Foto: Shutterstock

Ja tev ir bērns, tad, protams, zini, cik svarīgi ir būt kopā ar savu atvasi, sarunāties, izvēloties pareizos vārdus, kas, savukārt, uzvedinātu bērnu domāt. Šīs bērnu un vecāku sarunas ir nenovērtējamas, tādēļ piedāvājam 15 svarīgāko jautājumu izlasi, kurus noteikti vajadzētu uzdot saviem bērniem. Tos apkopojis portāls Lifehack.org.

Kā tu piecos vārdos sevi raksturotu?

Šis lūgums bērnam palīdzēs labāk sevi izprast un aizdomāties par to, ko par viņu var domāt citi cilvēki. Kad bērnam ir skaidras sava rakstura priekšrocības un trūkumi, viņam būs vieglāk atrast savu vietā šajā lielajā pasaulē.

Kāda nodarbe tevi padara pa īstam laimīgu?

Uzdodot šāda veida jautājumu, tu koncentrē bērna uzmanību uz to, kas viņam sagādā prieku. Aizdomāšanās par šādu tēmu bērnam palīdzēs tikt skaidrībā par to, kam viņš patlaban tērē savu laiku, bet nākotnē – kā izvēlēties sev profesiju.

Ko tu vari iemācīt saviem draugiem?

Daudzi bērni apmulst, uzskatot, ka viss apkārt notiekošais ir atkarīgs tikai no viņiem un viņu vēlmēm. Taču dzīvē nākas domāt ne tikai par sevi, bet arī apkārtējiem. Atbilde uz šo jautājumu var bērnu iedvesmot, pierādīt, ka viņš ir unikāla personība, kuram ir kaut kas, kas nav citiem. Kad bērns jūtas īpašs, viņā palielinās pašpārliecība par savām spējām, spēkiem, un palielinās interese par tālāku pašizglītošanos.

Kādi tavi dzīves notikumi tev šķiet vislieliskākie/dīvainākie?

Dzīve sastāv ne tikai no spilgti saulainām dienām ar daudzkrāsainu varavīksni, dažreiz tajā arī trako vētras. Bērniem tam ir jābūt psiholoģiski gataviem, neaizmirstot, ka grūtie laiki neturpinās visu dzīvi. Pēc saulrieta vienmēr atnāk saullēkts, ir tikai nedaudz jāpagaida.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kādu dzīves mācību tev var sniegt grūtības?

Dzīvē ikviens sastopas ar dažādām problēmām, un ne katrs no mums ar tām spēj tikt galā. Lieliski, ja bērni var mācīties ne tikai no savas, bet arī citu cilvēku pieredzes, tostarp vecāku. Uzdodot šo jautājumu, arī tu uzzināsi, ar kādām grūtībām cīnās tavs bērns un kādu mācībstundu tās var sniegt.

Kas no tā, ko tu mācies šodien, tev varētu palīdzēt rīt?

Šis jautājums bērnam atgādinās par to, ka kādreiz arī viņš kļūs pieaudzis un viņam būs jāizdara pareizā izvēle, balstoties uz pieredzi un zināšanām, kas gūtas kopš bērnības. Kad bērni saprot mācību nozīmīgumu, to kopsakarību ar turpmāko dzīvi, šī apziņa palīdz vairāk nodoties izglītošanās procesam.

Ja tev būtu iespēja atgriezties pagātnē – trīs gadus atpakaļ, ko tu sev ieteiktu?

Šo nejauši, parastas sarunas laikā pavaicājot, varēsi uzzināt par problēmām, kas iekrājušās bērna apziņā un traucē viņam baudīt dzīvi šodien, un, protams, arī palīdzēt to risināšanā. Tāpat šāda veida dialogs palīdz bērnam mācīties no savām kļūdām.

Kam tu esi visvairāk pateicīgs?

Šis jautājums bērnam rūpīgāk liks palūkoties uz dzīves pozitīvajām pusēm un būt pateicīgam par to, kas viņam jau ir. Cilvēkam kopš bērnības ir jāsaprot, kas ir pateicība, un jāiemācās pateikt "paldies".

Vai tu saproti, ko jūt citi cilvēki?

Dzīvē ir ļoti svarīgi nodibināt ciešas attiecības un izbēgt no nevēlamiem konfliktiem, bet, lai to panāktu, ir jāsaprot citu cilvēku jūtas. Ja tavs mazais to iemācīsies, viņam būs daudz vieglāk sadzīvot ar citiem.

Foto: Shutterstock

Kādu tu redzi savu dzīvi nākotnē?

Bērniem ir jādomā un jāplāno sava turpmākā dzīve. Šis jautājums bērnam palīdzēs tikt skaidrībā, ko viņš sagaida un pēc kā tiecas. Pārspriežot šo jautājumu ar bērnu, jūs abi kopīgiem spēkiem pietuvosieties atbildei.

Kā tu domā, kurš no taviem draugiem man patīk vislabāk? Kāpēc?

Draugu kompānija, ar kuru kopā ir tavs bērns, lielā mērā ietekmē arī viņa raksturu. Atceries, ja viņš visu laiku kontaktēsies ar negatīvi noskaņotiem cilvēkiem, viņš agri vai vēlu paliks tāds pats. Vecākiem ir svarīgi zināt, kurš draugs uz bērnu atstāj vislielāko ietekmi.

Ja tu varētu kļūt slavens, kas būtu tas tavs īpašais, ar ko tu izceltos?

Centies tikt skaidrībā par to, ko tavam bērnam nozīmē vārds "panākumi". Vai tas saistīts vien ar naudu vai ar kaut ko vairāk? Uzklausot atbildi, tu sapratīsi, kurp viņš dodas, kādi ir viņa mērķi un kas ir viņa paraugs. Šī informācija ir svarīga ikvienam vecākam.

Ko tu vēlētos pasaulē izmainīt, ja vien tev būtu šāda iespēja sniegta?

Atceries, ka domas mēdz materializēties. Pienāks diena, kad tavs bērns sāks saprast, ka rīt – tas nav šodien, un katra jauna diena – tā ir iespēja mainīt dzīvi uz labo pusi. Laimīgs ir tas, kurš uzskata, ka visas grūtības ir pārvaramas, un pats ir spējīgs tās atrisināt. Iedvesmo un iedrošini bērnu uz lieliem sasniegumiem.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā tu vari šodien palīdzēt savam tuvākajam?

Dažreiz dzīve cilvēkiem mēdz piespēlēt daudz sāpju: viņi cieš no slimībām, pazemojumiem, psiholoģiskiem pārdzīvojumiem. Tāpēc ir tik ļoti svarīgi pret visiem tuvajiem attiekties kā pret brāļiem un māsām. Centies bērnam ieskaidrot, ka viņš ir spējīgs saviem mīļajiem cilvēkiem palīdzēt tūlīt un tagad.

Ja tu varētu izdod vienu vienīgu likumu visiem, kāds tas būtu?

Mēs dzīvojam pasaulē, strādājam pēc noteiktiem principiem un pakļaujamies stingriem likumiem. Vienlaikus bērniem ir jāsaprot, ka noteikumi un likumi ir radīti nevis tāpēc, lai kādu sodītu, bet tādēļ, lai mūsu dzīve un komunicēšanās ar cilvēkiem būtu vienkāršāka. Ja tavs bērns sapratīs šo patiesību, viņš kļūs daudz atbildīgāks un vairāk domās par savu uzvedību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!