Foto: Shutterstock
Iemesli, kāpēc sievietes nolemj savā ikdienas uzturā iekļaut proteīna kokteiļus, ir dažādi. Taču, vai, iestājoties grūtniecībai, tos var droši turpināt lietot vai tomēr nepieciešamās olbaltumvielas jācenšas uzņemt ar pārtikas palīdzību, skaidro uztura speciāliste Svetlana Aleksejeva.

Par proteīna kokteiļiem parasti dēvē dzērienus ar paaugstinātu olbaltumvielu daudzumu. Tie var būt gan rūpnieciski ražoti, gan gatavoti mājas apstākļos no ikdienā izmantojamiem pārtikas produktiem.

Grūtniecības laikā ir īpaši jāpievērš uzmanība uzturam, jo uzņemtas barības vielas ietekmē ne tikai sievietes, bet arī viņas mazuļa veselību. "Gaidību laiks nav paredzēts eksperimentiem," uzsver uztura speciāliste. Šī iemesla dēļ topošajām mammiņām nav ieteicams uzturā lietot rūpnieciski ražotus proteīna kokteiļus, kas paredzēti sportistiem un kurus var nopirkt specializētajos veikalos. Tie var saturēt mākslīgas krāsvielas, garšas pastiprinātājus, sintētiskus saldinātājus un lielas vitamīnu devas. "Atsevišķu vitamīnu neadekvāta uzņemšana grūtniecības laikā var rādīt nopietnus riskus augļa veselībai. Piemēram, pārmērīga A vitamīna uzņemšana palielina augļa attīstības traucējumu riskus. Ir arī dati par E vitamīna pārmērīgu uzņemšanu un saistību ar dzemdību komplikācijām un paaugstinātu sirds-asinsvadu slimību risku bērnam," skaidro Aleksejeva.

Grūtniecības laikā ir ļoti būtiski uzņemt nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu. Pirmajā trimestrī olbaltumvielu daudzums ēdienkartē ir tāds pats kā arī bija pirms grūtniecības – 0,8 līdz viens grams uz vienu kilogramu ķermeņa svara dienā. Savukārt otrajā un trešajā grūtniecības trimestrī ieteicams uzņemt 1,1 gramu olbaltumvielu uz vienu kilogramu ķermeņa svara dienā.

Nepieciešamo olbaltumvielu devu var un vajag nodrošināt ar uzturu nevis specializētajos veikalos nopērkamajiem proteīna kokteiļiem, skaidro uztura speciāliste. Tas attiecas gan uz māmiņām visēdājām, gan veģetārietēm un vegānēm. Galvenie olbaltumvielu avoti uzturā ir:

Dzīvnieku valsts produkti:

  • ola satur sešus līdz septiņus gramus olbaltumvielu;
  • 100 grami tītara gaļa – 20 gramus;
  • 100 grami biezpiens – 17 līdz 19 gramus;
  • 100 grami lasis – 18 gramus ;
  • 200 mililitri piens – 6,5 gramus;
  • 50 grami siers – 11 gramus.


Augu valsts produkti:

  • 50 grami auzu pārslas satur sešus gramus olbaltumvielu;
  • 50 grami grūbas – piecus gramus;
  • 150 grami pupas (pagatavotas) – deviņus gramus;
  • 50 grami mandeles – 10 līdz 12 gramus;
  • 150 grami lēcas (pagatavotas) – 12 grami.


Savukārt, ja priekšroku dod kokteiļiem, tad uztura speciāliste iesaka tos labāk pagatavot mājās. Lūk, arī viņas ieteiktās receptes!

Biezpiena-mandeļu piena kokteilis

  • mandeļu piens – 150 mililitri;
  • biezpiens 9 procentīgs – 70 grami;
  • banāns – 80 grami;
  • zemesriekstu sviests – 30 grami.


Auzu-melleņu kokteilis

  • piens – 150 mililitri;
  • auzu pārslas – 50 grami;
  • jogurts – 70 grami;
  • mellenes – 60 grami.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!