Foto: PantherMedia/Scanpix

"Sveicināti, es gribētu pajautāt, kā herpes simpleks otrā tipa vīruss ietekmē augļa oliņu, ja brīdī, kad tikko kā ir iestājusies grūtniecība, uzmetas izsitumi. Vai mātes antivielas aizsargā?" pēc padoma portālā Cālis.lv vērsās kāda grūtniece.

Atbild Jūrmalas slimnīcas dzemdību ginekoloģijas nodaļas vadītāja Jolanta Bārbale Mālniece:

"Labdien, šobrīd nevar viennozīmīgi atbildēt, ka vīruss ietekmēs augļa attīstību. Šādos gadījumos mēs iesakām vērsties pie ginekologa uz konsultāciju un veikt izmeklējumus, tostarp ultrasonogrāfiju. Pēc apskates un izmeklējumu veikšanas ārsts varēs noteikt, vai vīruss ietekmē augļa attīstību un ieteiks turpmāko rīcības plānu."

Iepriekš Dr. Daiga Baranovska portālam Viņa.lv stāstījusi, grūtniecības laikā sievietēm pazeminās imunitāte. Līdz ar to saasinās dažādas hroniskas slimības un infekcijas, tostarp arī herpes. Lai stiprinātu imunitāti, jācenšas vairāk uzturēties svaigā gaisā, papildu lietojot C vitamīnu un dabīgos imunostimulatorus, piemēram, ķiplokus, skābpiena produktus, medu. Tāpat nepieciešama atpūta un labs miegs pietiekamā apjomā.

Iepriekš pārslimota herpes infekcija, kas jau ir mātes organismā radījusi imūno atbildi, reālus draudus mazulim nerada, jo mātes antivielas aizsargā arī mazuli.

Jaundzimušajam nopietnus veselības draudus var radīt mātes pirmreizēja inficēšanās ar herpes infekciju grūtniecības laikā, jo sievietei nav antivielu, kas mazuli aizsargā. Aptuveni 40 procentos šādu gadījumu mazuļiem novēro tikai ādas un gļotādu bojājumus, taču daudz nopietnākas sekas rada encefalīts (35 procenti) un diseminētā herpes infekcijas forma (25 procenti), kad novēro bojājumus ne tikai centrālajā nervu sistēmā, ādā un gļotādās, bet arī plaušās, aknās un virsnierēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!