Foto: Shutterstock
Latvijā ik gadu aptuveni diviem tūkstošiem pacientu diagnosticē dažādas ādas vēža formas, no tiem ik gadu vidēji 230 jauniem pacientiem tiek atklāts bīstamākais ādas vēzis – melanoma. Ātrākai diagnostikai un veiksmīgākai ārstēšanai tagad Latvijā ir pieejama Baltijā pirmā uz mākslīgā intelekta darbības principiem balstīta diagnostikas iekārta, kas palīdz ārstam atpazīt un novērtēt pat vienu milimetru sīkus audzējus.

Tikai ar diagnozi – melanoma Latvijā ik gadu mirst ap 90 cilvēku, neskatoties uz to, ka laicīgi diagnosticēta šī slimība ir pilnībā izārstējama. "Statistiski visbiežāk sastopamais ādas vēža paveids Latvijā ir bazālo šūnu karcinoma, bet bīstamākā ir melanoma, jo tās attīstība ir strauja un ārstēšana, diagnosticējot novēloti, grūta un dārga. Tāpēc diagnostikai šeit ir milzīga vērtība, jo agrīna melanomas atpazīšana spēj glābt cilvēka dzīvību," uzsver Dr. Raimonds Karls, "Derma Clinic Riga" vadītājs.

Arī bērni var saslimt ar melanomu, vai viņiem var parādīties citi ļaundabīgi ādas veidojumi. Kaut bērns visbiežāk piedzimst bez dzimumzīmēm vai arī uz jaundzimušā ādas jau piedzimšanas brīdī ir kāds veidojums (nevus), Dr. Karls skaidro, ka tie nerada nepatikšanu risku dzīves laikā.

Taču piedzimstot uz ādas var būt dažādi iedzimti veidojumi – brūni (nevusi un pigmenta plankumi), sarkani (asinsvadu veidojumi jeb hemangiomas) un citi, stāsta Dr. Karls, piebilstot, ka absolūtais vairums no tiem zīdaiņiem ir gludi. Gadiem ritot, tie normālā kārtā kļūst piepacelti virs ādas virmas vai pat veido mezgliņus.

Bērns var piedzimt ar liela izmēra dzimumzīmi, un šādos gadījumos obligāti ir ieteicama speciālista konsultācija. Iedzimto nevusu raksturīgā pazīme ir matu augšana.

Bērnam parasti sešu līdz astoņu gadu vecumā jau iespējams pamanīt vairākus jaunus pigmentētus ādas veidojumus. "Tam ir savs skaidrojums – dzīves laikā jau sakrātā saulīte aktivē šūnas ādā, no kurām veidojas nevusi. Savukārt, ja vecākiem pašiem uz ādas ir daudz nevusu, tad bērnam to attīstība iespējama arī bez saules ietekmes. Tādā gadījumā galvenais iemesls ir ģenētiskā iedzimtība – daudz veidojumu vecākiem, daudz arī bērnam," dakteris skaidro.

Turpretim ļaundabīgie ādas veidojumi bērna vecumā ir retums. Lielākā daļa melanomu slimnieku ir bērni vecumā virs 14 gadiem. Ar to var saslimt arī mazāki bērni, tādā gadījumā tā ir saistīta ar lieliem iedzimtiem nevusiem.

Bērnu vecuma melanoma atšķiras no pieaugušo melanomas. Melanoma uz liela iedzimta nevusa vai ātri augošs ādas sārts mezgls – tās ir melanomas pazīmes bērnu vecumā.

Jāatceras! Kaut melanoma bērnu vecumā ir retums, tieši šajā dzīves posmā gūtie saules apdegumi palielina melanomas attīstības risku turpmākās dzīves laikā. Tāpēc neatkarīgi no bērna vecuma, ja tiek novēroti ādas veidojumi, ir nepieciešams apmeklēt dermatologu.

