Foto: Shutterstock
Netrūkst tādu māmiņu, kas dažādu iemeslu dēļ savu atvasi laidušas pasaulē ārpus Latvijas teritorijas. Šādās situācijās daudzas no jaunajām māmiņām nesaprot, kādi pabalsti viņām pienākas, bet kuri iet secen.

Kāda māmiņa, kas bērnu laidusi pasaulē Zviedrijā un pašlaik uzturas ārzemēs, portālam "Lvportāls" jautā: "Labdien! Gribēju uzzināt, vai man pienākas pēcdzemdību maternitātes pabalsts un bērna piedzimšanas pabalsts, ja dzemdēju Zviedrijā, taču esmu strādājošā Latvijā un pašlaik esmu dekrētā, ārzemēs pie vīra?"

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Anita Jakseboga un Rasma Kalniņa portālā "LVportāls" skaidro, ka, ja māte strādā Latvijā un viņa saņēma maternitātes pabalstu par atvaļinājumu grūtniecības laikā, tad viņai ir tiesības saņemt arī pabalstu par dzemdību atvaļinājuma laiku neatkarīgi no tā, kurā valstī bērns ir dzimis.

Savukārt saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 4. pantu tiesības uz bērna piedzimšanas pabalstu ir tiem Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, ārvalstniekiem un bezvalstniekiem, kuriem piešķirts personas kods, kuru bērniem piešķirts personas kods un kuri pastāvīgi dzīvo Latvijas teritorijā.

Par personas pastāvīgās dzīvesvietas valsti ir uzskatāma dalībvalsts, kurā tā dzīvo pastāvīgi un kurā atrodas arī viņas parastais interešu centrs. Līdz ar to, ja mātes pastāvīgā dzīvesvieta un interešu centrs atrodas Latvijā un viņas nodoms ir saistīts ar pastāvīgu dzīvošanu šajā valstī, tad viņai būs tiesības arī uz bērna piedzimšanas pabalsta saņemšanu.

  • To, kādi valsts pabalsti pienākas vecākiem pirms un pēc bērniņa piedzimšanas, uzzini te.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!