Foto: Shutterstock

Zinību diena ir 1. septembrī, bet jaunais mācību gads šogad sākas 2. septembrī – pirmdienā. Šī ir īpaši svarīga diena tiem bērniem un viņu vecākiem, kas skolas gaitas uzsāks pirmo reizi. Taču vai strādājošo vecākiem ir tiesības šajā dienā saņemt brīvdienu?

Pirmo skolas dienu mēs piedzīvojam tikai reizi mūžā. Šajā dzīves svarīgajā notikumā savai atvasei blakus vēlas būt arī vecāki. Kādas ir likumos paredzētās iespējas strādājošajiem vecākiem izbrīvēt dienu no darba, lai būtu blakus savam pirmklasniekam, tiek skaidrots portālā "Lvportāls".

Darba devējs var noteikt labvēlīgākus nosacījumus

Darba likums (DL) darba devējam neuzliek pienākumu piešķirt brīvdienu mācību gada pirmajā skolas dienā vecākiem. Taču darba devējs var radīt darbiniekiem labvēlīgākus nosacījumus nekā Darba likumā noteiktais obligātais minimums.

Šādu papildu labumu var paredzēt koplīgumā, darba līgumā, uzņēmuma iekšējos dokumentos, piemēram, sociālo garantiju nolikumā. Kā liecina darba sludinājumi, jau meklējot darbiniekus, darba devēji aicinājumā nākt strādāt nereti piedāvā elastīgu darba laiku (uzsākot darba dienu agrāk, doties mājās agrāk vai, uzsākot darba dienu vēlāk, doties mājās vēlāk).

Darba devējs uzņēmuma iekšējos dokumentos var noteikt, ka darbiniekam mācību gada pirmajā dienā tiek piešķirta gan apmaksāta, gan neapmaksāta brīva diena. Taču šim nosacījumam jāattiecas uz visiem darbiniekiem, kuriem ir bērni. Darba devējs nedrīkst vieniem darbiniekiem vienādos apstākļos darba dienu apmaksāt, bet citiem tādos pašos apstākļos neapmaksāt.

Iespējams izmantot kādu no atvaļinājumiem

Līdztekus tiesībām uz ikgadējo apmaksāto četru kalendāro nedēļu atvaļinājumu kā atpūtas laiku Darba likums paredz arī papildatvaļinājuma dienu vai dienas, kā arī bezalgas atvaļinājumu.
DL 151. pants nosaka, ka viena papildu atvaļinājuma diena tiek piešķirta vecākiem, kuri audzina vienu vai divas atvases vecumā līdz 14 gadiem, savukārt trīs papildus apmaksātas brīvdienas pienākas tiem vecākiem, kuriem ir trīs bērni vecumā līdz 16 gadiem. Tāpat arī mātēm un tēviem, kas audzina bērnu ar invaliditāti, kurš vēl nav sasniedzis 19 gadu slieksni, pienākas trīs papildatvaļinājuma dienas. Vairāk par papildatvaļinājumu lasi šajā rakstā.

Tāpat vecāks var arī izmantot bez algas atvaļinājumu. Kaut DL 153. pantā noteiktas konkrētas situācijas, kurā darbiniekam ir tiesības izmantot bez algas atvaļinājumu, šī panta trešajā daļā ir arī paredzēts, ka darba devējs pēc darbinieka pieprasījuma var piešķirt viņam atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas arī citos gadījumos.

Apmaksāta brīvdiena valsts un pašvaldību institūciju darbiniekiem

Tiem valsts un pašvaldību institūciju darbiniekiem, kuriem atlīdzību un citus ar to saistītos jautājumus regulē Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums, piemēro nevis attiecīgās Darba likuma normas, bet gan Atlīdzības likumā paredzēto.

Atlīdzības likuma 3. panta ceturtajā daļā noteikts, ka valsts vai pašvaldības institūcija tai piešķirto finanšu līdzekļu ietvaros iekšējos normatīvajos aktos, pašvaldības saistošajos noteikumos, darbiniekiem var paredzēt ar papildu atlīdzību saistītus pasākumus. Tā var būt arī viena apmaksāta brīvdiena pirmajā skolas dienā sakarā ar bērna skolas gaitu uzsākšanu 1.–4. klasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!