Diganostika


Mūsdienās melanomas diagnostika notiek divos etapos, pirmais – cilvēkam izvērtējot visus ķermeņa veidojumus, un otrs, izvērtējot konkrētu veidojumu vēl pirms tas iegūst iespējamās melanomas ABCD pazīmes.

Pieredzē dalās melanomas paciente Sondra Zaļupe: "Tā kā manu ķermeni klāj daudz dažādu izmēru un krāsu dzimumzīmīšu, esmu ļoti priecīga par iespēju tās visas operatīvi piefiksēt un salīdzināt izmaiņas. Iepriekš process aizņēma diezgan ilgu laiku un prasīja pacietību, šobrīd tās ir pāris fotogrāfijas, un pacients tiek pie sirdsmiera. Bailēm šeit nav vietas, jo process ir ātrs, nesāpīgs un pat aizraujošs, jo varam būt klātesoši neaptveramai tehnoloģiju attīstībai."

Mākslīgais intelekts dermatoonkoloģijā darbojas kā palīgs agrīnai melanomas un citu ādas vēža formu atpazīšanai. Vācijas uzņēmuma "FotoFinder" ādas vizualizācijas diagnostikas iekārta "FotoFinder ATBM Master" ir "apmācīta" ar vairāk nekā 100 tūkstošiem verificētu (histoloģiski pierādītu) ādas audzēju attēliem – gan klīniskiem, gan dermatoskopiskiem. Aparatūra ar augstu procentuālo varbūtību spēj konstatēt, vai ādas veidojums ir vai nav audzējs.

"Mākslīgā intelekta uzdevums ir palīdzēt ārstam atpazīt veidojumus abos etapos – gan izvērtējot visus, gan konkrētu veidojumu, īpaši tos, kuri savā attīstībā ir niecīgi un ar neapbruņotu aci nemanāmi. Jauna punktiņa parādīšanās uz ādas var būt pirmā pazīme draudošām briesmām. Iekārtas priekšrocība ir spēja agrīni diagnosticēt melanomu, tad, kad veidojumam vēl pat nav ne vien klīniskās, bet arī dermatoskopiskās pazīmes. Tas nozīmē, ka ļaundabīgu veidojumu ir iespējams atpazīt ļoti ilgu laiku pirms tas ieguvis jebkādas pazīmes klasiskajam ABCD algoritma pielietojumam", stāsta Dr. Karls.

Iekārta veic pacienta ādas virsmas skenēšanu ar augstas izšķirtspējas kameru (50 MPix), polarizētā gaismā iegūst augstas izšķirtspējas ādas veidojumu attēlus, saglabā tos datora atmiņā, automātiski salīdzina iegūtos veidojumus ar iepriekšējiem izmeklējumiem – atrod jaunus, līdz šim nebijušus veidojumus, izvērtē iepriekš eksistējošus veidojumus un atpazīst vismazākās izmaiņas, kas var liecināt par ļoti agrīnām ļaundabīgām pazīmēm.

Šādi izmeklējumi noderīgi jebkuram cilvēkam, bet īpaši ieteicami cilvēkiem ar daudziem ādas veidojumiem, cilvēkiem, kuriem bijuši saules apdegumi, ir apmeklēts solārijs, kā arī tiem, kuriem dzīves laikā nācies sastapties ar ādas vēža diagnozi, īpaši melanomu, vai kuriem asinsradinieku vidū ir bijuši ādas vēža gadījumi.

2018. gadā globālajā klīniskajā pētījumā par ādas veidojumu diagnosticēšanu mākslīgais intelekts pārspēja 58 dermatologu grupu, uzrādot augstāku precizitāti, salīdzinot ar ārstu dermatologu. Pētījuma dati apstiprina, ka vidēji statistiskais dermatologs "zaudē" ādas veidojumu diagnostikas precizitātē salīdzinājumā ar iekārtu. 2020.gadā tika publicēti pētījuma (ar 96 dermatologu dalību) rezultāti, kas apstiprina iepriekšējos datus, proti, mākslīgais intelekts darbojas ārstu-ekspertu līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!