Foto: Shutterstock
Termometri bazālās temperatūras mērīšanai, ovulācijas prognožu komplekti, dzemdes kakla gļotādas izpēte... Tas viss nerada īpaši erotisku noskaņojumu, vai ne? Tu nebūt neesi vienīgā. Lai gan teorijā sekss ar mērķi ieņemt bērnu izklausās skaisti (vairs nekādu raižu par pretapaugļošanās pasākumiem!), pāri, kas to jau izmēģinājuši, parasti šādu seksu raksturo kā "mehānisku" un "neromantisku" pārošanos, kas nomāc jebkādu vēlmi pēc intīmas tuvības.

Lūk, piedāvājam amerikāņu psihoterapeites Lenoras Pomeransas trīs padomus bērna plānošanas laikā, ko speciāliste ieteikusi portālam Parents.com!

Kur ir problēmas būtība? Kāds vīrietis stāsta: "Kad mēs atteicāmies no prezervatīviem, es domāju, ka nu mums būs spontāns sekss, bez jebkādiem ierobežojumiem. Bet viss bija tieši otrādi. Mums bija iepriekš jāplāno dzimumakti, lai tie sakristu ar manas sievas ovulāciju, un jāaprobežojas ar pāris dzimumakta pozām, kurās bērna ieņemšanas iespēja ir vislielākā".

Arī sievietēm šī pieredze var izrādīties tikpat nepatīkama. "Es vēlējos, lai tas notiktu skaisti - lai mēs mīlētu viens otru tik stipri, lai kopīgi radītu bērnu. Bet realitātē tas izvērtās par kaut kādu visai dīvainu zinātnisku eksperimentu," atzīst kāda topošā māmiņa.

Māksla atšķirt auglību no seksualitātes

Psihoterapeite Pomeransa uzsver, ka vispirms pāriem ir jāiemācās atšķirt auglību no seksualitātes. "Ir liela atšķirība starp seksu baudas dēļ un seksu bērna ieņemšanai, un pāri, kas to saprot, spēs izvairīties no otra vainošanas, paša vainas sajūtas vai nepatikas pret seksu ar mērķi radīt bērnu."

Pomeransa norāda, ka vissvarīgāk šo atšķirību ir izprast pāriem, kuru pūliņi tikt pie bērna nav vainagojušies ar tūlītējiem panākumiem. "Daži pāri man izteikuši aizdomas, ka grūtniecība neiestājas tāpēc, ka viņiem nav pietiekami labs sekss vai, ka viņi nemīl viens otru pietiekami stipri, kam, protams, ar auglību nav nekāda sakara. Ja partneriem sāk šķist, ka viņiem ir kādi trūkumi vai nepilnības tāpēc, ka viņi uzreiz nespēj ieņemt bērnu, viņus pārņem depresija un no tās cieš seksuālās jūtas".

Īsie un vienkāršie padomi, kā uzlabot seksu ar mērķi ieņemt bērnu

Pāri, vīlušies seksā, kas notiek ar mērķi ieņemt bērnu, bieži vien nespēj atbrīvoties no dažādām maldīgām iedomām par to, kādam "jābūt" seksam - romantiskam, spontānam, vienmēr nekļūdīgi baudu sniedzošam, bet arī tādam, kas neprasa īpašu piepūli attiecību jomā. Taču realitāte ir tāda, ka sekss var būt ļoti, ļoti dažāds. Ja partneru starpā ir pietiekami laba emocionālā un fiziskā saprašanās, viņi spēs atteikties no šīm iedomām un iemācīsies realitāti padarīt pietiekami patīkamu.

Centies saglabāt humora izjūtu. Objektīvi ņemot, sekss, bērna ieņemšana un kļūšana par mammu vai tēti ir trīs jautrākie pārdzīvojumi cilvēka dzīvē. Pāriem, kas prot pasmieties paši par sevi, parasti veidojas gan seksuāli, gan emocionāli tuvākas attiecības. Kāda jaunā māmiņa, kura bija spiesta iziet divus gadus ilgu neauglības ārstēšanas kursu, stāstīja, ka šos pārbaudījumus izturēt viņai palīdzējusi tieši humora izjūta. "Par spīti visām mūsu pūlēm, galu galā bērnu tomēr vajadzēja ieņemt ar mākslīgās apaugļošanas palīdzību. Ja mēs nebūtu spējuši pasmieties par visu šo procedūru, mēs droši vien tagad jau būtu izšķīrušies, nevis gaidītu savu otro bērnu".

Baudiet kaislīgu un spontānu seksu pārējās mēneša dienās, kad necerat ieņemt bērnu. Pēc definīcijas bērnu tu vari ieņemt trīs līdz piecas dienas ilgajā laika posmā, kad tev ir ikmēneša ovulācija. Tas nozīmē, ka pārējā laikā - gandrīz četras nedēļas - varat bezrūpīgi izklaidēties! Un neaizmirsti rūpēties par jūsu attiecību emocionālo pusi. Pāri, kas pie tā piestrādā, šo pūliņu augļus bauda arī vēlāk, kad jau kļuvuši par vecākiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!