Foto: PantherMedia/Scanpix
Vai vakcinācija pret vējbakām bērnībā spēs pasargāt no saslimšanas ar jostas rozi kaut kad nākotnē? Šādu jautājumu portāls "Cālis.lv" saņēma no kādas mammas. Atbildi sniedz infektoloģe.

"Manam dēlam ir četri gadi, neesmu viņu vakcinējusi pret vējbakām. Bērnudārzā ejam otro gadu, grupā nekāds slimības uzliesmojums nav bijis un apkārt draugu vidū arī neviens neslimo. Taču radiniece, gados vecāka kundze, nesen smagi pārslimoja jostas rozi, un viņa teica - saslimusi tāpēc, ka bērnībā izslimojusi vējbakas.

Tagad domāju, vai vakcinācija bērnu vēlāk dzīvē pasargā no jostas rozes vai tomēr nē? Ģimenes ārsts man īsti skaidri nevarēja atbildēt, varot būt visādi. Varbūt kāds cits speciālists var paskaidrot, vai un cik efektīvi vakcinācija pasargā no jostas rozes, lai varu izlemt, vakcinēt savu bērnu vai nē. Jo vējbakas man neliekas tik smaga slimībai, lai vakcinētos," tā raksta kāda mamma.

Atbildi sniedz Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas bērnu infektoloģe, Bērnu vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska:

"Jostas roze jeb herpes zoster infekcija var attīstīties gan pēc dabīgi pārslimotas varicella zoster jeb vējbaku infekcijas, gan pēc vakcinācijas. Galvenokārt, ja indivīdam rodas kāds imūno sistēmu negatīvi ietekmējošs notikums, piemēram, slimība, stress utml.

Vējbaku vakcinācija tiek veikta un rekomendēta galvenokārt citu iespējamu komplikāciju un/vai smagas norises vējbaku infekcijas norises dēļ. Jāatzīmē, ka gan literatūrā, gan praksē redzams, ka biežāk komplikācijas attīstās iepriekš veseliem bērniem, nemaz jau nerunājot par pacientiem ar hroniskām saslimšanām vai imūnkompromitētiem stāvokļiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!