Foto: Shutterstock

Vasara brīvlaiks paskrējis gaismas ātrumā – jau pirmdien bērni atgriežas skolās, uzsākot jauno mācību gadu. Lai ceļš pēc jaunām zināšanām būtu tikai labām emocijām piepildīts, Valsts policija aicina vecākus atvasēm atgādināt svarīgākos ar drošību saistītos jautājumus.

Jau iepriekš ziņojām, ka trešdien, 28, augustā, vairākos ceļu satiksmes negadījumos Rīgas reģionā cietuši pieci bērni, tostarp arī pirmsskolas vecuma. Līdz ar jaunā mācību gada sākšanos, skolēni, kuri pavadījuši brīvdienas laukos, atgriežas pilsētās, un bieži viņiem ir piemirsusies pilsētas satiksme un ceļu satiksmes noteikumi, savukārt autovadītāji, iespējams, atraduši no tik intensīvas satiksmes. Lūk, svarīgākie drošības noteikumi, kas tev jāatgādina savam ķiparam, lai pasargātu viņu no nelaimes.

Velo un skūteri


Septembra pirmās nedēļas bieži vien mūs lutina ar labu laiku un sauli. Šādos laikapstākļos skolēni labprāt izvēlas sabiedriskā transporta vietā izvēlēties riteni, skūteri vai citu pārvietošanās līdzekli. Lai ceļš uz un no skolas būtu drošs, der atcerēties, ka braucot ar velosipēdu, skūteri vai citu braucamrīku ir jāievēro ne tikai sava personiskā drošība, bet arī citu, ar savu rīcību neapdraudot pārējos satiksmes dalībniekus. Pieslēdz velosipēdu ar kvalitatīvu drošības saslēgu, tāpat uz velosipēda vai tā groziņā neatstāj vērtīgas mantas.

Pirms šķērso ielu – paskaties pa kreisi un pa labi


Kājāmgājējiem, pirms pāriet ielu, jāapstājas un jāpārliecinās, paskatoties pa kreisi un pēc tam pa labi. Neder atruna – luksoforā dega zaļā gaisma vai devos pāri ielai pie apzīmētas gājēju pārejas. Jebkuram, piedaloties ceļu satiksmē, ir jāpārliecinās par to, vai ir droši uzsākt vai turpināt uzsākto kustību.

Automašīnā jāsprādzējas visiem


Iekāpjot automašīnā obligāti ir jāpiesprādzējas un visu automašīnas kustības laiku jābūt piesprādzētai drošības jostai. Pārvadājot bērnu, kura augums nepārsniedz 150 centimetrus, bērnam jāatrodas viņa vecumam un svaram piemērotā bērnu sēdeklītī vai uz paliktņa, kas uzstādīts atbilstoši tā izgatavotāja norādījumiem, un jābūt piesprādzētam ar drošības jostu.

Neaizmirsti informēt vecākus!


Vienmēr jāinformē vecāki vai likumiskie aizbildņi par savu atrašanos ārpus skolas! Būtiski arī tas, ka Bērnu tiesību aizsardzības likuma 59. pantā noteikts, ka bērni līdz 16 gadu vecumam nedrīkst uzturēties sabiedriskā vietā bez vecāku, aizbildņa, audžuģimenes, bērnu aprūpes iestādes vadītāja vai viņu pilnvarotas pilngadīgas personas klātbūtnes nakts laikā. Par nakts laiku uzskatāms laiks no pulksten 22 līdz pulksten 6 rītā.

Visā pasaulē ikkatras 40 sekundes pazūd kāds bērns, bet statistikas dati norāda, ka tikai 115 bērni tiek nolaupīti no savām ģimenēm. Katrā ziņā, doma par to, ka tu varētu pazaudēt savu bērnu, ir šausminoša, bet nereti tomēr tā notiek arī tepat Latvijā. Diemžēl arī ar sliktām beigām. Te atradīsi savarīgo, kas jāiemāca bērnam, lai viņš zinātu, kā rīkoties, ja nomaldās un paša spēkiem nespēj atrast ceļu mājup.

Tāpat svarīgi ir ar bērnu pāarunāt arī citus drošības aspektus. Piemēram, ka vienmēr ir jāaizslēdz mājas durvis, kā rīkoties ārkārtas situācijā un ko darīt, ja uz ielas gadās satikt iereibušu un agresīvu cilvēku. To, kā bērnam saprotami izstāstīt pareizāko rīcību šajās un vēl citās situācijās, kad tiek apdraudēta viņa vai kāda cita drošība, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!