Foto: Shutterstock
Lai cik nerunātu, ka cilvēka āriene nav galvenais, jebkurā kolektīvā tiek vērtēts arī apģērbs. Un skolēni nav izņēmums. Kad bērns (īpaši tas attiecas uz pusaudžiem) ienāk jaunā kolektīvā, viņu ātri novērtē pēc ārienes un izveido pirmo iespaidu.

Vecumā no 10 līdz 18 gadiem teju visi bērni ir norūpējušies par savu popularitāti, kuru bieži saista arī ar dažādiem atribūtiem – apģērbu, aksesuāriem, mūziku, apaviem. Šis ir ļoti dīvains laiks, kad pusaudži cenšas būt tie, kas patiesībā nemaz nav. Atceries visus brīnumus un eksperimentus ar stilu, kurus tu pats veici, kad biji tīņa vecumā? Tagad pienākusi tavu bērnu kārta.

Portāls "Letidor" skaidro, ko darīt vecākiem, ja bērns pēkšņi nolēmis kļūt populārs. Kādēļ bērns par visām varītēm grib būt stilīgs? Tas notiek tādēļ, ka bērni atrodas personības meklējumos. Viņi meklē atbildi uz jautājumiem – kas es esmu un ar ko es atšķiros no sava drauga?

Šie ir svarīgi jautājumi un tas, cik dziļi bērns iegrimst šajos pusaudžu brīnumos, pieaugušajiem pastāsta par bērna pašapziņu.

Bērns sapņo, lai vienaudži viņu sauktu par superīgu, stilīgu, jo tas taču nozīmē, ka viņu ciena, pieņem. Viņi it kā līdzinās pāviem, kuri izpleš savas astes, lai padižotos, pamērītos skaistumā un pompozitātē.

Izcelties – tas nozīmē atbilst pieņemtajiem standartiem. Tagad standarts ir tāds, ka bērnam no klasesbiedriem ir ar kaut ko jāizceļas, lai sabiedrība viņu pieņemtu. Visam viņa apkārtnē jābūt "citādākam" un "unikālam", un viņš vienkārši nedrīkst neatbilst noteiktajam plānam, citādāk paliks aiz borta.
Foto: Shutterstock

Eļļu ugunij pielej sociālie tīkli. "Laiku" jeb podziņas "patīk" daudzums, video skatījumu skaits, saņemto ziņu un ziņojumu "uz sienas" (feisbuka profila laika joslā) daudzums tieši ietekmē bērna pašapziņu. Un ja viņa ieraksts nav savācis tik daudz "patīk", kā solabiedram, tas var kļūt par nopietnu iemeslu skumjām.

Psihologi un pedagogi ir izvirzījuši trīs galvenās īpašības, kuras ietekmē skolēna vēlmi būt populāram.

Pusaudži vēlas būt pieņemti

Vairums pusaudžu jūtas nepārliecināti par sevi. Visdrošākais un vienkāršākais veids, kā iegūt pārliecību – atrasties barā, kopā ar visiem. Būt sabiedrības pieņemtam – tas ir tas, pēc kā tiecas vairums cilvēku (neatkarīgi no vecuma) un būt "stilīgam, superīgam" – visātrākais veids, kā tikt līdz lolotajam mērķim.

Pusaudži vēlas uzmanību

Kad tu esi populārs, tev pievērš uzmanību. Kad tu neesi par sevi pārliecināts, tu vēlies vēl vairāk uzmanības, lai paaugstinātu pašapziņu. Ir svarīgi vēl līdz pusaudža periodam iemācīt bērnam nebūt atkarīgam no ārējās ietekmes vērtējumiem.

Protams, pusaudži ļoti vēlas uzmanību. Kad viņi to panāk, bērni pašapliecinās un labāk jūtas.

Pusaudži vēlas separācijas

Separācija – emocionāla atdalīšanās no vecāku varas un ietekmes, nonākot kontaktā ar paša vēlmēm, vajadzībām un domām.

Dažiem būt populāram nozīmē it kā mest izaicinājumu sabiedrībai – saviem vienaudžiem un pieaugušajiem, kuri ir viņiem apkārt.

Savienojoties ar konkrētu mūziku, subkultūru, izvēloties neparastu ģērbšanās stilu, bērns sev it kā saka: "Es neesmu tāds kā jūs. Esmu lielisks.".
Foto: Shutterstock

Ko darīt vecākiem

Palaist

Lai cik smagi tev nebūtu nolūkoties uz sava pusaudža jaunajām aizraušanām un vēlmi būt "superīgam", tev ir jāpaiet maliņā un jāļauj pašizteikties.

Viņi – pusaudži – ir kā pētnieki, un šajā periodā viņi pēta paši sevi.

Ja tu uz katra soļa cīnīsies, tas drīz vien novedīs pie nemieriem un būs tikai sliktāk. Tāpēc paliec vien ziņkārīgais vecāks, kurš pa īstam interesējas, ar ko patlaban aizrāvies ir tavs bērns.

Rādīt pozitīvo piemēru

Tavs pusaudzis vienmēr vēro tevi, pamani to vai nē. Un agri vai vēlu tavs piemērs nospēlēs savu lomu, atsaucoties bērna uzvedībā un attieksmē pret dzīvi. Varbūt tas notiks pēc gada, diviem (negaidi ātru atdevi). Agri vai vēlu tu sajutīsi personīgā piemēra spēku.

Palīdzēt viņam atrast sevi

Ja vēlies aktīvi piedalīties sava pusaudža dzīvē, izzini to, par ko viņš interesējas. Ja tev nepatīk, kādu frizūru vai apģērbu viņš izvēlējies, paņem katalogu un piedāvā bērnam dažus alternatīvus variantus. Tikai izvēloties šos aksesuārus, ņem vērā bērna intereses (nevis savas0, un neko neuzspied. Neapspried viņa izvēli un ļauj to veikt patstāvīgi.

Tava darīšana ir piedāvāt un pieņemt, bet viņa – piekrist vai nē. Jebkurā gadījumā, tu izdarīsi visu iespējamo, lai ietekmētu viņa pozīciju. Bet pēdējais vārds pieder tavam bērnam.

  • Zaļi mati, 13 auskari, pūķa tetovējums uz kreisās lāpstiņas, bikses, kas nokarājas līdz ceļiem, mūzika, kas džinkst ausīs, bet pilnīgi noteikti nespēj radīt prieku, saīsinājumi, kurus neviens nesaprot – kāds tam visam sakars ar kultūru, atkal un atkal jautā pieaugušais. Daži speciālisti šos paaudzi pat nodēvējuši par "N paaudzi" ("Generation N"). Kā sadzīvot ar savu pusaudzi, kurš nule kā vēl bija mīlīgais bērniņš, bet nu, vecāku ieskatā, palicis pavisam dīvains? Par to plašāk lasi šeit.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!