Foto: Shutterstock

Pirmie divi bērna dzīves gadi mammām var būt noguruma, trauksmes un miega bada pilni. Tomēr pētījums, kas publicēts žurnālā "Developmental Psychology", liecina – grūtākais daudzām mammām tomēr ir cits dzīves periods, kad jācīnās ar psiholoģiskām grūtībām.

Arizonas štata universitātes pētījumā piedalījās 2247 mātes, galvenokārt labi izglītotas, ar bērniem, sākot no zīdaiņa vecuma līdz pilngadībai. Tika uzdoti jautājumi par audzināšanu un to, kā viņas uztver savus bērnus. Kā arī tika vērtēts viņu labsajūtas līmenis.

Pētnieki secināji, ka visgrūtākie daudzām mammām ir bērnu pusaudžu gadi, jo šajā vecumā atvases sāk eksperimentēt ar riskantu uzvedību, tostarp dažādu vielu lietošanu, noteikumu pārkāpšanu un seksu. Šie nobriešanas gadi var mātēs radīt apjukumu un vēlmi atgrūst bērnu, kad viņi izturas dumpīgi vai ir kaprīzi.

Tīņu mammas mēdz justies vientuļas, iztukšotas un neapmierinātas, izjust vismazāko gandarījumu par mātes lomu, salīdzinājumā ar laiku, kad atvase ir zīdainis, raksta psiholoģe Džūlija Fraga no Sanfrancisko.

"Kopš meitas 10 līdz 11 gadu vecuma, es jūtos skumja un aizkaitināta, jo nezinu, kā palīdzēt viņai iekļauties skolā vai atrisināt konfliktus ar draudzenēm," Fragai stāstīja 40 gadus vecā mamma Samanta Makdonalde. "Un pat tad, ja es viņai gribu palīdzēt, meita neuzticas, ka es zinu pareizo rīcību vai ka varu viņu mierināt, un tas ir sirdi plosoši. Es iepauzēju savu karjeru, jo vienmēr gribēju būt mamma. Kādreiz šajā lomā jutos piepildīta, bet tagad man tā sniedz maz (emocionālo) atalgojumu un ir stresa pilna. "

Tīņu mammas mēdz justies "vientuļas, iztukšotas un neapmierinātas", izjust vismazāko gandarījumu par mātes lomu.

Tādēļ nav pārsteidzoši, ka secinājumi par pieaugušo bērnu mātēm apliecināja, ka viņas izjūt vislielāko apmierinātību ar dzīvi. "Mūsu secinājumi par vēlāko laiku rāda, ka "tukšās ligzdas" sindroms lielākoties ir mīts. Pieaugušo bērnu mātēm ir vismazākā pārslodze mātes lomā, un, ņemot vērā stresa rādītājus, vecāku pieredzi un negatīvu bērna uztveri, pieaugušo bērnu mātes jūtas ievērojami labāk nekā pusaudžu."

Tāpēc vecāki, kas cīnās ar savām emocijām divgadnieku grūti izturamo dusmu dēļ, sagatavojieties emocionālajam darbam nemierīgākajos tīņu gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!