Foto: Shutterstock
Mūsdienās mākslīgā apaugļošana jau kļuvusi par normālu ģimenes plānošanas veidu, ja pārim ir neauglības problēmas. Bet, kā tas izskatās no juridiskās puses jeb kurš bērnam kļūst par tēvu dzimšanas apliecībā? Taujā "Cālis" lasītāja, bet atbildi sniedz juriste Ieva Dinsberga.

"Ja veic mākslīgo apaugļošanu ar donora spermu, vai laulībā esošais vīrs automātiski kļūst par tēvu (ieraksts dzimšanas apliecībā)? Ja šāds ieraksts veidojas, vai šķirot laulību var prasīt maksāt alimentus (tostarp arī nodrošināt saskarsmes tiesības)?

Ja bērna tēvs vēršas tiesā un ģenētiskās analīzes parāda, ka viņš nav īstais bērna tēvs (bet ir bijis informēts par sievas grūtniecības plāniem), tad izmaksātie alimenti jāatmaksā? Laikam līdzīga situācija, ja vīrietis, kas nav bērna tēvs, adoptē savas nākamās sievas bērnu, vēlāk izšķiras, viņa pienākums ir maksāt alimentus?" tik daudz jautājumu ir kādai lasītājai "Cālis" forumā, kur arī tev ir iespēja uzdot jautājumus par ģimenes tiesībām.

Atbildi sniedz Ieva Dinsberga:

"Civillikuma 146. pants nosaka: "Par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306. dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar vīra nāvi, laulības šķiršanu vai laulības atzīšanu par neesošu, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums). "Tātad, ja bērns piedzimst esošajā laulībā, tad par bērna tēvu ir uzskatāms jūsu vīrs, kurš arī tiek ierakstīts dzimšanas apliecībā. (paternitātes pieņēmums).

Ja paternitātes pieņēmums netiek apstrīdēts un ieraksts par tēvu dzimšanas apliecībā netiek dzēsts, tad visi prasījumi, tajā skaitā uzturlīdzekļi un saskarsmes izmantošanas kārtības noteikšana, tiek prasīti no tēva, kurš ierakstīts dzimšanas apliecībā.

Savukārt attiecībā uz jūsu pēdējo jautājumu, norādu, ka nav jāatmaksā, ja dzimšanas apliecībā viņš ir bijis ierakstīts kā tēvs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!