Foto: Shutterstock
Kārtība savā istabā nozīmē arī kārtību galvā, tā mēdz sacīt. Bet bērniem šī apziņa vēl nav izveidojusies, tādēļ bieži vien istabas kārtošana viņiem šķiet kā īsts sods – piespiedu darbs, ja vien viņi nezina aizraujošas uzkopšanas rotaļas.

Linda Freitele, grāmatas "Bērnu audzināšanas noteikumi" autore iesaka trīs interesantas spēles, kas palīdzēs "smago" darbu pārvērst aizraujošā nodarbē, turklāt rezultāts būs acīmredzams – kārtīga istaba.

Metamo kauliņu spēle "Uzkopšanas darbi". Nepieciešams: metamais kauliņš un nesakārtota bērnistaba. Sadali istabas uzkopšanas darbus sīkākos uzdevumos – "mazos kumosiņos", piemēram, sašķirot būvklucīšus, ielikt veļu skapī utt. Bērns met metamo kauliņu. Uzmetot viens, viņam jāpaveic viens uzdevums, uzmetot divnieku, jāizpilda divi uzdevumi utt. Lai bērns darbotos ar prieku, aizstāj uzmestos skaitļus pieci un seši ar citiem uzdevumiem, piemēram, kāpt pa kāpnēm augšā un lejā, noskaitīt dzejolīti utt. Vienojies arī par balvu, piemēram, atļauju skatīties televizoru par 15 minūtēm ilgāk tam, kurš summā iegūst visvairāk punktu un tādējādi kļūst par uzvarētāju.
Foto: Shutterstock

Atmiņas spēle "Rotaļlietu atrašanās vieta". Apsēdies kopā ar bērnu pie galda un apdomājiet, kādi uzkopšanas darbi jāveic viņa istabā. Kopīgi vienojieties, kurā vietā atradīsies katra no rotaļlietām, piemēram, plīša lācītis blakus zaļajai automašīnai. Bērna uzdevums ir iegaumēt rotaļlietu atrašanos un pēc atmiņas salikt tās savās vietās. Jo vairāk rotaļlietu bērns noliek pareizi, jo vairāk punktu viņš iegūst. Padoms: pierakstiet katras rotaļlietas atrašanās vietu, lai spēles beigās varētu novērtēt rezultātu.

Telpu uzkopšanas sacensības. Sarīko kopā ar bērnu telpu uzkopšanas sacensības. Tev jāsakopj virtuve, turpretim bērnam jāsakārto sava istaba. Uzvar tas, kurš ātrāk paveic darbu. Noteikums: lietas jānotīra un jāsaliek pa vietām, nevis ātri jāsamet skapī.

Avots: Linda Freitele "Bērnu audzināšanas noteikumi" (izd. "Jumava").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!