Foto: PantherMedia/Scanpix

Viena no lietām, kas atrodama katrā mājā, ir aptieciņa. Tur mēs glabājam visdažādākos medikamentus, kas nepieciešamības gadījumā var palīdzēt samazināt temperatūru, izārstēt klepu, iesnas un daudz ko citu. Bērnu klīniskās universitātes slimnīca (BKUS) izveidojusi sarakstu ar lietām, kurām jābūt katrā aptieciņā, lai vajadzības gadījumā varētu sniegt palīdzību ne tikai sev, bet arī bērnam.

Viena no neatņemamām mājas aptieciņas sastāvdaļām ir termometrs. BKUS ārsti iesaka labāk izvēlēties padusē liekamos termometrus. Taču temperatūras noteikšana ir tikai pirmais solis ceļā uz mazā slimnieka atlabšanu. Ja ir konstatēts, ka bērna temperatūrā ir sākot ar 38.5 grādiem pēc Celsija, izņemot, ja bērnam iepriekš bijuši krampji, tad arī no no 37.5 grādiem pēc Celsija, noderēs temperatūru mazinoši ārstniecības līdzekļi. Nevajadzētu aizmirst par pretsāpju līdzekļiem - tie var būt gan sīrupi, gan tabletes, gan svecītes.

Pavasarim tuvojoties, aizvien vairāk bērniem ir nepieciešami arī dažādi preatalerģiju medikamenti. Ir ieteicams savu mājas aptieciņu papildināt gan ar iekšķīgi lietojamiem, gan uz ādas smērējamajiem pretalerģiju medikamentiem.

Tāpat aptieciņā noteikti neiztikt arī bez dezinficējošiem līdzekļiem, pārsienamajiem materiāliem, orālās rehidrācijas līdzekļiem, kas palīdzēs samazināt atūdeņošanās risku caurejas un/vai vemšanas gadījums, kā arī bērniem speciāli paredzētiem deguna pilieniem.

BKUS ārsti piebilst, ka visi medikamenti ir lietojami atbilstoši bērna vecumam un svaram. Savukārt, ja ir nepieciešami kādi specifiskāki medikamenti, pirms to iegādes vajadzētu konsultēties ar ģimenes ārstu, kurš ieteiks bērnam vispiemērotākos līdzekļus.

Tāpat BKUS ārsti atgādina, ka pirms medikamentu lietošanas jāpārliecinās par to derīguma termiņu. Zāles ar beigušos termiņu nekādā gadījumā nedrīkst lietot, tās jānodod aptiekā.

Sīkāk ar to, kam obligātu jābūt arī tavā mājas aptieciņā, vari iepazīties zemāk redzamajā infografikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!