts jaunā bērniņa atbalstu izsniedza kastē, kas varēja kalpot par mazuļa gultiņu. Kastes priekšrocību jāuztver kā askētismu, tas ir, kastei ir jābūt tukšai, lai, galvenokārt, mazinātu zīdaiņu pēkšņās nāves sindroma risku, tātad nekādu lieku mantu, spilvenu, matraču, segu, kas varētu neaizsargātajam mazulim traucēt. Katrs vecāks var uztaisīt sava zīdaiņa gultiņu par šādu kasti, tātad nekā lieka, piebilst fizioterapeite.

Visas kustības ar zīdaiņiem jāveic caur velšanu, kas ir attīstību veicinošais veids, vienalga ir vai nav zīdainim tonusa izmaiņu. Svarīgi atcerēties, ka mazuļa reakcija ir daudz lēnāka par pieaugušā, jo deviņus mēnešus bērniņš ir dzīvojis vidē, kur visas kustības bija lēnas un maigas, tāpēc tā arī mazuli sākumā vajadzētu kustināt: ne pārāk ātri un aktīvi, lai neveicinātu nevajadzīgu atbildes reakciju veidošanos. Lēni un prātīgi šūpojot bērniņu šūpulītī vai uz rokām, neko nepareizu mēs nevaram izdarīt. Par pareizo tehniku vienmēr var konsultēties ar savu pediatru vai fizioterapeitu, atgādina Māķēna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!