Foto: Shutterstock

Cik daudz laika tu pavadi ar savu bērnu pēc darba? Raugoties no tehniskā skatpunkta, mums nepieciešama aptuveni pusstunda, lai pagatavotu viņam vakariņas, aptuveni 15 minūtes, lai palasītu viņam grāmatu, mirklis, lai bērnu noskūpstītu pirms miega. Bet, pēc speciālistu domām, starp visiem šiem periodiem ir trīs minūtes, kuras bērnam var būt vissvarīgākās visas dienas laikā.

Par trīs minūšu noteikumu portālam "Adme" stāsta psiholoģe Natālija Sirotiča. Bet šajā rakstā atradīsi psiholoģes Ivetas Aunītes skaidrojumu par to, kāds ir bērniem veltītā laika minimums katru dienu. nedaudz jau pateiksim priekšā – bērniem līdz 12 gadu vecumam vecāku nedalīta uzmanība ir ļoti būtiska, lai bērns izaugtu dzīvespriecīgs un justos mīlēts. Ja ģimenē ir vairāki bērni, tad katram no tiem būtu jāvelta 15–20 minūšu individuāla pieeja, kas iekļauj gan sarunas, gan rotaļas.

Tātad – trīs minūšu noteikums paredz, – lai katru reizi satiekot bērnu, tu izturētos it kā jūs abi nesat redzējušies ļoti ilgi (pat, ja jūsu šķiršanās ilgusi vien piecas minūtes, kamēr aizskrēji līdz tuvējam veikalam).
Foto: Shutterstock

Turklāt ir svarīgi "nolaisties" līdz bērna acu līmenim un veltīt trīs minūtes, lai apskautu bērnu un pajautātu, kas ir noticis, kamēr tevis nebija klāt. Īpaši svarīgi ievērot šo noteikumu ir tad, kad esi aizgājis viņam pakaļ uz bērnudārzu, satiec pēc skolas vai atgriežoties mājās pēc darba dienas.

Kāpēc tas ir nepieciešams

Pēc psiholoģes teiktā, pirmajās tikšanās minūtēs ar tevi bērns no sevis "izlaiž" praktiski visu viņa atmiņā piefiksēto informāciju.

Ja ignorēsi šo trīs minūšu noteikumu, sekas var būt atšķirīgas un tas ir atkarīgs no bērna rakstura. Kāds, kuram nebūs iespējas vecākiem visu izstāstīt šajā satikšanās laikā, noklusēs par svarīgām detaļām, (pakāpeniski kaut kādi fakti bērnam sāks šķist ne tik nozīmīgi, lai par tiem runātu, bet vēl citi notikumi vienkārši aizmirsīsies). Šajā gadījumā vecāki riskē daudz ko palaist garām.

Vēl cits bērns pļāpās visu vakaru, papildinot katru faktu ar jaunām detaļām, kas ar laiku pārveidosies pilnvērtīgā stāstījumā. Šāda bērna vecāki riskē daudz ko nesadzirdēt, jo bērna runāšanu viņi sāks uztvert kā fona troksni, kā parastu parādību ikvakara rituālā.

  • Kāpēc bērni iespējami biežāk jāapskauj, uzzini šeit, kur minēti septiņi pamati iemesli.

Papildu rekomendācijas

Jāatzīmē, ka trīs minūšu noteikums neparedz to, ka tu ar bērnu ikdienā pavadīsi vien šīs trīs minūtes. Noteikums vien prasa, lai tu obligāti veltītu šīs trīs minūtes katrā satikšanās reizē ar bērnu, lai uzklausītu vissvarīgāko, ko mazulis tev vēlas pavēstīt.
Foto: Shutterstock

Tāpat, lai sasniegtu īstu sapratni ar bērnu, var izmantot šos psiholoģes ieteiktus padomus:

  • Katru dienu atrodi laiku, lai bērnu iepazīstinātu ar kaut ko tādu, kas jums abiem būtu interesants;
  • Liec bērnam saprast, ka tu viņu dzirdi. Piemēram, vari atkārtot no bērna saklausīto informāciju, lai pārliecinātos, ka visu pareizi saprati;
  • Apslāpē spēcīgas emocijas un nedemonstrē viltus apbrīnu;
  • Atgriezies pie sarunas pēc kāda laika, ļauj saprast, ka atceries to, ko tev bērns ir stāstījis;
  • Izvairies no ilgiem un bezjēdzīgiem strīdiem, pat ja tie attiecas uz tev svarīgām lietām. Tā vietā bērnam labāk pasaki: "Labi, es sapratu, ka tu man nepiekrīti".

Bet kā tu katru dienu no jauna satiecies ar savu bērnu? Iespējams, ka jau pats intuitīvi izmanto šo trīs minūšu noteikumu, uzklausi visu, ko bērns pirmajās minūtēs pēc šķiršanās tev stāsta? Dalies savā pieredzē komentāros!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!