Foto: Shutterstock
Lēmums par labu bērniņa ieņemšanai ir viens no skaistākajiem mirkļiem ģimenes dzīvē, taču koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 šo lēmumu pieņemšanu ir padarījusi daudz sarežģītāku. Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Vija Veisa dalās viedoklī par to, vai šis ir piemērots laiks, lai plānotu grūtniecību, un ar ko šajā laikā jārēķinās topošajām māmiņām.

Šobrīd Latvijā ar jauno koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 ir saslimuši vairāk nekā 400 cilvēku. Lai mazinātu slimības izplatību – Latvijā ir slēgtas skolas, liela daļa cilvēku strādā no mājām, tiek slēgti arī restorāni un aizliegta jebkāda veida pulcēšanās.

Lielais saslimušo un arī mirušo cilvēku skaits var ģimenēm likt vēlreiz pārdomāt, vai šis ir piemērots laiks bērniņa ieņemšanai, baidoties pakļaut riskam topošo māmiņu uz gaidāmo mazuli. Veisa uzsver, ka nav veikti plaši pētījumi, kas liecinātu, ka Covid-19 īpaši ietekmē grūtnieces. "Patreizējie novērojumi liecina, ka sievietes, kas ir stāvoklī, neslimo smagāk kā citi pieaugušie," viņa uzsver. Taču ginekoloģe-dzemdību speciāliste piebilst, ka būtu jāņem vērā arī tas, ka šī slimība ir pavisam jauna un arī kvalitatīvu pētījumu skaits par to ir ļoti ierobežots.

Sievietēm gan būtu jāņem vērā, ka grūtniecības laikā tiek ietekmēta viņu imunitāte, kā rezultātā ir lielāks risks saslimt un piedzīvot smagāku slimības norisi, līdzīgi kā tas ir gripas gadījumā. "Tas teorētiski un praktiski vienmēr ir jāņem vērā," piebilst ginekoloģe.

Grūtniecības laikā auglis nevar inficēties


Šobrīd nav nav arī datu, kas liecinātu, ka auglis caur placentu un asinsriti grūtniecības laikā vai dzemdībās varētu inficēties ar Covid-19. Tāpat patreiz pieejamā informācija neliecina, ka grūtniece, kas slimo ar Covid-19, var izraisīt sarežģījumus bērnam vai nodot slimību mazulim caur krūts pienu. Taču tas nenozīmē, ka jaundzimušais uzreiz pēc dzemdībām nevar inficēties no mammas.

Lielbritānijā kādam jaundzimušajam dažas minūtes pēc dzimšanas tika apstiprināta inficēšanās ar Covid-19, ziņo "The Guardian". Bērns, visticamāk, inficējies no mātes, kura tika nogādāta slimnīcā ar aizdomu par pneimoniju. Arī mātei pēcāk apstiprināta inficēšanās ar slimību.

Veisa skaidro, ka jaundzimušais, visticamāk, inficējies ar gaisa pilieniem no inficētas mātes elpceļu sekrēta, kas ir galvenais inficēšanās ceļš.

Visu augstāk minēto iemeslu dēļ ginekoloģe-dzemdību speciāliste skaidro, ka viņa nevar strikti norādīt, vai šis ir piemērotākais laiks bērniņa plānošanai. "Man šobrīd nav objektīvu pamatojumu apgalvojumam, ka sievietēm nevajadzētu plānot grūtniecību," viņa atklāj.

Taču īpaši piesardzīgām ar grūtniecības plānošanu šajā laikā vajadzētu būt sievietēm, kas slimo ar hroniskām slimībām, piemēram, cukura diabētu, iedzimtām sirds kaitēm vai nieru mazspēju. Arī tām sievietēm, kuras ir onkoloģiskās pacientes vai saņem imūnsupresiju, pandēmijas laikā vajadzētu ievērot īpašu piesardzību. "Visām sievietēm, kam ir hroniskas saslimšanas, pastāv lielāks risks, ka Covid-19 var noritēt ar sarežģījumiem un smagākā formā," skaidro Veisa.

