Foto: Shutterstock
Labai mammai jābūt savam bērnam autoritātei un jārāda piemērs it visā. Tomēr dažreiz pietiek pieļaut vien dažas kļūdas, lai zaudētu savu augsto autoritāti bērna acīs.

Kā tās nepieļaut un kādas tad ir rupjākās kļūdas, skaidro portāls "Mama-likes".

Nerādi savu bezspēcību attiecībās ar bērnu

Lūk, viens piemērs: mazulis veļ sniegavīru vai pikojas, bet mamma jau ir pamatīgi nosalusi un vēlas atgriezties mājās. Viņa bērnam sāk prasīt: "Es jau esmu nosalusi, iesim mājās, nu jau pietiks spēlēties! Kāds tu gan esi nepaklausīgs!" un ar šo zaudē savu autoritāti bērna acīs. Kāpēc? Jo bērns domā: "Mamma ar mani netiek galā".

Ja bieži parādīsi bezspēcību attiecībās ar bērnu, tad, visticamāk, viņš sāks mammu komandēt. Bet ar mazu komandieri nav tik viegli tikt galā.

  • Kā stiprināt vecāku autoritāti jeb 10 reālus padomus, kā to paveikt, atradīsi šeit.

Nedraudi bērnam

Atkal viens piemērs: mamma bērnam saka, ka aizies bez viņa un paslēpjas kaut kur maliņā. Bērns panikā sāk raudāt un meklēt mammu. Šāds audzināšanas veids nepavisam nestiprina attiecības starp bērnu un vecākiem. Tieši pretēji – bērnā vieš bailes un aizvainojumu uz visdārgāko cilvēku pasaulē.

  • Kā nepazaudēt vecāku autoritāti – arī šajā rakstā vari smelties padomus.

Neliec bērnam darīt kaut ko piespiedu kārtā

Ar nepaklausību nedrīkst cīnīties, izmantojot komandējošu toni, fizisku agresiju un prasību izteikšanu. Tādā veidā visvieglāk sagraut mazuļa uzticēšanos un iesēt viņā milzum daudz kompleksu. Mammu, kura pastāvīgi kliedz, piespiež un pieprasa, bērns patiešām neuzskatīs par autoritāti. Viņš baidīsies no mammas, bet kad paaugsies – pārstās cienīt.

  • Vecāku iecienītas frāzes, no kurām vajadzētu atteikties komunikācijā ar bērnu iepazīsti šeit, jo arī rakstā pieminētie izteicieni pamatīgi iedragā vecāku autoritāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!