Ja grūtniecības tests ir pozitīvs

Tām sievietēm, kurām šobrīd ir pozitīvs grūtniecības tests, ginekoloģe-dzemdību speciāliste iesaka atbildīgi rūpēties par savu veselību, soli pa solim kopā ar savu aprūpes speciālistu virzīties uz priekšu un, gluži kā citiem, ievērot visus piesardzības pasākumus, lai samazinātu risku inficēties ar Covid-19.

Lai sevi pasargātu sievietei:

  • jāmazgā rokas ar ziepēm un ūdeni vai jālieto speciāls antibakteriāls šķidrums;
  • jāizvairās ar rokām skarties klāt sejai, acīm, mutei un degunam;
  • nav jāapmeklē publiski pasākumi, kuros pulcējas daudz cilvēku;
  • jādodas uz veikalu tikai nepieciešamības gadījumā, jāizvēlas laiks veikala apmeklējumam, kad tur mazāk cilvēku – līdzīgi arī citas publiskas vietas;
  • bieži jāvēdina telpas;
  • jāēd vitamīniem bagātas un sabalansētas maltītes;
  • jālieto pietiekoši daudz šķidruma un labi jāizguļas.


Tāpat šajā laikā sievietēm būtu jārēķinās, ka visās slimnīcās apmeklējumi ir stingri aizliegti, kā arī daudzas slimnīcas, tai skaitā, Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca un Rīgas Dzemdību nams, uz nenoteiktu laiku ir liegušas ģimenes dzemdības. Tas nozīmē, ka dzemdībās nevar piedalīties pavadošais personāls – dūla, dzemdētājas partneris, māte, draudzene un citas tuvas personas –, lai ierobežotu cilvēku plūsmu veselības aprūpes iestādē, tādējādi mazinot arī infekcijas izplatības.

  • Kā sagatavoties dzemdībām bez atbalsta personāla, lasi šajā rakstā, kur ieteikumos dalās dūla.


Ginekoloģe-dzemdību speciāliste gan piebilst, ka šobrīd, kad daudzi plānveida pakalpojumi ir ierobežoti, palīdzība grūtniecēm tiek sniegta. Arī gadījumā, ja grūtniece ir ar apstiprinātu Covid-19 vai atrodas pašizolācijā, vizīte pie ārsta, analīzes vai pat ultrasonogrāfija tiek pārcelta par pāris nedēļām, kad apmeklējuma laiks ir drošs un ne mazuļa, ne topošās māmiņas veselībai visbiežāk nekas bīstams dēl tā nedraud. Veisa skaidro, ka šobrīd pat ir ieteicams atlikt ieplānotās rutīnas profilaktiskās apskates uz drošāku laiku. Savukārt, ja problēmas ir akūtas un sākušās pēkšņi, tad gan jādodas vizītē pie ginekologa. "Būtu ļoti atbildīgi jāizturas pret tām situācijām, kad veselības problēmas nav akūtas," piebilst speciāliste.

Taču, arī dodoties uz vizītēm pie ārsta, tiek ieteikts pavadošās personas līdzi neņemt. "Katrs cilvēks, kas ienāk pa ārstniecības iestādes durvīm, ir vēl viens kontakts gan tur esošajiem pacientiem, gan ārstējošajam personām. Līdz ar to ir lielāks infekcijas risks" skaidro Veisa. "Šobrīd mums ir jādomā ne tikai par savu emocionālo komfortu, bet to, kā mums palikt veseliem un ierobežot strauju un nekontrolētu slimības izplatību."

Savukārt, kā notiks bērna, kura māte ir inficēta ar Covid-19, aprūpe un kādi drošības pasākumi tiek ievēroti šādā gadījumā, lasi te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!